Românii își vând lucrurile prețioase din casă. Un set de mobilă ajunge la 5.000 euro

0
Publicat:

Oamenii și-au scos lucrurile de valoare din locuință la vânzare. Pe grupul de Facebook „Antichități pentru toată lumea”, o persoană vinde un set complet de mobilă stil Napoleon III, cunoscut pentru confortul și luxul pe care îl degajă.

Românii vând lucrurile prețioase din casă Foto: Georgiana Sălcianu/Antichități pentru toată lumea
Românii vând lucrurile prețioase din casă Foto: Georgiana Sălcianu/Antichități pentru toată lumea

Iar pentru cei interesați, prețul este de aproximativ 5.000 de euro.

„Set complet mobilă stil Napoleon al III-lea: o canapea, 6 scaune, 2 fotolii, o masă, o oglindă, o vitrină. Preț: 5000 euro, ușor negociabil”, se menționează într-un anunț postat pe grupul de Facebook „Antichități pentru toată lumea”.

Pe site-urile specializate sunt zeci de produse, care mai de care mai frumoase, scoase la vânzare, semn că românii iubesc obiectele care provin din secolele trecute.

Caracteristicile stilului Napoleon III

Stilul celui de-al Doilea Imperiu („Second Empire”), cunoscut și sub denumirea de „stilul Napoleon III”, acordă o importanță deosebită ornamentației și decorului și a cunoscut o înflorire sub domnia lui Napoleon al III-lea (1808-1873).

„Mobilierul Napoleon III este adesea confecționat din furnir sau marchetărie. Lemnul natural dispare, înlocuit cu lemnul înnegrit, care evidențiază încrustările de perle de mare. Stilul Napoleon III se caracterizează prin diversitate și se evidențiază prin preocuparea pentru confort”, descria acest stil muzeograful Loredana Uncheașu, pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.

Muzeograful Loredana Uncheașu prezenta și specificul scaunelor și a canapelelor care reprezentau stilul Napoleon al III-lea.

„Scaunele erau bogat decorate cu franjuri, ciucuri și țesături scumpe, iar tapițeria mobilei era foarte elegantă. Structura scaunelor și a canapelelor a fost, de obicei, ascunsă complet de tapițerie sau împodobită cu cupru, scoici sau alte elemente decorative. Materiale noi și exotice, cum ar fi bambusul, macheta și ratanul, au fost folosite pentru prima dată în mobilierul european, cu lemn policrom și lemn pictat cu lac negru”, mai menționează muzeograful în postare.

Despre stilul Napoleon III, cercetătorii consideră că el s-a afirmat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar tendința a persistat până la începutul secolului al XX-lea.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite