Scurtmetraje după piesele lui Shakespeare, proiectate la Sibiu, în Festivalul de Teatru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în 2016 s-au împlinit 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a pregătit un amplu program pentru a celebra opera şi moştenirea marelui dramaturg.

Shakespeare Lives (Teatrul Shakespeare's Globe, în parteneriat cu British Council) propune o proiecţie-maraton cu 37 de scurtmetraje realizate după piesele lui Shakespeare, incluzând scene filmate în locaţiile pe care şi le-a imaginat autorul când le-a scris. Cu o distribuţie fenomenală, care îi include cei mai buni actori din întreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sărbătorire extraordinară a vieţii, a muncii şi a moştenirii lăsate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia.

Sibiu este al treilea oraş din lume în care are loc această proiecţie specială, după Londra şi Madrid.

Conferinţa specială „Shakespeare, din nou şi pentru totdeauna” - Octavian Saiu în dialog cu Nigel Townson (British Council), Radu Boroianu (ICR) şi Constantin Chiriac.

Povestiri după piesele lui Shakespeare (România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator: Marian Râlea - Tinerii masteranzi de la ULBS vor cuceri oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.

Sonete. Un proiect coordonat de Bogdan Sărătean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, în cadrul căruia, la începutul evenimentelor desfăşurate în biserici şi catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, în română, de către un actor de la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, şi în engleză de către invitaţi străini. Mai mult, preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a declarant că va recita un fragment din opera marelui dramaturg în apariţiile publice.

Lansare de carte: „Hamlet şi nebunia lumii” de Octavian Saiu, ediţia în limba engleză.

„Noaptea bufonilor” (România, Teatrul National „Radu Stanca”), versiune scenică şi regie: Alexa Visarion.
Pornind de la piesa „Cântecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenică proprie după texte de Cehov şi Shakespeare cu dorinţa şi ambiţia de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existenţa tragi-comică a fiinţei umane.

Spectacolul este un omagiu adus Teatrului şi Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găseşte întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. „Noaptea bufonilor” este un amestec de râs şi plâns, de dramă şi bufonerie, de melancolie şi violenţă. Un spectacol alcătuit din cuvinte şi din tăceri, în egală măsură. Iar la final, aşa cum însuşi regizorul Alexa Visarion afirma în timpul repetiţiilor, „rămâne ecoul”.

„A douăsprezecea Noapte” (România, Teatrul Metropolis), versiune scenică: Victor Ioan Frunză. Dramă şi comedie, travestiuri şi farse, cinism şi ironie muşcătoare, sunt tot atâtea ipostaze şi pretexte de discutat despre iubire. Pe alese! În acelaşi timp, cu înţelepciunea secolelor traversate din vremea lui Shakespeare, ne întrebăm mai mult şi, poate, ştim să ne răspundem mai bine, care e rostul şi condiţia omului.

„Visul unei nopţi de vară” (UK, The Actors’ Gang), regia Tim Robbins.


O lume suprarealistă cu zâne, vrăji, incantaţii, îndrăgostiţi fermecaţi prin magie, regina zânelor care face dragoste cu un măgar. Lumea în dezordine, îndreptată de neastâmpărul nopţii. Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alături de regizorul Tim Robbins şi co-regizorul artistic, Cynthia Ettinger, iluminează pădurea lui Shakespeare cu muzică originală, exprimare cinetică şi o abordare pătimaşă a realităţii şi magiei conţinute în limbajul piesei.
„Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare; conţine foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie şi înşelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situaţia confuză rezultată este periculoasă şi plină de comportamente scandaloase şi extrem de amuzante.” (Tim Robbins)

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite