Femeile chiar nu vor să fie şefe

0
0

Reprezentantele sexului frumos, aflate în floarea vârstei, vor spune „nu” opţiunii de a avea poziţii-cheie în conducerea firmei sau companiei la care lucrează, potivit unui sondaj. Femeile tinere nu sunt interesate să ajungă directorii executivi ai unor companii de top, potrivit BusinessNews Daily.com

Studiul, realizat de o agenţie americană de PR, a descoperit că numai 15% din femeile cu vârste cuprinse între 21 şi 33 de ani au dorinţa de a ajunge să conducă o organizaţie mare. Motivul? Femeile nu sunt dispuse să facă compromisuri personale pe care cred că orice femeie în poziţie de lider trebuie să le facă. Şi 90% din cele intervievate cred că femeile ajung să facă mai multe compromisuri decât bărbaţii.

Rezultatele indică faptul că femeile tinere sunt cât se poate de conştiente de stresul pe care poziţia de lider îl presupune, dar şi de barierele instituţionale pe care femeile-şef le întâmpină. Şi în loc să încerce să urce tot mai sus în ierarhie, multe dintre femeile tinere aleg să evite sau să schimbe evoluţia carierei lor.

Alegerile lor nu presupun mai puţină ambiţie sau implicare în munca lor. Jurnalista Laura Stepp a scris un editorial pe această temă pentru „Washington Post”.

„Uită tot ce crezi că ştii despre noua generaţie de femei care muncesc. Nu sunt femeile neastâmpărate şi stresate peste măsură despre care am citit în ultimii 20, 30 de ani. Sunt mai multe, mai bine educate, ambiţioase, optimiste şi determinate să se bucure de o viaţă completă decât au avut mamele lor”, a spus Stepp. Editorialista a continuat prin a explica că noua tendinţă este ca femeile să aibă flexibilitate în viaţa lor. Până când acest tip de funcţii de top nu vor prezenta aceste atribute, femeile vor continua să le considere indezirabile.

Locul de muncă trebuie să se schimbe, astfel încât să nu piardă talentul feminin din cauza inflexibilităţii, este părerea lui Barby Siegel, director executiv Zeno Grup. „Trebuie să ne gândim cum să facem lucrurile altfel, să le ajutăm pe femeile să evolueze în carieră şi să cântărească sacrificiile de care va fi sau nu nevoie”, a adăugat aceasta, menţionând că modul de lucru nu poate fi acelaşi ca până acum.

Studiul nu lansează ideea că nu vor exista femei pe poziţii de top în următoarele decenii, ci este un semnal de alarmă. Femeile tinere nu acceptă structurile tradiţionale ale corporaţiilor, iar pentru ele este un dat. „Ceea ce avem în faţă este o schimbare de cultură în rândul femeilor, dar şi al bărbaţilor, care nu mai sunt dispuşi să-şi sacrifice fericirea şi viaţa personală pentru a excela la locul de muncă”, a spus Carrie Murphy.

„Nu există un echilibru între muncă şi viaţă personală. Există priorităţi, atâta tot”, scrie „Huffington Post”.
 

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite