Românii cred în mod eronat că dacă amestecă berea, băuturile spirtoase şi vinul se îmbată mai repede. Ce băuturi îngraşă mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Românii cred în mod eronat că, dacă amestecă bere, vin şi băuturi spirtoase, se vor îmbăta mai repede. La fel de greşit, aproape un sfert dintre ei cred că dacă beau doar vin – fără bere sau băuturi spirtoase – nu se vor îngrăşa.

Aceste concluzii au reieşit în urma celei mai recente ediţii a campaniei DRINKiQ din România, lansată de Diageo, principalul producător şi distribuitor de băuturi alcoolice din lume. După succesul de vara trecută al primei runde a campaniei, Diageo s-a adresat din nou românilor în decembrie 2021, revenind cu o altă serie a chestionarului DRINKiQ – mai exact 10 întrebări prin care încearcă să afle dacă oamenii cunosc informaţii de bază despre alcool. 

Conform elementelor de campanie menţionate, 1.800 de persoane şi-au testat DRINKiQ-ul în România şi, în medie, oamenii ştiau răspunsul la 6 din cele 10 întrebări. Întrebările se refereau la informaţii generale despre alcool şi efectele acestuia asupra organismului uman. Iată câteva dintre cele mai relevante concluzii:

• Amestecarea berii, vinului şi băuturilor spirtoase

Mai bine de 70% dintre participanţi încă mai cred că, dacă amestecă berea, vinul şi băuturile spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Acesta este un mit, deoarece efectul este determinat de cantitatea de alcool consumată de o persoană, nu de tipul băuturii alcoolice. 

Prin comparaţie, în Cehia şi în Bulgaria, aproape 47%, respectiv 56% dintre participanţi au ştiut că amestecarea de bere, vin şi băuturi spirtoase nu îi va face să se îmbete mai repede.

• Berea este la fel ca vinul sau băuturile spirtoase? 

Aproape 70% dintre respondenţii români nu au ştiut că o măsură standard de băuturi spirtoase, vin sau bere conţine aceeaşi cantitate de alcool şi că efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de ceea ce alegem să bem.  

Mai mult, unul din şase participanţi crede că berea este o opţiune mai sănătoasă decât un pahar cu vin sau un amestec de băuturi spirtoase, cum ar fi un cocktail, dar de fapt o unitate standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conţine aceeaşi cantitate de alcool, în general cam 10-15ml de alcool.

• Cine se îmbată mai uşor: bărbaţii sau femeile? 

Mai bine de un sfert dintre respondenţi cred în mod eronat că bărbaţii şi femeile de aceeaşi constituţie care beau aceeaşi cantitate de alcool resimt efectele acestuia la fel. Nu este adevărat deoarece ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Femeile au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism. Acest lucru înseamnă că femeile care consumă aceeaşi cantitate de alcool ca bărbaţii vor resimţi efectele acestuia mai accentuat.

• Copiii şi alcoolul

Conform specialiştilor, copiii şi minorii nu ar trebui să consume deloc alcool, însă peste 11% dintre respondenţi au fost de părere că şi copiii pot bea puţin alcool, pentru a învăţa cum să consume în mod responsabil ca adulţi. Se constată astfel o îmbunătăţire semnificativă faţă de ultima ediţie a chestionarului DrinkiQ, când 35% dintre români considerau că un consum de alcool în cantităţi mici poate ajuta copiii să bea în mod responsabil pe viitor. 

Sunt foarte multe riscuri asociate consumului de alcool de la o vârstă fragedă, cum ar fi afectarea dezvoltării creierului, creşterea riscului de tulburări mintale, intoxicaţia cu alcool, vătămări şi accidente.

• Alcoolul şi caloriile

Aproape 76% dintre participanţi ştiau, pe bună dreptate, că dacă vor consuma doar vin şi vor evita berea şi băuturile spirtoase, nu vor reduce aportul de calorii deoarece un pahar de vin de aproximativ 200 ml conţine cam 200 de calorii. Comparativ, 25 ml de băuturi spirtoase conţin cam 50 de calorii, iar o doză de bere de 330 ml conţine cam 150 de calorii. Numărul caloriilor dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, cantitatea băută şi alte ingrediente suplimentare adăugate în băutură. 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite