Ce este ortorexia: o tulburare de alimentație pe care puțini o înțeleg și mulți o încurajează

0
Publicat:

Deși încă nu este oficial recunoscută, ortorexia afectează un număr semnificativ de oameni. Aproximativ 3 din 10 participanți au prezentat semne ale acestei tulburări, conform unui studiu din noiembrie 2023.

Ortorexia, obsesia de a mânca sănătos FOTO Arhivă
Ortorexia, obsesia de a mânca sănătos FOTO Arhivă

Într-un restaurant, în timpul vacanței, Jason Wood se afla într-o situație tensionată. Nu a avut posibilitatea de a schimba pita cu legume proaspete într-o farfurie de humus. Acest lucru l-a făcut să se simtă supărat și enervat, notează Yahoo!News.

Pentru el, durerea nu era exagerată. Era vorba despre încă 20 de ani de tulburări de alimentație, cu anxietate și stres acumulate, care au culminat într-un singur moment.

Ortorexia, o tulburare de alimentație care nu este încă recunoscută oficial în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), este tot mai des întâlnită în practica clinicienilor, conform terapeutului Jennifer Rollin, fondator al Centrului pentru Tulburări Alimentare din Rockville, Maryland.

Ortorexia se definește prin fixația pentru a mânca „curat”, conform unui set de reguli variabile, care depind de individ și de contextul în care trăiește.

De-a lungul anilor, Jason Wood a văzut cum lista sa de alimente considerate nesănătoase a crescut, iar cele pe care le considera sănătoase au continuat să se micșoreze, ajungând până la punctul în care evita petrecerile din cauza lipsei de opțiuni alimentare conforme cu regulile sale stricte.

Această tulburare, deși adesea subestimată sau trecută cu vederea, poate avea consecințe grave asupra sănătății mentale și fizice.

În cazul lui Wood, lipsa de înțelegere din partea prietenilor și familiei l-a împiedicat să primească sprijinul de care avea nevoie, iar consecințele au fost grave, ajungând să se retragă din viața socială și să își pună în pericol sănătatea fizică.

Ortorexia reflectă adesea o cultură a dietei, unde regulile alimentare devin obsesii și, uneori, se transformă în alte tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia.

Astfel, potrivit specialiștilorm este important să se ofere suport și să se conștientizeze această problemă, iar cei afectați să primească ajutorul de specialitate de care au nevoie pentru a se recupera și a-și recăpăta o viață echilibrată și sănătoasă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite