Românii s-au întors acasă cu Ursul de Aur. „Poziţia copilului“ a fost cumpărat deja de pieţele cinematografice din Germania şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Netzer şi echipa sa s-au întors în ţară. FOTO: Facebook
Călin Netzer şi echipa sa s-au întors în ţară. FOTO: Facebook

Regizorul Călin Peter Netzer şi producătoarea Ada Solomon s-au întors acasă cu trofeul  Ursul  de Aur. Echipa filmului care a câştigat aseară "Ursul de Aur" la Berlin a ajuns pe aeroportul Otopeni la ora 12.15. Luminiţa Gheorghiu, actriţa principală a filmului, nu s-a întors acasă  astăzi alături de echipă,

„A fost copleşitor. Nici acum nu mi-am revenit, am dormit doar o oră“, a declarat Călin Netzer pe aeroportul Otopeni.  „Este unul dintre cele mai importante premii. Ne menţine pe hartă. La Berlin au fost apreciate şi scenariul, şi regia, şi mai ales actorii", a subliniat regizorul.

Filmul are şanse să intre şi în competiţie la Premiile Oscar. „Depinde de distribuitor, dacă promovarea se face cum trebuie. Asa am inţeles şi eu, ca avem şanse“, a punctat Călin Netzer.

"Poziţia copilului“ a fost cumpărat de pieţele cinematografice din Germania şi din Franţa

După ce filmul românesc „Poziţia copilului“ a câştigat aseară Ursul de aur la cea de-a 63-a ediţie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, publicaţia „Hollywood Reporter“ a anunţat că pelicula a fost achiziţionată de pieţele de film germane şi franceze.

Compania X Verleich a achiziţionat de la compania Beta Film drepturile de difuzare a filmului "Poziţia copilului" în ţările vorbitoare de limba germană. Compania Beta Film a încheiat şi alte contracte de distribuţie a filmului "Poziţia copilului", printre ţările în care va rula acest lungmetraj numărându-se Franţa, Olanda, Belgia, Luxemburg, Grecia şi Taiwan.

q

Sociologul Ursul de Aur pentru agonia românească”, pe blogul său de pe adevarul.ro  

Aceşti copii au trăit copilăria tranziţiei, ei văd rănile lăsate de comunism, ei nu au supravieţuit cu şmecherii, nu au făcut compromisuri majore. Aceşti copii nu mint, ei nu se folosesc de imaginaţie pentru a falsifica, ei povestesc, pur şi simplu.

Tot cei de la „Hollywood Reporter“ au făcut o cronică a filmului câştigător şi au contabilizat plusurile şi minusurile. Cei mai mulţi lauri îi revcin Luminiţei Gheorghiu, pentru deosebita interpretare. „Realismul personajului Cornelia, mama hiperprotectivă cu fiul său adult, păstrează linia dramatică a poveştii din «Poziţia copilului». În paralel cu obsesia de a-şi controla băiatul, pelicula relevează strălucitoarea ei viaţă socială şi înalta poziţie în rândul «lumii bune»“. Cornelia, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, inventează o mulţime de motive pentru a păstra frumoasele aparenţe formate în societate despre ea şi fiul ei, Barbu.

image

Foto

image
image

Câştigătorii trofeului „Ursul de Aur“ s-au întors acasă. FOTO: Mediafax gallery-link

Multele scene jucate cu sânge rece de actriţa Luminiţa Gheorghiu sunt domolite la final, când Carmen (Ilinca Goia), iubita fiului ei, îi face o lungă şi intimă confesiune, care vine ca un preludiu pentru momentul emoţionant în care cele două se confruntă cu părinţii copilului mort.  

Cu toate aprecierile binemeritate pentru interpretarea actoricească, jurnaliştii de la „Hollywood Reporter“ au apreciat că filmarea preoponderent mobilă, cu camera în mână, creează impresia unui buget redus pentru realizarea peliculei. Cu toate acestea, deşi inserţiile muzicale sunt rare, frumosul cântec al artistei italiene Gianna Nannini „Meravigliosa creatura“ este folosit de două ori pe parcursul filmului, pentru a sugera un viitor mai bun. 

Criticul de film Victorioşii de la vânătoarea de urşi

Ursul de aur masiv ca valoare, prin Călin Peter Netzer şi al său „Poziţia copilului” care a mişcat un juriu, prezidat de Wong Kar Wai, şi secondat de directorul Berlinalei, Dieter Kosslick, cel care vara trecută a asistat la premiera de la TIFF, şi s-a amuzat copios la „Despre oameni şi melci”.
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite