iPhone 5 este noul succes al Apple la vânzări, dar nici concurenţa nu lipseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5 are un ecran mai mare, de 4 inci, cu cinci linii de aplicaţii. FOTO Reuters
iPhone 5 are un ecran mai mare, de 4 inci, cu cinci linii de aplicaţii. FOTO Reuters

iPhone 5 a fost prezentat de Apple pe 12 septembrie, iar recent compania americană a furnizat şi primele date despre noul telefon. Se pare că au fost înregistrate două milioane de precomenzi în primele 24 de ore. Fiecare model nou de iPhone a stabilit un record de vânzări, iar, înainte de lansare, analiştii preconizau că iPhone 5 se va vinde în câteva sute de milioane.

iPhone 5 este primul iPhone care vine cu un ecran mai mare, dar folosind tot tehnologia Retina. Mai mult, sticla de pe spate a fost înlocuită cu metal şi este disponibil în cele două culori deja cunoscute, alb şi negru. În plus, noul telefon beneficiază şi de conectivitate 4G, utilă în Statele Unite ale Americii, dar mai puţin în Europa.

Faţă de vechile modele are specificaţii mai bune, cum era şi normal, dat fiind că vine la un an după iPhone 4S, iar micile adaosuri par să fie suficiente pentru mulţi cumpărători. Terminalul va fi livrat începând cu 21 septembrie, dar deja precomenzile au trecut de două milioane, potrivit comunicatului oficial Apple.

iPhone 2G a făcut primul milion în luni, iPhone 4S l-a făcut în câteva ore

Primul telefon Apple, iPhone 2G, a fost prezentat în ianuarie 2007 şi lansat pe 29 iunie. Acesta a fost disponibil doar în SUA, iar primul milion de exemplare a fost vândut în 74 de zile. „A durat aproape doi ani să ajungem la cifra asta cu iPod-ul“, a spus Steve Jobs în 2007. Potrivit bgr.com, iPhone 2G s-a vândut în 250.000 de unităţi în primul weekend.

iPhone 3G a fost lansat în 2008 şi venea cu un nou design, dar şi conectivitate 3G. Primul milion a fost atins la trei zile după lansare, peste weekend. Dar acesta a beneficiat de avantajul că a fost disponibil de la început în 21 de ţări, nu doar în SUA. Iar iPhone 3G a fost şi primul model care a ajuns în România prin operatorul Orange.


iPhone 3GS, deşi venea cu un procesor şi o cameră foto mai bune, nu a reuşit să ajungă decât la puţin peste un milion de exemplare vândute în primul weekend. Acesta a fost lansat în 2009 şi încă suportă ultimul sistem de operare, iOS 6.

iPhone 4 a venit cu un design schimbat, un ecran mai bun şi o cameră foto îmbunătăţită faţă de restul modelelor. A fost lansat pe 24 iunie 2010, iar până sâmbătă, 26 iunie, a ajuns la 1,7 milioane de exemplare vândute. „Este cel mai de succes produs din istoria Apple“, a afirmat atunci Steve Jobs.

Odată cu iPhone 4S a venit un interval de aur: „primele 24 de ore“. Astfel, iPhone 4S a înregistrat un milion de comenzi în doar o zi, depăşind cifra de 600.000 înregistrată de iPhone 4 cu un an în urmă. Acest model a fost primul iPhone cu procesor dual-core şi care a venit cu Siri, programul de recunoaştere vocală. În primul weekend, iPhone 4S s-a vândut în patru milioane de copii.

iPhone 5 este un nou succes, dar poate nu de sute de milioane

Horace Dediu, analist al companiei Asymco, a spus că iPhone 5 s-ar putea vinde în 170 de milioane de unităţi până la finalul anului 2013. El şi-a bazat analiza pe declaraţiile lui Phil Schiller, directorul de marketing al Apple, de la audierea în procesul cu Samsung. Conform lui Schiller, fiecare iPhone s-a vândut mai bine decât precedentele.

Astfel, Horace Dediu a adunat toate cifrele şi i-a reieşit că iPhone 3G s-a vândut de patru ori mai bine ca primul, iar 3GS s-a vândut de 1,6 ori mai bine decât 3G şi primul iPhone împreună. Apoi, iPhone 4 le-a întrecut pe toate cele trei de dinainte, iar 4S este la jumătatea drumului în a le depăşi pe primele patru în vânzări.

Dar din ianuarie 2013, şi din noiembrie 2012, creşte concurenţa pentru iPhone 5. Nokia îşi va lansa modelele Lumia 920 şi Lumia 820, în aceeaşi perioadă cu modelele cu Windows Phone 8 ale altor producători, cum ar fi Ativ S de la Samsung. Iar Blackberry îşi va prezenta noile modele, cu Blackberry OS 10, la începutul anului viitor. iPhone 5 are un start bun, dar rămâne de văzut dacă va ajunge măcar la 100 de milioane de unităţi. Samsung deja are un avans cu Galaxy S III.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite