Ecranul de cinema vine-n locuinţa ta: cum să ai propriul cinematograf acasă şi ce înseamnă tehnologia Ultra HD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile televizoare sunt mai mari decât cele cu
rezoluţie obişnuită. FOTO AFP
Noile televizoare sunt mai mari decât cele cu rezoluţie obişnuită. FOTO AFP

Telespectatorii pot încerca tehnologia din cinematografe în confortul propriei sufragerii cu noile televizoare de rezoluţie ultra-înaltă.

Televizorul a devenit, pentru mulţi, indispensabil în casă. De la filme la emisiunile favorite, acesta oferă toată paleta de divertisment. Însă, până de curând, doar ecranul de cinema oferea cea mai bună rezoluţie a imaginii. Acest lucru se va schimba odată cu noile echipamente.

Rezoluţia 4K sau Ultra HD (high definition), după cum este cunoscută pentru televizoare, a fost disponibilă, până acum, pentru ecranele digitale de cinema. Sony a prezentat primul televizor cu un ecran Ultra HD, vara aceasta, la târgul de electronice IFA de la Berlin. Din noiembrie, acesta este disponibil la un preţ de 25.000 de dolari, în timp ce LG oferă versiunea proprie la preţul de 20.000 de dolari.

Primele filme ultra HD

Televizorul Sony are o rezoluţie de patru ori mai mare decât cea obişnuită pe un ecran de 84 de inci. Rezoluţia Ultra HD este privită de specialiştii în domeniu drept viitorul industriei. Dar, ca multe alte tehnologii noi, preţul echipamentului este încă mare. Şi nu doar costul este un inconvenient, ci şi lipsa conţinutului adaptat noii rezoluţii. Odată cu televizorul Ultra HD, Sony livrează şi un player video dedicat pe care vor fi stocate mai multe filme adaptate rezoluţiei Ultra HD. Cele mai cunoscute sunt „Taxi Driver“, „Karate Kid“ şi „The Amazing Spiderman“, împreună cu înregistrările câtorva concerte şi câteva scurtmetraje.

Preţul de 25.000 de dolari este justificat de companie şi prin faptul că oferă în plus o tabletă Xperia Tablet S care poate fi utilizată pe post de telecomandă. Aceasta costă singură aproximativ 600 de dolari.

Phil Molyneux, directorul administrativ al Sony, a recunoscut că noul format are câteva limitări, dar acestea vor dispărea în timp. „Este un prim pas important pentru a le asigura clienţilor o experienţă de cinema în propria lor casă“, a spus acesta cu privire la conţinutul furnizat de companie împreună cu primul televizor Ultra HD.

Ultra HD şi noul tip de ecran

În prezent, cea mai folosită rezoluţie pentru televizoare este full HD. Aceasta este supranumită „1080p“ şi are 1.080 pixeli pe lăţime şi 1.920 pixeli pe înălţime. Rezoluţia acestor ecrane a ajuns şi pe dispozitive mobile, HTC fiind primul producător care să lanseze un smartphone de cinci inci cu ecran full HD.  Prin comparaţie, televizorul Sony Ultra HD are o rezoluţie de 3.840 cu 2.160 pixeli pe 84 de inci.

Preşedintele Sony a spus că există o rezoluţie pentru fiecare dimensiune de ecran. „Răspunsul pentru cele de  25 de inci a fost SD (standard definition), pentru 50 de inci a fost potrivită cea full HD, iar ultra HD va fi bună pentru ecranele de 84 de inci“, a declarat Chris Cookson.

Ultra HD pe tabletă

Chiar dacă ecranul de 84 de inci este potrivit rezoluţiei 4K, japonezii lucrează la varianta în miniatură pentru dispozitivele portabile. Tableta este dezvoltată de compania Ortus Technology şi va avea un ecran de 9,6 inci, la aceeaşi rezoluţie cu a televizorului Sony. La lansarea pe piaţă, produsul va avea cea mai mare densitate a pixelilor.
   

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite