Olivia de Havilland, neuitata Melanie Hamilton din filmul „Pe aripile vântului“, împlineşte pe 1 iulie 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi Olivia de Havilland, neuitata interpretă a Melaniei din „Pe aripile vântului“, împlineşte 100 de ani. S-a născut pe 1 iulie 1916 la Tokyo. Sora ei mai mică, Joan Fontaine, s-a stins în 2013, la 96 de ani. Orice divă hollywoodiană avea graţie şi eleganţă, dar Olivia de Havilland, ca şi Vivien Leigh şi, într-un fel, Audrey Hepburn, aveau şi o metafizică a interpretării actoriceşti, care le unicizează.

Actriţa Olivia de Havilland, care a interpretat în filmul "Pe aripile vântului/ Gone with the wind" rolul Melanie Hamilton, împlineşte vineri, vârsta de 100 de ani.

Olivia Mary de Havilland a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1947 şi 1950. S-a născut în Japonia într-o familie britanică, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii. Olivia de Havilland trăieşte astăzi la Paris, din 1953.

Alături de alte două legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, născut şi el în 1916, şi Zsa Zsa Gabor, născută în 1917, Olivia de Havilland este cel mai longeviv star. În cariera sa a adunat două statuete şi trei nominalizări Oscar, a lucrat cu producători celebri precum  David O. Selznick, cu regizori inspiraţi ca Michael Curtiz, Anatole Litvak şi cu staruri precum Errol Flynn.

Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, care va face o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland este, de asemenea, verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei, potrivit Le Figaro.

În 1919, părinţii s-au despărţit, dar mama ei a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

În 1934, Olivia avea 18 ani şi se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în "Căpitanul Blood/ Captain Blood" (1935), alături de necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran (el, seducător, ea, suavă şi romantică).

Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care "Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade' (1936) şi "Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood" (1938).

image

Foto dreapta: Olivia de Havilland la 30 de ani

În 1939, Olivia de Havilland a jucat în "Gone with the wind/ Pe aripile vântului", sub bagheta puternicului şi influentului producător David O. Selznick. Aici, a interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care va deveni soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Leigh).  

"Pe aripile vântului" a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.

Ultimele sale apariţii în filme au fost în "Dublă enigmă/ The Dark Mirror" (1946), "Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel" (1952) şi în thrillerul psihologic "Secretul verişoarei Charlotte/ Hush... Hush Sweet Charlotte" (1964), alături de Bette Davis.

Olivia de Havilland declara anul trecut pentru Entertainment Weekly că a văzut "Pe aripile vântului" de 30 de ori şi "de fiecare dată, îmi aduce bucurie". "Din fericire, nu mă face melancolică", a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. "Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură".

În acelaşi articol, Olivia de Havilland s-a arătat încântat de ideea de a ajunge la venerabila vârstă. "Vă imaginaţi asta? Ce realizare!", a spus actriţa.

În 2008, Olivia de Havilland a fost distinsă cu "US National Medal for the Arts'" din partea preşedintelui George W. Bush.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite