Creatorii vaccinurilor anti-COVID-19, cu ARN mesager, premiați de OMS: „Au salvat vieţi în timpul pandemiei”

0
Publicat:

Inventatorii tehnologei ARN mesager, care a stat la baza vaccinului anti-Covid-19, au fost recompensaţi cu Premiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Sănătate Globală.

Tehnologia ARN mesager. FOTO Arhivă
Tehnologia ARN mesager. FOTO Arhivă

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a înmânat acest premiu profesorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite în cadrul ceremoniei anuale de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătăţii, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, a fost de asemenea premiată pentru rolul de lider în domeniul acţiunilor climatice şi al sănătăţii şi pentru activitatea sa în calitate de preşedinte al Grupului liderilor mondiali în lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene.

Profesorii Kariko şi Weissman au jucat un rol cheie în atenuarea poverii cauzate de COVID-19 şi au salvat vieţi în timpul pandemiei. Leadershipul lor în acest domeniu are potenţialul de a juca un rol esenţial în îmbunătăţirea sănătăţii la nivel mondial”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cei doi cercetători au devenit cunoscuţi mai ales după ce au descoperit o nouă platformă de ARN mesager modificat cu nucleotide pentru a ocoli răspunsul imunologic advers.

Ambii oameni de ştiinţă au fost recompensaţi cu premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2023.

Descoperirea lor "a schimbat în mod fundamental înţelegerea noastră asupra modului în care ARN mesager interacţionează cu sistemul nostru imunitar", a transmis atunci comitetul Nobel.

NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om

Dr. Fauci. FOTO Arhivă
Dr. Fauci. FOTO Arhivă

La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.

Un articol de opinie publicat recent în New York Post susține că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerând că oamenii de știință au ascuns adevărul despre virus. Conform articolului, investigațiile actuale indică faptul că virusul SARS-CoV-2 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China, în ciuda declarațiilor anterioare care susțineau o origine naturală.

Articolul pune sub semnul întrebării credibilitatea unor cercetători de renume și acuză anumite instituții științifice că ar fi manipulat informațiile pentru a evita responsabilitatea și pentru a proteja anumite interese.

Criticii acestei perspective argumentează că astfel de afirmații ar putea submina încrederea publicului în comunitatea științifică și în eforturile globale de a combate pandemia. Cu toate acestea, susținătorii teoriei laboratorului cer transparență totală și investigarea amănunțită a tuturor posibilităților privind originea virusului.

Această controversă reaprinde dezbaterea privind importanța transparenței și integrității în cercetarea științifică, subliniind necesitatea unor standarde etice stricte pentru a preveni manipularea informațiilor și pentru a asigura corectitudinea datelor comunicate publicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite