Specii de tehnologii de succes, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mouse-ul şi tastatura nu mai sunt tehnologii populare FOTO Shutterstock
Mouse-ul şi tastatura nu mai sunt tehnologii populare FOTO Shutterstock

Cele mai spectaculoase tehnologii ale momentului sunt adesea detronate de următoarele apariţii noi, mai performante şi mai atractive. Gadget-urile care ne-au schimbat viaţa la un moment sau altul ajung în cutiile cu amintiri nostalgice (în cel mai bun caz), în favoarea tehnologiilor noi.

Câteva dintre tehnologiile cele mai populare ale momentului vor deveni, în curând, specii pe cale de dispariţie, chiar dacă le considerăm vitale acum, şi nu doar o modă trecătoare.

·         Faxul

Decăzut de ceva timp dintre preferinţele majorităţii utilizatorilor, era faxului se apropie de sfârşit. Tehnologia este de mult detronată de trimiterea mesajelor şi a documentelor prin e-mail, iar semnătura electronică oferă actelor formale transmise electronic aceeaşi valoare legală pe care o au cele originale şi cele trimise prin fax. Tehnologia dispozitivelor mobile a eliminat nevoia de a trimite documentele de pe un terminal fix. Faxurile vor fi greu de găsit pe piaţă, pentru achiziţionare, în cel mult un an, estimează Pixmania, cel mai mare distribuitor de electronice european, scrie „TechNewsDaily”.

·         Telefonul fix

Tot smartphone-urile şi tehnologia care permite dialogul online, inclusiv video, cauzează dispariţia unei alte specii de tehnologii „obiect de mobilier”: telefonul fix. Jumătate dintre adulţii americani cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani folosesc exlusiv dispozitive mobile, conform National Center for Health Statistics.

·         DVD player-ul

în urmă cu doar 10 ani, utilizatorii parcau aparatele care redau filme de pe casete video, în favoarea celor care foloseau CD-uri şi DVD-uri. Este rândul acestora din urmă acum să se retragă la muzeu, cumpărătorii optând acum pentru playere Blu-ray HD, datorită calităţii imaginilor. Aceste discuri nu sunt compatibile cu „vechile” aparate, iar preţurile la ultima generaţie continuă să scadă. O altă ameninţare a locului din sufragerie ocupat de DVD player vine şi din partea consolelor şi a computerelor, pe care pot fi vizionate filme în sistem streaming, fără a mai fi nevoie să fie descărcate.

·         Mouse-ul pentru computer

Deşi gamerii ar putea să nu fie deloc de acord, mouse-ul este în declin. Popularitatea accesoriului scade abrupt, în timp ce majoritatea dispozitivelor recente permit utilizarea prin atingerea ecranului sau chiar prin gesturi.

·         Încărcătoarele de telefon

Telefoanele lansate în ultima lună le folosesc la fel de necesar ca cele de acum zece ani. Poate chiar mai frecvent, pentru că aplicaţiile complexe permise de smartphone-uri le descarcă văzând cu ochii. Totuşi, dispozitivele wireless de încărcare a telefoanelor vor înlocui clasicul încărcător de telefon, adesea pierdut şi/sau împrumutat. Suprafeţele care permit încărcarea smartphone-urilor fără a le conecta la vreun cablu pot avea forme variate: există deja perne sau „covoraşe” suport. Acestea sunt conectate la priză, dar toate dispozitivele aşezate pe ele se vor încărca simultan, wireless. În plus, aceste încărcătoare „ştiu” când dispozitivele s-au încărcat complet şi nu risipesc energie.

·         Cărţile de credit

Viaţa fără cărţile de plastic poate fi greu de imaginat. Tehnologia mobilă se „înarmează” pentru a schimba modul de accesare a conturilor bancare însă. Tot ce avem în portofel în prezent va migra în telefonul mobil, conform previziunii făcute de First Data, companie de procesare a plăţilor. Utilizatorii de smartphone-uri vor putea efectua plăţi prin intermediul unor chip-uri ataşate dispozitivelor, sau prin aplicaţii.

·         E-book reader-ul

Popularitatea dispozitivelor de citit cărţi electronice pare să fie meteorică. Terminalele promiteau să schimbe modul de a citi definitiv, nu demult. Ele au deschis doar calea pentru tablete. Pe lângă faptul că permit lectura comodă, acesta este doar începutul activităţilor pe care pe permit tabletele, cu care utilizatorii pot să aibă acces la internet sau să vadă filme şi să acceseze nenumărate aplicaţii.

·         iPod-ul

Dispozitivele de buzunar pentru asculat muzică produse de Apple domină încă piaţa, dar vânzările aparatelor nu demult revoluţionare scad în fiecare an. Analişti au identificat tehnologia care ia locul iPod-ului. Şi vine tot de la Apple. Player-ul de muzică şi conţinut video a căzut în digraţie în favoarea telefonului şi a tabletei. Utilizatorii de iPhone şi iPad le folosesc pentru a sculta muzică în loc de iPod, şi, în plus, pot iniţia şi apeluri telefonice. Pe lângă restul de servicii pe care le oferă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite