Schimbare majoră pentru românii care nu lucrează la sediul angajatorului. Ce beneficii vor primi de la 1 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tineri telemunca munca de acasa business-software.jpeg

La 1 mai 2022 intră în vigoare legea 72/2022 care prevede asigurarea unui regim fiscal unitar al tuturor formelor sub care angajatorii acordă sume suplimentare pentru perioadele în care activitatea angajaţilor se desfăşoară în altă localitate, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Legea care va intra în vigoare de la 1 mai prevede şi amnistia pentru obligaţiile fiscale rezultate din reîncadrarea diurnelor în venituri salariale.

„Legea 72/2022 este, în mare parte, rezultatul efortului profesioniştilor din domeniul fiscal care au analizat cu atenţie diferenţele de tratament fiscal dintre sumele acordate salariaţilor mobili care se deplasează  în interesul companiei şi sumele acordate salariaţilor delegaţi. Această iniţiativă de modificare legislativă a pornit în urma verificărilor fiscale realizate de autorităţi în cadrul companiilor din domeniul transporturilor, în cazul cărora inspectorii au considerat că şoferii sunt salariaţi mobili şi nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţie de delegare sau detaşare neimpozabilă, ci sunt în drept să primească prestaţii suplimentare acordate în baza unei clauze de mobilitate, sume ce până acum intrau în baza de calcul a tutoror taxelor salariale. Începand cu 1 mai 2022, nici aceste prestaţii suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate nu mai sunt taxabile în limita plafonului stabilit de lege, cu condiţia ca deplasările salariaţilor să fie efectuate în afara localităţii, în ţară sau în străinătate”, a explicat Luminiţa Obaciu, Payroll Partner, Soter & Partners.

Specialiştii menţionează că, dacă în cazul indemnizaţiei de delegare/detaşare cadrul legal este detaliat în ceea ce priveşte condiţiile şi criteriile de acordare a beneficiilor, în situaţia prestaţiilor suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate lucrurile nu sunt întocmai clare: „În prezent, există un vid legislativ în ceea ce priveşte criteriile de determinare a prestaţiilor suplimentare care intră în calculul plafonului neimpozabil în cazul salariaţilor mobili”, a adăugat Luminiţa Obaciu.

Ce categorii profesionale vor primi noile beneficii fiscale de la 1 mai

În cazul angajaţilor mobili, este obligatorie introducerea clauzei de mobilitate în contractul individual de muncă. Categoria de salariaţi menţionată beneficiază, potrivit legii, de o serie de beneficii suplimentare acordate de angajator, precum prestaţii suplimentare în bani sau bunuri în natură, considerate venituri de natură salarială, ce intră în baza de calcul a tutoror taxelor salariale. 

În funcţie de domeniul de activitate şi specificul muncii, există numeroşi angajaţi care nu au un loc fix de muncă, ci lucrează în afara sediului angajatorului pentru îndeplinirea sarcinilor profesionale. Activitatea acestora se poate desfăşura atât în ţară, cât şi în străinătate, în această categorie fiind incluşi spre exemplu angajaţii din sectorul transporturilor, construcţiilor sau achiziţiilor. 

Potrivit datelor Eurostat, doar în anul 2020, 10,8 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani lucrau în domeniul transporturilor la nivel european, existând în medie 29 de astfel de lucrători la mia de locuitori. Cele mai mari valori au fost înregistrate în Sud-Estul Europei, regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia din România fiind în topul clasamentului cu 65 de muncitori la mia de locuitori. În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, conform datelor furnizate de European Federation of Building and Woodworkers, există un număr de 15 milioane de  lucrători în domeniul construcţiilor la nivel european. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite