Cum se împarte nota la restaurant într-un grup de prieteni, egal sau separat? „Este foarte nepoliticos”

0
Publicat:

Modul în care se împarte nota de plătă la restaurant, într-un grup mare de oameni, a devenit un subiect sensibil. Utilizatorii Tiktok au lansat o dezbatere aprinsă pe această temă. Unele persoane încep să respingă vehement ideea împărțirii în mod egal, ci consideră că fiecare ar trebui să plătească strict pentru ceea ce consumă.

Nota de plată la restaurant poate isca o ceartă în grupul de prieteni FOTO Shutterstock
Nota de plată la restaurant poate isca o ceartă în grupul de prieteni FOTO Shutterstock

Distracție și voie bună până la...nota de plată. Modul în care aceasta ar trebui împărțită poate isca discuții aprinse, chiar și cearturi în grupurile de prieteni, precum într-un celebru episod al serialului „Friends”, notează Business Insider.

Recent, pe TikTok, a început să prindă tot mai mult ideea că oamenii nu ar trebui să se simtă vinovați că plătesc doar pentru propria lor mâncare. Discuțiile nu sunt complet noi, pe aplicație, ci au pornit cel puțin de anul trecut. Totuși, un val de videoclipuri, postate recent, a adus această discuție în centrul atenției.

Dezbaterile pe tema #groupdinner

Hashtag-ul #groupdinner, care acum are 9,6 milioane de vizualizări, a devenit un spațiu în care utilizatorii împărtășesc poveștile lor despre refuzul de a contribui la cheltuielile altora, atunci când vine nota.

În videoclipuri devenite virale, unii utilizatori dezvăluie cum le-a fost solicitat să plătească mai mult decât și-au comandat în cadrul unor mese de grup, motiv pentru care optează în favoarea plății individuale.

„Simt că unii oameni se folosesc asta pentru a avea un avantaj în fața celorlalți”, spune o utilizatoare TikTok, într-un videoclip postat pe 17 ianuarie, care a strâns peste 3,2 milioane de vizualizări.

Comentariile indică faptul că oamenii s-au săturat de ideea împărțirii egale, mai ales atunci când alții se retrag mai devreme sau comandă mai puțin decât ceilalți de la masă.

Într-un alt clip viral, care a fost vizionat de peste 2 milioane de ori, de la data de 15 ianuarie cânt a fost publicat, TikToker-ul @remiandaryan a descris un scenariu în care a spus că a fost rugată de gazdă să plătească 150 de dolari pentru o friptură care ar fi costat 50 de dolari/ invitat, la o petrecere de casă nouă, pe motiv că alți oaspeți au plecat devreme, fără să plătească. Mulți comentatori și-au exprimat indignarea față de situație.

Aplicații pentru plata individuală

Cu o economie fragilă și avansul tehnologiei, în 2024, fiecare restaurant pare să susțină ideea ca fiecare client plătește doar pentru propriile consumații. Fenomenul este alimentat și de aplicații precum Venmo și Splitwise, care facilitează plata individuală a cheltuielilor.

În 2022, Forbes a raportat că americanii se bazau pe aceste aplicații din cauza presiunilor economice.

Într-un sondaj efectuat de Forbes Advisor și OnePoll, la care au participat 1.000 de americani, 47% dintre respondenți au spus că foloseau aplicații de plată pentru a „împărți cheltuielile în moduri în care, în mod normal nu ar face-o, din cauza inflației”.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă plata individuală - unele restaurante nu vor permite un număr mare de note de plată, deoarece poate perturba fluxul de servicii.

Nick Leighton, gazda unui podcastului de etichetă, a declarat pentru Business Insider că împărțirea notei cu prietenii este rezonabilă, atunci când comenzile tuturor au prețuri similare. El a recomandat o aplicație numită Plates, care le permite utilizatorilor să determine cât datorează cineva în funcție de ceea ce a comandat.

Pentru a respecta eticheta atunci când plătesc doar pentru propria masă, este esențial ca oaspeții să-și ramburseze porția cu promptitudine.

„Este foarte nepoliticos să faci pe cineva să verifice câți datorezi pe bună dreptate”, a spus Leighton pentru BI. „Cei care nu-și plătesc datoriile cu promptitudine ar trebui să fie excluși din viitoarele liste de invitați”.

Pentru a respecta eticheta și pentru a evita neplăcerile asociate cu împărțirea facturilor, comunicarea deschisă între gazde și oaspeți este esențială. Dacă un eveniment implică cheltuieli suplimentare, organizatorii ar trebui să informeze participanții din timp, pentru a evita surprizele neplăcute, la finalul mesei.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite