Bălegarul și râgâitul vacilor produc 30% din emisiile de metan. Angajamentul producătorilor de lactate

0
Publicat:

Efectivele de animale sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre emisiile globale de metan din surse precum bălegarul şi râgâitul vacilor, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Vaci într-un grajd mare
Bălegarul și râgâitul vacilor produc 30% din emisiile de metan

Şase dintre cele mai mari companii de lactate din lume vor începe în curând să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan, în cadrul unei noi alianţe globale anunţată marţi cu prilejul conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28) de la Dubai, transmite Reuters.

Cele şase companii membre ale Dairy Methane Action Alliance (Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz şi Nestle) vor începe să dezvăluie care sunt emisiile lor de metan de la mijlocul lui 2024 şi vor elabora planuri de acţiuni în domeniul metanului până la finele anului următor.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, devansat doar de dioxidul de carbon din punctul de vedere al contribuţiei globale la schimbările climatice. Potrivit US Environmental Protection Agency, metanul este responsabil pentru aproximativ o treime din încălzirea climatică actuală.

Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor înseamnă furnizarea de sprijin tehnic şi financiar fermierilor din întreaga lume, pentru ca aceştia să experimenteze posibile soluţii, precum aditivi alimentari, a subliniat Chris Adamo, vicepreşedinte pentru guvernanţă şi afaceri publice la Danone.

"Nu există o soluţie magică. Trebuie să ne uităm la întreg spectrul de opţiuni diferite pentru ferme din geografii diferite", a spus Chris Adamo.

Grupul francez Danone a promis în acest an că îşi va reduce emisiile de metan din lanţul de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Companiile care fac parte din noua alianţă nu trebuie să promită că îşi vor reduce emisiile de metan cu o cifră concretă, dar o mai bună măsurare şi raportare sunt instrumente cruciale pentru ca ulterior companiile să îşi reducă emisiile, a precizat Katie Anderson, director la Environmental Defense Fund.

"Asta va duce la creşterea responsabilităţii", a apreciat Anderson.

La nivel mondial, producţia de alimente este responsabilă pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Liderii ediţiei din acest an a conferinţei COP28 au promis că summitul va include şi acţiuni cu privire la emisiile sectorului alimentar. 

UE voia anul trecut să convingă cetățenii să consume mai puțină carne și lapte

Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce şeptelul în regiune, potrivit unui studiu publicat în vara anului trecut.

Blocul comunitar "va avea dificultăţi" în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată raportul realizat de firme de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.

Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar va reuşi să convingă 10% din cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţină carne şi lactate, atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri. Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

"Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţină carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE", susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip "business-as-usual", emisiile de metal ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conţină mai puţină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. În schimb, reglementările anunţate în 2021 de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producţiei de petrol şi gaze.

În vara anului 2020, Burger King anunța că a decis să îmbunătăţească dieta vacilor adăugând în ea 100 de grame de lemongrass, pentru a reduce flatulenţa acestora, responsabilă pentru emisiile de metan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite