Ie┼čit de sub drepturile de autor, ÔÇ×Mein KampfÔÇť-ul lui Hitler prolifereaz─â ├«n Europa mai ceva ca ├«n anii '30. Curiozitate, informare sau neonazism?

0
0
Adolf Hitler
Adolf Hitler, cancelarul Germaniei ├«ntre 1933 ┼či 1945, va r─âm├óne pentru acest ev Monstrul prin excelen┼ú─â

Cotidianul italian de dreapta ÔÇ×Il GiornaleÔÇť le-a propus s├ómb─ât─â cititorilor s─âi, sub deviza ÔÇ×cunoa┼čte pentru a respingeÔÇť, opusul ÔÇ×Mein KampfÔÇť al lui Adolf Hitler, o ini┼úiativ─â care scandalizeaz─â comunitatea evreiasc─â ┼či pe premierul Matteo Renzi, relateaz─â AFP. Scandal a provocat, de cur├ónd, ┼či editarea c─âr┼úii ├«n Germania, statul centru al ac┼úiunilor criminale ale F├╝hrer-ului, f─âr─â adnot─ârile obligatorii prin lege.

Pre┼čedintele Consiliului de Mini┼čtri a reac┼úionat vehement, s├ómb─ât─â diminea┼úa, ├«ntr-un mesaj postat pe Twitter, fa┼ú─â de publicarea ├«n Italia a acestei lucr─âri programatice, redactat─â ├«n 1925, a celui ÔÇ×care avea s─â comit─â cel mai mare genocid din IstorieÔÇť (totu┼či mult mai redus, cel pu┼úin cantitativ, dec├ót cele comise de Stalin ┼či, mai ales, de Mao).

"Mi se pare sinistru ca un cotidian italian să propună în prezent Mein Kampf al lui Hitler. Salut cu afecţiune comunitatea evreiască. Să nu se mai repete niciodată!", scrie Renzi, referindu-se la Holocaust.

"Este un lucru sinistru, la ani lumin─â de orice logic─â de aprofundare ┼či studiu ale Holocaustului", a reac┼úionat, la r├óndul s─âu, pre┼čedintele comunit─â┼úilor evreie┼čti italiene Renzo Gattegna, care denun┼ú─â ca "indecent─â" ini┼úiativa Il Giornale.

"Citirea Mein Kampf este un veritabil antidot la toxinele naţional-socialismului",

s-a justificat ziarul, care publică o versiune din 1937 a opusului, într-o ediţie comentată de istoricul Francesco Perfetti.

Il Giornale precizează că Mein Kampf este prima dintr-o serie de opt cărţi dedicate istoriei celui de-al Treilea Reich, care vor fi puse în vânzare săptămânal.

O edi┼úie comentat─â de cercet─âtori ai Mein Kampf a fost publicat─â la ├«nceputul lui ianuarie ├«n Germania, ├«n premier─â de la sf├ór┼čitul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, dup─â ce drepturile de autor au ajuns ├«n domeniul public la ├«nceputul anului.

Potrivit cercet─âtorului italian Frediano Sessi, citat de postul Rainews24, este regretabil c─â aceast─â publicare nu urmeaz─â exemplul acestei ultime edi┼úii germane, ├«n care "3.500 de note critice dep─â┼česc ca m─ârime textul F├╝hrerului".

Cunoscut pentru pozi┼úia sa de dreapta, mai ales ├«n problema migra┼úiei, cotidianul condus de Alessandro Sallusti ┼či proprietatea lui Paolo Berlusconi, fratele fostului ┼čef al Guvernului Silvio Berlusconi, este tip─ârit ├«n aproximativ 200.000 de exemplare.

Tot ce are legătură cu naţional-socialismul este deosebit de sensibil în Italia, din cauza alianţei cu regimul fascist al lui Benito Mussolini.

Un editor din Leipzig a intrat ├«n vizorul autorit─â┼úilor, dup─â ce a reeditat ÔÇ×Mein KampfÔÇť f─âr─â adnot─ârile obligatorii

Un mic editor din Leipzig, condamnat ├«n trecut pentru incitarea la ur─â rasial─â, este ├«n vizorul justi┼úiei germane, pentru c─â a propus spre v├ónzare lucrarea ÔÇŁMein KampfÔÇŁ a lui Hitler, f─âr─â adnot─ârile care sunt obligatorii din 1 ianuarie 2016, ├«n Bavaria.

Parchetul din Bamberg a deschis o anchet─â privitoare la reeditarea unei edi┼úii f─âr─â note de subsol ┼či comentarii a volumului lui Hitler, a unui editor de extrem─â dreapt─â, a anun┼úat agen┼úia german─â DPA ┼či cotidianul Bild, citate de Le Point.

ÔÇŁCercet─âm dac─â putem s─â deschidem urm─âririÔÇŁ, a declarat un purt─âtor de cuv├ónt al Parchetului, f─âr─â a preciza c├óte persoane sunt vizate de aceast─â anchet─â ┼či dac─â ele sunt implicate ├«n mi┼čcarea de extrem─â dreapt─â.

Pe internet, un mic editor din Leipzig, condamnat în trecut pentru incitare la ură rasială, potrivit Billd, a propus, în pre-vânzare, textul lui Hitler, text fondator pentru nazism, la preţul de 27 de euro.

O edi┼úie comentat─â a volumului a fost publicat─â la ├«nceputul lunii ianuarie ├«n Germania, pentru prima dat─â de la sf├ór┼čitul celui de-al doilea r─âzboi mondial. Versiunea adnotat─â a "Mein Kampf" a intrat pe listele germane de best-selleruri ├«n ianuarie, iar ├«n┬á aprilie a urcat pe primul loc al listei de nonfic┼úiune a revistei Der Spiegel.

Aceast─â versiune de 2.000 de pagini a textului cuprinde 3.700 de adnot─âri ce ├«ncearc─â s─â furnizeze un context al retoricii antisemite a lui Hitler ┼či s─â-i explice propaganda nazist─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite