Poate cea mai mare schimbare în 2016: generaţia care nu mai vorbeşte la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realitatea virtuală va fi o fabrică de bani în următorii ani. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Realitatea virtuală va fi o fabrică de bani în următorii ani. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Pe lângă apocalipse, poate cel mai greu de intuit e ce tehnologii au sau nu succes. Un nou raport trasează câteva direcţii pentru 2016.

Mai sunt peste 350 de zile în care diverse tehnologii, inovaţii în tehnologie şi proiecte să devină imense sau să dispară. În acest an, realitatea virtuală se anunţă ca fiind domeniul în care să bagi bani dacă vrei să produci bani.

Aceasta va genera primul miliard de dolari în 2016 din vânzări, potrivit raportului Deloitte TMT Predictions. Aproape 700 de miloane de dolari vor fi generate din vânzări de hardware, restul fiind generat de conţinut. Pe de altă parte, tabletele şi telefoanele vor deveni principala platformă pentru jocuri, după veniturile generate.

Chiar dacă aplicaţiile care blochează reclamele sunt populare drept extensii pentru browser, pe dispozitivele mobil, până sfârşitul anului, vor fi instalate de numai 0,3% din utilizatori. Dar 2,5 trilioane de fotografii vor fi distribuite online în 2016, cu 15% mai mult faţă de 2015, iar asta mulţumită adopţiei pe scară globală a smartphone-urilor şi a creşterii vitezei şi accesului la Internet.

Tot pe piaţa telefoanelor, cele la mâna a doua vor reprezenta o piaţă de 17 miliarde de dolari, iar consumatorii vor vinde sau tranzacţiona aproximativ 120 milioane de telefoane inteligente folosite. Aceasta este o creştere semnificativă faţă de 80 milioane telefoane tranzacţionate în 2015. Interesant este şi că 10% din telefoanele inteligente premium achiziţionate în 2016 vor avea cel puţin trei proprietari până când vor fi scoase din uz.

HTC Vive Pre este unul dintre gadgeturile pentru realitate virtuală care vor marca anul 2016.

Şi pentru că vorbim despre atât de multe telefoane, se pare că nu vom mai vorbi mult la ele. Apar utilizatori exclusivi de date, peste 26% din posesorii de smartphone din ţările dezvoltate nu vor efectua niciun apel telefonic tradiţional în timpul unei săptămâni a acestui an. Înlocuiesc apelurile tradiţionale cu o combinaţie de SMS, servicii voce şi video. Iar pentru voce vor fi folosite, când e cazul, şi cele prin WiFi sau „over LTE“.

Astfel, peste 100 de operatori globali de telefonie mobilă vor oferi cel puţin un pachet de servicii de voce până la sfîrşitul lui 2016, de două ori mai mult faţă de la un an la altul şi de şase ori mai mult faţă de începutul lui 2015. Aaproximativ 300 milioane de consumatori vor folosi servicii de tip Voice over WiFi (VoWiFi) sau Voice over LTE (VoLTE), de cinci ori mai mult de la începutul lui 2015.

dependenta de telefon fonpendenta

La graniţa divertismentului cu sportul vor fi eSports. Piaţa întrecerilor virtuale de acest tip va genera, în 2016, venituri globale de 500 milioane de dolari, cu 25% mai mult faţă de 2015, şi, probabil, vor avea o audienţă regulată şi ocazională de până la 150 milioane de persoane. Spre comparaţie cu sporturi tradiţionale – cum ar fi Liga europeană de fotbal, Liga din Statele Unite ale Americii, cea de baschet, baseball sau hochei pe gheaţă – veniturile pentru acestea din urmă sunt între patru şi 30 miliarde de dolari. Totuşi, domeniul eSports abia s-a dezvoltat în ultimul deceniu, pe când celelalte au câteva zeci de ani avans.

Deloitte Global TMT Predictions furnizează de 15 ani o perspectivă pe termen de 12-18 luni privind tendinţele din tehnologie, media şi telecomunicaţii, la nivel global.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite