IBM investeşte un miliard de dolari în supercomputerul care aduce inteligenţa artificială în mai multe domenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IBM pregăteşte viitorul pentru supercomputerul Watson. FOTO Reuters
IBM pregăteşte viitorul pentru supercomputerul Watson. FOTO Reuters

Compania IBM a anunţat un plan îndrăzneţ: investeşte un miliard de dolari pentru crearea unei noi divizii dedicată supercomputerului Watson. Planul companiei este ca astfel să faciliteze dezvoltarea inteligenţei artificiale de către companii şi dezvoltatori independenţi.

Supercomputerului Watson a devenit celebru în urmă cu aproape trei ani, când a învins cei mai buni concurenţi la concursul de cultură generală Jeopardy. Divizia în care investeşte acum IBM şi dedicată Watson va avea 2.000 de oameni până la finalul lui 2014. Cei interesaţi de dezvoltarea de aplicaţii pentru Watson trebuie să ştie că acesta înţelege cerinţele şi caută răspunsuri într-o bază de date masivă, notează Wired.

„Cred că Watson poate transforma modul în care interacţionăm cu computerul. El reprezintă un pas important înainte, deoarece putem interacţiona cu el la fel cum o facem cu ceilalţi oameni. Watson nu îţi dă o listă de documente prin care trebuie să cauţi, ci îţi oferă direct răspunsuri“, a descris Jennifer Chu-Carroll, cercetător IBM, acest proiect în 2011, când a fost prezentat.

Noua miză pentru sistemele de calcul este această înţelegere a limbajului uman. Google are câteva proiecte în acest domeniu, rezultatele celui mai cunoscut sunt disponibile şi pe smartphone sau tabletă prin aplicaţia Google Now, iar Apple are deja Siri. Watson, însă, este toate acestea la o scară mult mai mare, cu acces la o bază de date mai mare şi fără a avea nevoie de conexiune la Internet.

Watson este una dintre cele mai mari invenţii IBM în istoria de 100 de ani şi una pe care o putem împărtăşi cu lumea. Michael Rhodin, şeful diviziei Watson şi fost vicepreşedinte senior la IBM

În 2011, când a uimit lumea la concursul Jeopardy, Watson era cam de dimensiunile unui dormitor, dar între timp i-au fost reduse foarte mult dimensiunile, cu circa 90%. Este gândit, în special, pentru industria medicală, pentru financiară şi chiar cea bancară, unde e nevoie de o analiză rapidă a unor sume de date foarte mari.

Află mai multe despre IBM şi Watson:

IBM Watson a fost cenzurat pentru că învăţase cuvinte murdare

IBM „5 în 5“ - cum va arăta lumea peste cinci ani: viaţa ne va fi modificată de calculatoare care ne vor învăţa gusturile

IBM va primi 21 de milioane de euro de la stat pentru a crea 900 de locuri de muncă

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite