Nu începe dezbateri când bei. Trucuri pentru sărbători fără stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oferă-ţi o pauză, mai ales atunci când simţi că nu ai deloc timp, spun specialiştii. FOTO: Shutterstock
Oferă-ţi o pauză, mai ales atunci când simţi că nu ai deloc timp, spun specialiştii. FOTO: Shutterstock

O bună organizare şi abordarea calmă a problemelor ne ajută să facem faţă mai uşor pregătirilor pentru Crăciun şi Revelion. Pauzele de relaxare şi declaraţiile de dragoste ne eliberează de tensiunea din această perioadă, spun specialiştii.

Timpul limitat în care trebuie să rezolvăm o mulţime de treburi, oboseala fizică, dificultăţile financiare, neînţelegerile în familie sau lipsa persoanelor dragi pot umbri farmecul Sărbătorilor de iarnă.

Iată câteva trucuri propuse de psihologul britanic Rachel MacLynn şi citate de publicaţia „Daily Mail“, care te pot ajută să reduci stresul în această perioadă.

Cum să acţionezi

1. Pune la bătaie un plan. Aşază-te confortabil în fotoliu, alături de partenerul de viaţă, şi compune o listă cu tot ceea ce trebuie să faci în această perioadă. Foloseşte şi post-it-uri dacă este nevoie. Organizarea sarcinilor şi gestionarea eficientă a rezervelor de timp te vor ajuta să eviţi posibile reproşuri.

2. Oferă-ţi o pauză, mai ales atunci când simţi că nu ai deloc timp. Fă o baie caldă sau mergi în parc, la plimbare. Aminteşte-ţi că, în primul rând, ai nevoie de timp şi linişte pentru a-ţi încărca bateriile

3. Fii mai îngăduitor cu rudele. Poate că mătuşa sau mama soţului sau a soţiei te scoate din minţi, dar încearcă, măcar în această perioadă, să acţionezi cu raţiune şi blândeţe.

4. Oferă ajutor celor din jur. Dacă vezi că partenerul de viaţă este stresat, oferă-i sprijinul tău. Fii proactiv!

5. Înţelege că nu totul trebuie să fie perfect în perioada Crăciunului. Stabileşte-ţi obiective realiste şi reţine că gestul contează şi nu preţul sau cantitatea.

6. Spune „Te iubesc“. Ajută.

Ce să nu faci

1. Nu stârni o dezbatere pe teme profunde când bei. Nu va duce decât la râuri de lacrimi şi argumente inutile.

2. Nu aduce în discuţie probleme din trecut. Reproşurile şi criticile repetate în perioada Sărbătorilor se vor resfrânge inevitabil asupra stării tale de spirit.

3. Încetează să te mai plângi de situaţia financiară precară. Pregătirile cu mesele de Crăciun şi Revelion sunt destul de costisitoare, dar  amintirile rămase sunt şi mai preţioase. Plus că se întâmplă o dată pe an. 

4. Nu uita că îmbrăţişările şi strânsul mâinilor sunt la fel de importante în această perioadă. Contactul cu cei din jur este vital.

5. Nu-ţi neglija partenerul de viaţă. Lasă-ţi rudele să aibă grijă de copii şi pleacă la o plimbare cu jumătatea ta.

6. Nu lăsă nemulţumirile să se adune. Dacă te simţi neglijată/ neglijat, atrage-i atenţia iubitului/ iubitei, în loc să faci o criză de nervi.

Citeşte şi:

10 metode prin care să scapi de stres 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite