I-ar plăcea şi lui Popeye
0„Mami, vreau să fiu ca Popeye. Dă-mi, te rog, nişte spanac!“, spune încordând un biceps piciul, gata de atac. Gospodina iscusită cu trei feluri îl răsfaţă şi observă cum băiatu-şi ia o mină zâmbăreaţă. Încântat de câtă forţă o să aibă în curând, puştiul îşi admiră muşchii, săltând mâinile, pe rând. Şi zicând „mai vreau spanac!“, el constată bucuros: „Popeye îl lua din conservă. Al meu este mai
Gnocchi cu brânză
Timp de preparare: 50'
Dificultate: mică
Număr de porţii: 4
Ingrediente
- 250 g spanac
- 400 g cartofi
- 1 dovlecel
- 100 g caşcaval
- 200 g brânză de vaci
- făină
- 2 ouă
- 200 g telemea de capră
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri smântână
- busuioc verde
- sare
- piper
Preparare
1 Se fierb cartofii în coajă, se scurg de apă, se curăţă de coajă şi se presează ca pentru piure sau se trec prin maşina de tocat. Spanacul se spală sub jet de apă rece, se scurge şi se opăreşte un minut în apă cu sare, apoi se scurge, se toacă mărunt şi se amestecă cu piureul de cartofi.
2 Se adaugă ouăle bătute ca pentru omletă, telemeaua rasă, usturoiul zdrobit, smântâna, busuioc tocat fin, sare şi piper, după gust. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă treptat făină şi se frământă bine până se obţine un aluat vârtos.
3 Din aluatul obţinut se modelează un sul potrivit de subţire şi se taie gnocchi (găluşte mici), care se fierb, pe rând, în apă cu sare, apoi se scot cu lingura de supă, pe un platou cald.
4 Separat, se taie dovlecelul, pe lungime, felii subţiri, se pudrează cu sare şi piper, apoi se frig pe grătarul bine încins, pe ambele părţi. Porţiile de gnocchi se servesc garnisite cu felii de dovlecel, brânză de vaci şi aşchii subţiri de caşcaval.
Supă-cremă de spanac
Timp de preparare: 60'
Dificultate: mică
Număr de porţii:6
Ingrediente
- 500 g spanac
- 1 morcov
- 2 cartofi
- 1 ţelină mică
- 200 ml smântână
- 200 ml lapte dulce
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare
1 Se spală spanacul sub jet de apă rece, se scurge, apoi se opăreşte două minute în apă cu sare şi se scurge din nou. Separat, se curăţă legumele, se taie bucăţi mari şi se fierb în apă cu puţină sare, după care se strecoară, păstrându-se zeama.
2 Se trec legumele şi spanacul prin blender (sau prin sită) până se transformă în pastă. Se adaugă uleiul de măsline, smântâna şi treptat lapte cald sau zeamă în care au fiert legumele până se obţine consistenţa dorită.
3 Se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se serveşte imediat cu pâine prăjită, presărată cu brânză rasă sau caşcaval.
Plăcintă de primăvară cu spanac
Timp de preparare: 70'
Dificultate: mică
Număr de porţii: 8
Ingrediente
PENTRU ALUAT
- 220 g făină
- 1 ou
- 5 linguri ulei
- 5 linguri apă călduţă
- 1/2 linguriţă sare
PENTRU UMPLUTURĂ
- 500 g spanac
- 1 legătură de ceapă verde
- 200 g telemea de capră
- 3 ouă
- 2 linguri smântână groasă
- 10 g unt
- sare
- piper
Preparare
1 Din ingredientele menţionate se frământă un aluat omogen şi elastic, care se lasă la rece 30 de minute, apoi se întinde în foaie şi se tapetează cu aceasta o formă rotundă de plăcintă, lăsând să curgă peste margini.
2 Se spală spanacul sub jet de apă rece, se scurge bine, se taie şuviţe, se presară cu puţină sare şi se frământă bine până se înmoaie, apoi se presează să se scurgă surplusul de apă.
3 Se amestecă spanacul cu ceapa verde tocată mărunt şi cu telemeaua sfărâmată, amestecată cu ouă şi smântână. Se potriveşte gustul de sare şi piper, apoi se toarnă compoziţia în forma de plăcintă. Aluatul care curge peste margini se aduce spre interiorul plăcintei. Deasupra se pun cubuleţe de unt.
4 Plăcinta se introduce în cuptorul bine încins pentru 40-50 de minute, la foc potrivit, până se rumeneşte frumos deasupra. Se taie în formă şi se serveşte caldă.