Nu e o glumă: România, pe locul 28 în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni din lume în 2022

0
Publicat:

În topul care arată calitatea vieții, țara noastră este văzută peste Spania, Italia, Croația sau Turcia. Clasamentul fericirii este realizat în fiecare an de World Happiness Report care a ținut cont în evaluare de fericire, bunăvoință și încredere în timpul COVID-19 și după pandemie.  

România, în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni FOTO Shutterstock
România, în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni FOTO Shutterstock

„Anul acesta marchează a zecea aniversare a World Happiness Report, invitându-ne astfel să privim înapoi și înainte, menținând raportarea noastră a bunăstării actuale și lărgindu-ne analiza a efectelor de amploare ale COVID-19", arată World Happiness Report. România a urcat 18 locuri în topul țărilor cu cei mai fericiți oameni din lume în 2022 și a ajuns pe poziția 28.

Potrivit clasamentului, mai puțin fericiți decât românii sunt spaniolii care s-au clasat pe locul 29. Italienii ocupă locul 31, sârbii sunt pe poziția 43, iar croații se regăsesc în clasament pe locul 47.

Pe ultimele locuri se află: Botswana (142), Rwanda (143), Zimbabwe (144), Liban (145) și Afganistan (146). Calitatea vieții oamenilor din fiecare țară a fost evaluată în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor, speranța de viață sănătoasă, generozitate, sprijin social, libertate pentru a face alegeri pentru sine și percepția asupra corupției din fiecare țară.

Bărbații, mai satisfăcuți de viața pe care o au decât femeile

Cifrele Eurostat arată că bărbații sunt ceva mai satisfăcuți de viața pe care o au, comparativ cu femeile. Cum explică acest lucru psihologii.

Dintre țările UE, cei mai nefericiți s-au declarat bulgarii. De fapt, doamnele din Bulgaria care au estimat satisfacția vieții la nota 5,6, pe o scală de la 0 la 10, spre deosebire de domni, care au acordat nota 5,8. Unguroaicele sunt fericite de nota 6,5, în timp ce ungurii, de 6,6. În ceea ce-i privește pe români, femeile sunt fericite de nota 7,6, în timp ce bărbații, de 7,7. Cei mai mulțumiți de viața lor sunt austriecii, care au acordat nota 8, atât femeile, cât și bărbații, imediat după ei în top fiind finlandezii, cu 7,9 bărbații și nota 8, femeile. 

Aceleași statistici Eurostat pe 2021 arată că femeile consideră că au o sănătate mai precară, deși ele trăiesc mai mult decât bărbații, câștigă mai puțin și sunt într-o proporție sensibil mai mare mai mare singurul părinte susținător al familiei.

Percepția asupra satisfacției vieții este una subiectivă, afirmă psihologul Mihai Copăceanu: „Avem diferențe între națiuni, diferențe între etnii, între zone geografice, între rural și urban, între bărbați și femei, status marital, dar și între tineri, adulți sau vârstnici. Pe parcursul anilor, la nivel personal, satisfacția vieții suferă modificări deoarece avem priorități și idealuri diferite în funcție de vârstă”.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri