Rasele de câini care au o probabilitate mai mare de a suferi de cancer, conform unui studiu

0
Publicat:

Oamenii de știință au descoperit care sunt rasele de câini care sunt mai predispuse la cancer, iar rezultatele infirmă ideea că cei de talie mare au un risc mai mare de a suferi de această boală, relatează ABC News.

Câine
Vestea bună este că nu multe rase sunt excesiv de predispuse la cancer. Foto: Arhivă

Conform studiului, care a fost făcut public marți în Royal Society Open Science, câinii de talie medie - dar nu și cei de talie mare - au cel mai mare risc de a suferi de cancer. 

Cercetătorii au încercat să înțeleagă procesul de apariție a cancerului, cum debutează acesta și și-au pus întrebări specifice despre modul în care acest început este raportat la rasele de câini, a declarat pentru ABC News Leonard Nunney, biolog evoluționist la Universitatea din California, Riverside și autor principal al lucrării. 

La oameni, tendința arată că, pe măsură ce organismul se dezvoltă, este de așteptat să fie mai predispus la cancer, a spus Nunney. Dar această teorie nu se aplică la cel mai bun prieten al omului, arată cercetarea. 

Există animale care variază ca mărime de la un chihuahua până la un mastiff sau un Great Dane", a spus el. „Deci există o mare varietate de dimensiuni"

 „Mor la vârste mai fragede”

Întrucât câinii de talie mare mor, de regulă, la o vârstă mult mai fragedă, aceștia prezintă, de fapt, un risc mai mic de a dezvolta cancer decât câinii de talie medie, a spus Lunney. 

„Acest lucru se întâmplă pur și simplu pentru că mor la vârste mai fragede", a adăugat el. 

Unele dintre rasele care sunt cele mai predispuse la apariția cancerului sunt următoarele: Retriever cu blană netedă, Ciobănescul de Berna și Westie, conform lui Lunney. 

Câinii din rasa Retriever cu blana netedă suferă de obicei de un tip de sarcom, un cancer rar care se dezvoltă în oase și în țesuturile moi, la o frecvență ridicată, a adăugat el. 

Majoritatea terrierilor, în special terrierul scoțian, au o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer decât era de așteptat, având în vedere talia lor, a spus Lunney. Terrierii au o incidență mai mare a cancerului de vezică urinară, a spus el. 

Vestea bună este că nu multe rase sunt excesiv de predispuse la cancer, a spus Lunney. 

Rezultatele studiului oferă o perspectivă asupra numărului de mutații genetice care provoacă cancer la câini și arată că, deși consangvinizarea în ascendența unei rase scurtează durata de viață a acesteia, nu crește riscul de cancer în general, au declarat cercetătorii. 

Modelul folosit în cadrul studiului poate fi, de asemenea, aplicat și în viitor pentru a determina dacă rasele încep să dezvolte un anumit tip de cancer, a spus Lunney. 

 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite