Hollywood Reporter, despre „Poziţia copilului“: „Mama face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l scuti pe fiul său de închisoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu (dreapta) joacă rolul unei femei influente din high-class-ul românesc
Luminiţa Gheorghiu (dreapta) joacă rolul unei femei influente din high-class-ul românesc

Jurnaliştii de la „Hollywood Reporter“ au făcut o cronică a filmului „Poziţia copilului“, câştigător al Ursului de Aur la Berlinala 2013, contabilizând plusurile şi minusurile peliculei.

Cei mai mulţi lauri îi revin Luminiţei Gheorghiu, pentru deosebita interpretare. „Realismul personajului Cornelia, mama hiperprotectivă cu fiul său adult, păstrează linia dramatică a poveştii din «Poziţia copilului». În paralel cu obsesia de a-şi controla băiatul, pelicula relevează strălucitoarea ei viaţă socială şi înalta poziţie în rândul «lumii bune»“. Cornelia, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, inventează o mulţime de motive pentru a păstra frumoasele aparenţe formate în societate despre ea şi fiul ei, Barbu.

Numeroase scene evidenţiază corupţia din România când vine vorba de posibilitatea unei pedepse cu închisoarea. Tocmai de aceea, Cornelia „face tot ce-i stă în putinţă ca fiul său să fie cruţat de închisoare pe o perioadă de la trei la 15 ani“, scrie publicaţia americană. 

Multele scene jucate cu sânge rece de actriţa Luminiţa Gheorghiu sunt domolite la final, când Carmen (Ilinca Goia), iubita fiului ei, îi face o lungă şi intimă confesiune, care vine ca un preludiu pentru momentul emoţionant de la sfârşit, în care cele două femei se confruntă cu părinţii copilului mort.  

Cu toate aprecierile binemeritate pentru interpretarea actoricească, jurnaliştii de la „Hollywood Reporter“ au apreciat că filmarea preoponderent mobilă, cu camera în mână, creează impresia unui buget redus pentru realizarea peliculei. Cu toate acestea, deşi inserţiile muzicale sunt rare, frumosul cântec al artistei italiene Gianna Nannini „Meravigliosa creatura“ este folosit de două ori pe parcursul filmului, pentru a sugera un viitor mai bun. 

Alături de „Hollywood Reporter“, nume mari din media precum agenţia de presă Reuters şi postul de televiziune BBC au aplaudat răsplata cu Ursul de Aur pentru filmul „Poziţia copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer. Potrivit Reuters, România a obţinut încă un trofeu major în circuitul festivalurilor europene de film, „cimentând astfel statutul acestei ţări (n.r. - România) de mare putere în cinematografia mondială din era post-comunistă“.

Reuters: „Cinematografia românească se menţine pe harta cinema-ului european“

De când „Moartea domnului Lăzărescu“, de Cristi Puiu, a făcut furori la Cannes în 2005 şi, doi ani mai târziu, compatriotul său Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or cu drama „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, cinematografia românească s-a menţinut cu fermitate pe „harta“ cinema-ului european, mai scriu cei de la Reuters. 

Potrivit multor specialişti din industria cinematografică, victoria de la Berlin va ajuta filmul „Poziţia copilului" să fie distribuit în cât mai multe teritorii, deşi anumiţi critici spun că jocul uluitor al personajelor principale, atât cel al mamei cât şi cel al fiului, ar putea limita această distribuţie în anumite ţări din afara continentului european.

"Exista o legătură instantanee între public şi cele două tinere femei din «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», care nu există, intenţionat, în «Poziţia copilului»", a declarat Jay Weissberg, critic de film la celebra publicaţie americană Variety. "Mama este un personaj monstruos, iar fiul ei este chiar şi mai rău decât ea", a continuat acelaşi critic american.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite