„Muntele magic“ al Ancăi Damian se vede în Catalonia VIDEO

0
0

Regizoarea Anca Damian participă la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema de Animaţie din Catalonia, ce se va desfăşura în perioada 25-28 februarie în Lleida. Realizatoarea va prezenta cel mai recent film al său, „Muntele magic“, iar în data de 26 februarie va susţine o conferinţă despre procesul creativ în filmele de animaţie, în contextul în care documentarul de animaţie câştigă tot mai mult public.

„Muntele magic“, o producţie Franţa-România-Polonia, prezintă povestea disidentului Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva Armatei Roşii. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, pelicula se centrează pe tensiunea dintre destinul individual şi istorie.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Al doilea lungmetraj de animaţie al regizoarei, docudrama „Muntele magic“ s-a bucurat de succes atât la festivalurile de film documentar, obţinând Premiul pentru cel mai bun film est-european la precedenta ediţie a Dok Festival din Leipzig, cât şi la cele de animaţie, fiind distins cu menţiunea specială la Festivalul Internaţional de Animaţie de la Ottawa. În Spania, filmul a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián din 2015 şi a fost distins cu Premiul ANIMAFICX pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul Internaţional de Film de la Gijón.

Festivalul de Cinema de Animaţie din Catalonia este cea mai importantă manifestare dedicată exclusiv filmului de animaţie din Spania, cuprinzând în selecţia sa scurtmetraje, lungmetraje, spectacole multidisciplinare, sesiuni pentru copii, filme experimentale, dezbateri, mese rotunde şi ateliere. Tema ediţiei de anul acesta este „Viitorul la femininˮ, un omagiu adus femeilor artist şi producătoare de animaţie.

Susţinerea participării Ancăi Damian la acest festival face parte din strategia Institutului Cultural Român de la Madrid de a sprijini promovarea creaţiei artiştilor români la festivaluri sau alte evenimente similare la care sunt selectaţi.

Producţiile româneşti se bucură de succes în rândul festivalurilor spaniole, în toamna anului 2015 pelicule precum Un etaj mai jos (r: Radu Muntean), Comoara (r: Corneliu Porumboiu), De ce eu? (r: Tudor Giurgiu), Muntele magic ori scurtmetrajul Ramona (r: Andrei Creţulescu) fiind selectate în principalele festivalui internaţionale din Peninsula Iberică. Institutul Cultural Român de la Madrid complementează, iar în unele cazuri substituie, distribuţia filmului românesc în reţelele de cinematografe spaniole prin proiecţiile pe care le organizează în cadrul Zilelor Filmului Românesc ori prin ciclurile de film prezentate în colaborare cu cinematecile regionale.

image
Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite