Adolescenții „obțin cele mai multe calorii din alimente procesate”, arată un nou studiu. Avertismetul medicilor cu privirea acestei diete
0Un nou studiu a ajuns la concluzia că aproximativ două treimi din aportul caloric al adolescenților provine din alimente foarte procesate.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și Universitatea din Bristol au analizat datele din jurnalele alimentare completate de aproape 3 000 de tineri, transmite BBC.
Ei au constatat că consumul de alimente ultraprocesate (UPF) a fost cel mai ridicat în rândul celor din medii defavorizate, al celor de etnie albă și al adolescenților mai tineri.
Unul dintre autorii studiului, Dr. Zoi Toumpakari, din Bristol, a declarat că speră ca descoperirile să contribuie la elaborarea unor politici mai eficiente de combatere a efectelor negative ale consumului de alimente ultraprocesate în rândul tinerilor și a efectelor în lanț pe care acestea le au asupra sănătății publice.
UPF-urile sunt fabricate din substanțe industriale și conțin aditivi precum conservanți, îndulcitori, coloranți, arome și emulgatori.
UPF-urile variază, dar tind să aibă niveluri mai ridicate de zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sodiu, precum și mai puține fibre, proteine și nutrienți.
Acestea au fost sugerate ca fiind unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii globale a unor boli precum obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul, a declarat Universitatea din Cambridge.
Cercetătorii pentru acest ultim studiu au analizat datele din jurnalele alimentare de patru zile ale aproape 3.000 de adolescenți din cadrul anchetei naționale privind dieta și nutriția din Marea Britanie, între 2008-09 și 2018-19.
Ei au constatat că o medie de 66% din aportul energetic al adolescenților a provenit din consumul UPF în această perioadă, deși a existat o ușoară scădere de la 68% la 63% între 2008-09 și 2018-19.
Dr. Yanaina Chavez-Ugalde, de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Modelele și practicile alimentare ale adolescenților sunt influențate de mulți factori, inclusiv mediul lor de acasă, marketingul la care sunt expuși și influența prietenilor și colegilor lor. Dar adolescența este, de asemenea, o perioadă importantă din viața noastră în care comportamentele încep să devină înrădăcinate”.
Care este lista de mâncăruri supra-procesate
- Pâinea feliată de la supermarket
- Alimente semi-preparate
- Cereale
- Prăjituri
- Cipsuri sau alte snaksuri
Dr. Chavez-Ugalde a adăugat: „Din constatările noastre reiese clar că alimentele ultraprocesate constituie majoritatea dietelor adolescenților, iar consumul lor este la un nivel mult mai ridicat decât ar fi ideal, având în vedere potențialele lor efecte negative asupra sănătății.”
Dr. Esther van Sluijs, de asemenea din unitatea MRC, a declarat: „Alimentele ultraprocesate oferă soluții convenabile și adesea mai ieftine familiilor cu venituri reduse și cu timp limitat, dar, din păcate, multe dintre aceste alimente oferă și o valoare nutritivă slabă. Acest lucru ar putea contribui la inegalitățile în materie de sănătate pe care le vedem apărând în copilărie și adolescență.”
Dr. Zoi Toumpakari, de la Centre for Exercise, Nutrition and Health Sciences din cadrul Universității din Bristol, a adăugat: „Constatările noastre sugerează că disparitățile în consumul de alimente ultraprocesate nu se datorează doar alegerilor individuale”.
„Sperăm că aceste dovezi pot ajuta factorii de decizie politică să conceapă politici mai eficiente pentru a combate efectele negative ale consumului de alimente ultraprocesate în rândul tinerilor și efectele în lanț pe care le are asupra sănătății publice”, mai transmit autorii studiului.
Studiul a fost finanțat în principal de Institutul Național pentru Sănătate și Îngrijire Research School for Public Health Research.