Lucy, o sondă lansată de NASA, a survolat asteroidul Dinkinesh și a colectat date științifice VIDEO

0
Publicat:

Sonda Lucy, dezvoltată şi lansată de agenţia spaţială a Statelor Unite (NASA), a survolat miercuri pentru prima oară asteroidul Dinkinesh, informează DPA.

Sonda americană s-a apropiat de asteroidul Dinkinesh până la o distanţă de aproximativ 400 de kilometri şi a realizat cu succes acea manevră de survolare, au anunţat inginerii de la NASA. De acum, sonda Lucy va avea nevoie de circa o săptămână pentru a trimite spre Terra toate datele pe care le-a colectat, scrie Agerpres.

Echipa noastră aşteaptă cu nerăbdare să vadă cum s-a descurcat sonda spaţială în timpul acestui prim test ce a vizat întâlnirea cu un asteroid care se deplasează cu mare viteză", a precizat NASA într-un comunicat.

Dinkinesh are un diametru mai mic de 1 kilometru. Foto Captură video YouTube
Dinkinesh are un diametru mai mic de 1 kilometru. Foto Captură video YouTube

Dinkinesh, ce are un diametru mai mic de 1 kilometru, este primul dintre cei aproximativ 10 asteroizi pe care sonda americană îi va investiga, iar survolul de miercuri a fost în principal un test pentru ca inginerii de la NASA să vadă dacă instrumentele ştiinţifice ale sondei Lucy funcţionează în mod corect.

Adevărata ţintă a acestei misiuni sunt asteroizii lui Jupiter.

  Sonda Lucy a fost lansată în 2021 de la baza spaţială Cape Canaveral din statul american Florida. Cu o lungime de peste 14 metri, sonda este alimentată cu energie furnizată de propulsoare şi baterii care pot fi reîncărcate prin intermediul unor celule solare. Ea urmează să survoleze şapte dintre „Asteroizi troieni ai lui Jupiter", care au fost toţi denumiţi după protagonişti din epopeea antică „Iliada" a lui Homer.

„Troienii lui Jupiter" sunt asteroizi care se învârt în jurul Soarelui pe aceeaşi orbită ca şi Jupiter - unii plutesc în faţa planetei, alţii în spatele ei. Ei sunt consideraţi „fosile ale formării planetelor" şi acesta este motivul pentru care NASA speră că misiunea Lucy va furniza noi perspective asupra formării planetelor şi a sistemului nostru solar.

Misiunea este planificată să aibă o durată de 12 ani, iar sonda Lucy urmează să străbată o distanţă totală de aproximativ 6,5 miliarde de kilometri.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite