Conferința „Cum s-a construit România”, susținută de Ioan Aurel Pop la Opera Națională Română

0
Publicat:

Opera Națională București încheie ediția din 2023 a ciclului de conferințe „Scena Gândirii” cu un eveniment special, dedicat Zilei Naționale, care îl va avea ca invitat pe Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, afiș conferința „Cum s-a construit România”
În cadrul evenimentului au loc și momente artistice susținute de artiștii Operei.

Pe 5 decembrie, începând cu ora 15:00, pe scena Operei, domnul Ioan Aurel Pop va susține conferința „Cum s-a construit România”, în care va explora traseul care a condus la realizarea celui mai mare proiect de țară din istoria României: Marea Unire.

Conferința „Cum s-a construit România”

Ce forțe au conturat destinul României pe scena istoriei europene?

În ce mod s-au împletit aspirațiile politice, culturale și spirituale ale românilor în diverse momente-cheie pentru a modela identitatea națională?

Cum au influențat marile mișcări europene și internaționale evoluția României și cum au reacționat românii la aceste mișcări externe?

Care au fost personalitățile marcante și deciziile cruciale care au pavat drumul spre modernitate, independență și unire?

Care au fost momentele de cotitură ce au schimbat cursul istoriei naționale?

Și cum se reflectă aceste evenimente în contextul nostru actual?

Oare mai este important să ne întoarcem azi asupra trecutului, asupra unor episoade atât de îndepărtate precum Revoluția de la 1848, Războiul pentru Independență, Mica și Marea Unire?

Cât de legați ar trebui să ne simțim de trecutul nostru?

Iată numai câteva dintre întrebările care vor fi abordate în cadrul prelegerii susținute de Președintele Academiei și, ulterior, într-un dialog cu Daniel Nica, moderatorul și organizatorul programului de conferințe „Scena Gândririi”, profesor și lector universitar la Universitatea din București.

Ca de obicei, prelegerea invitatului și dialogul cu organizatorul conferințelor va fi punctată de momente artistice susținute de artiștii Operei.

Ce este „Scena Gândirii”

„Scena Gândirii” înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Această serie de întâlniri lunare

aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deşi subiectele de discuţie sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante şi de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.

Bilete aici și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite