Masterclass Olivier Assayas şi premiera „Personal Shopper“ la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul regizor şi scenarist francez Olivier Assayas soseşte joi, 20 octombrie, la Bucureşti, pentru prima întâlnire cu publicul din România, la premiera filmului „Personal Shopper“, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 20.45. Premiat pentru regie (ex aequo cu Cristian Mungiu) la Cannes, „Personal Shopper“ este un thriller psihologic cu accente supranaturale, în care Kristen Stewart are rolul principal.

Cineastul, invitat special al celei de-a şaptea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest, va susţine un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” vineri, 21 octombrie, de la ora 11.00. Discuţia va fi moderată de cunoscutul critic de film polonez Michał Oleszczyk (rogerebert.com).

Regizorului îi este dedicată secţiunea Focus Olivier Assayas, care cuprinde patru dintre filmele sale: L’Eau froide (1994), Demonlover (2002), L’Heure d’été (2008) şi Personal Shopper (2016). Joi, cinefilii îl pot întâlni şi la Cinema Elvire Popesco, de la 18.30, la proiecţia filmului L’Eau froide.

Olivier Assayas (61 de ani), cinefil pasionat, este autorul a peste 25 de filme, proiecte ambiţioase şi foarte diferite realizate în trei decenii. A fost premiat la Festivalul de la Veneţia în 1986, pentru debutul Désordre, iar ulterior L’Eau froide (1994), Irma Vep (1996), Les Destinées sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004) sau Sils Maria (2014), toate prezentate la Cannes, îl confirmă drept una dintre cele mai importante voci din cinema-ul contemporan. Numeroase premii internaţionale au obţinut şi L’Heure d’été (2008), Carlos (2010), Après Mai (2012), Olivier Assayas devenind unul dintre cei mai celebraţi regizori francezi.

image

Regizorul Olivier Assayas, credit foto Les Films du Losange

Un alt invitat special se va afla zilele acestea în Capitală – renumitul regizor israelian Eran Kolirin. Vineri, 21 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cineastul va povesti despre cum i-a schimbat viaţa debutul în forţă cu The Band’s Visit (2007), premiat la Cannes şi proiectat în peste 50 de mari festivaluri. Iar sâmbătă, de la 20.30, la acelaşi cinematograf, Eran Kolirin va vorbi despre contextual social şi politic în care s-a născut scenariul la Beyond the Mountains and Hills, selectat anul acesta în Un Certain Regard la Cannes.

Până vineri, cinefilii se vor bucura de premierele filmelor Paterson, al lui Jim Jarmusch, cu Adam Driver în rolul principal, Mal de pierres (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard, sau 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).

Festivalul are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar  biletele pot fi cumpărate de pe Eventbook.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite