A fost identificată cauza efectelor secundare ale vaccinurilor cu ARN mesager

0
Publicat:

Un studiu australian a identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager pot provoca efecte secundare, cum ar fi dureri de cap și febră. Rezultatele acestei cercetări ar putea contribui la îmbunătățirea eficacității vaccinurilor.

Vaccin Moderna. FOTO EPA EFE
Vaccin Moderna. FOTO EPA EFE

Studiu efectuat de un grup de cercetători australieni și publicat joi de Institutul Peter Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne şi de Universitatea RMIT a furnizat prima analiză detaliată a modului în care vaccinurile cu acid ribonucleic mesager (ARNm) circulă şi se descompun în fluxul sanguin uman, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Vaccinurile cu ARN mesager sunt concepute să rămână în ganglionii limfatici pentru a produce anticorpi care să lupte împotriva infecţiilor, însă noul studiu, care a analizat 156 de probe de sânge de la 19 persoane timp de 28 de zile după ce au primit o doză de rapel cu un vaccin anti-COVID-19 cu ARN mesager, a descoperit că o cantitate mică de vaccin a ajuns în sânge.

„Cantitatea de vaccin care intră în sânge variază de la o persoană la alta, ceea ce poate explica unele dintre efectele secundare, cum ar fi febra, durerile de cap şi oboseala, raportate după vaccinare. Această variaţie a prezenţei vaccinului în sânge ar putea declanşa răspunsuri inflamatorii, ducând la aceste efecte secundare la anumite persoane", a declarat Yi Ju, coautor al studiului şi cercetător la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii RMIT.

Cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager ,

În loc să utilizeze un virus atenuat, vaccinurile cu ARN mesager (aprobate împotriva COVID-19 în 2020) folosesc instrucţiuni genetice pentru a determina organismul să producă o proteină care declanşează un răspuns imunitar.

După introducerea lor pe piaţă, oamenii de ştiinţă au utilizat tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager pentru a dezvolta vaccinuri şi terapii pentru alte afecţiuni, inclusiv împotriva cancerului.

Cercetătorii australieni care au realizat noul studiu au declarat că descoperirea lor a oferit informaţii valoroase pentru îmbunătăţirea vaccinurilor cu ARN mesager în vederea unei utilizări mai sigure şi mai eficiente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite