Llosa are amintiri plăcute despre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Vargas Llosa (77 de ani) a ajuns pe Aeroportul Internaţional
Cluj-Napoca ieri, în jurul orei 14.00. Foto: Florina Pop
Mario Vargas Llosa (77 de ani) a ajuns pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca ieri, în jurul orei 14.00. Foto: Florina Pop

Peruanul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a sosit ieri după-amiază în Cluj-Napoca, oraş unde va participa, timp de trei zile, la evenimentele care îi sunt dedicate.

Scriitorul peruan, aflat pentru a treia oară în România, a aterizat pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca cu o cursă dinspre Bucureşti care a avut o întârziere de aproximativ o oră. Scriitorul a venit împreună cu soţia sa, Patricia, şi a fost întâmpinat de o delegaţie din partea Universităţii „Babeş-Bolyai“ condusă de către decanul de la Facultatea de  Litere, profesorul Corin Braga.

„Sunt foarte recunoscător că am fost invitat. Este a treia mea vizită în România şi sunt sigur că va fi la fel de reuşită ca şi primele două. Am amintiri plăcute despre primele două vizite în România“, a afirmat Llosa, la scurt timp după sosirea sa la Cluj.

Acesta a mai spus că este foarte onorat că va primi azi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Babeş-Bolyai“. Scriitorul aştepta cu nerăbdare să vadă, duminică seara, o reprezentare după o piesă pe care a scris-o, o adaptare după „1001 de Nopţi“.  

„Sunt foarte recunoscător cititorilor mei din România, sunt bucuros că volumele mele sunt traduse şi în această ţară. Cred că e foarte important ca un scriitor să fie tradus într-o ţară cu o aşa de mare tradiţie culturală“, a mai declarat Vargas Llosa. 

Soţia acestuia, Patricia Vargas Llosa, a spus că se află pentru prima dată la Cluj şi speră să fie frumos.La ieşirea din aeroport, pe Llosa l-a întâmpinat un cititor împătimit venit de la Bistriţa pentru a obţine un autograf. Scriitorul a fost cazat la Hotelul Opera Plaza, şi după primirea titlului de Doctor Honoris Causa, va face un tur al Clujului şi poate va merge şi la Salina Turda.

 

Trei zile cu un scriitor de Nobel, la Cluj-Napoca

Aseară:
Mario Vargas Llosa a asistat la premiera piesei sale „O mie şi una de nopţi” (2008), montată pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj. Spectacolul este regizat de Andreea Iacob şi îi are în distribuţie pe actorii Ramona Dumitrean (în rolul Şeherezadei) şi Matei Rotaru (în rolul lui Şahriar).Piesa, ultima dintre cele nouă scrise de Vargas Llosa, este o adaptare după seria de basme cu acelaşi nume.  Ca multe altele dintre operele dramatice pe care le-a semnat, „O mie şi una de nopţi” este o meditaţie asupra rolului pe care ficţiunea îl are în viaţa oamenilor – una dintre principalele teme care reverberează în eseistica şi în dramaturgia marelui scriitor peruan.

Astăzi:
Programul vizitei lui Vargas Llosa la Cluj-Napoca va consta în primirea de către acesta a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Babeş – Bolyai” (UBB). Laudatio, care va însoţi festivitatea de acordare a titlului, va fi rostit de Corin Braga, profesor universitar, decan al Facultăţii de Litere din cadrul UBB. Festivitatea va începe de la ora 11.00, în sala Aula Magna, din clădirea centrală a UBB. Sintetizat de Corin Braga, argumentul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa lui Vargas Llosa este: „Opera polifonică a lui Mario Vargas Llosa este o constantă pledoarie pentru importanţa ficţiunii în definirea condiţiei umane, pentru rolul scriitorului în comunitate, pentru puterea literaturii de a reda omul complet, în care realul se îmbină cu idealul, iar viaţa se împlineşte prin imaginaţie”.

Mâine:
De la ora 12.00, în sala „Mihai Eminescu” a Facultăţii de Litere a UBB, este programat un dialog public purtat între Mario Vargas Llosa şi Gabriel Liiceanu. Discuţia dintre cei doi va avea ca punct de plecare întrebarea „Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?”.  La finalul dialogului dintre cei doi, autorul peruan va acorda autografe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite