Claudia Cardinale, despre afişul de la Cannes:  „În calitatea mea de feministă convinsă, nu remarc vreo lipsă de respect la adresa corpului feminin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra actriţă Claudia Cardinale a calificat drept "false" controversele legate de retuşarea unei fotografii de-ale sale din tinereţe şi folosirea ei pe afişul oficial al celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al evenimentului.  Festivalul de Film de la Cannes se va desfăşura între 17 şi 28 mai 2017.

"Aş vrea să răspund falselor controverse care s-au iscat cu privire la afişul festivalului şi la remarcile făcute de unii cu privire la retuşarea imaginii mele. Nu am comentarii de făcut cu privire la calitatea artistică a modificărilor aduse. Este un afiş care, dincolo de a mă reprezenta pe mine, reprezintă un dans, un zbor. Această imagine a fost retuşată pentru a accentua efectul de graţie şi pentru a mă transforma pe mine într-un vis; este o sublimare. Aici, grija pentru respectarea realismului nu-şi are locul, iar eu, în calitatea mea de feministă convinsă, nu remarc vreo lipsă de respect la adresa corpului feminin. În lume sunt lucruri mult mai importante despre care putem discuta. Este vorba doar de cinema, să nu uităm acest lucru", se indică în comunicatul semnat de actriţă, potrivit site-ului Festivalului de la Cannes.

Salutat pentru simţul său estetic, afişul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes, care o reprezintă pe Claudia Cardinale dansând pe un acoperiş la Roma în 1959, a fost totuşi luat în derâdere de mass-media franceze care suspectează o retuşare a taliei şi a coapselor actriţei italiene pentru a părea mai slabă.


"Afişul este minunat, după cum putem constata şi totodată regreta datorită unui gif animat care circulă pe Twitter, care ne arată că imaginea a fost amplu retuşată, comparativ cu cea originală, pentru a face mai fină talia actriţei.... Păcat", notează revista culturală franceză Télérama, pe site-ul său.

image

"Între original şi copie, Claudia Cardinale a pierdut o măsură în talie", denunţă şi cotidianul Libération într-un mesaj pe Twitter, însoţit de o animaţie video care lasă să se vadă retuşurile realizate pentru ca actriţa italiană să pară mai slabă, graţie unei suprapuneri a fotografiei originale peste cea folosită pe afişul Festivalului.

"Claudia Cardinale nu era probabil suficient de slabă pentru Cannes", "Dacă nici Claudia Cardinale nu poate întruchipa frumuseţea fără retuşuri, am ajuns rău!" "Trist, dacă şi Claudia Cardinale tânără trebuie retuşată..."Gata cu dictatura centimetrilor! Stop obligativităţii slăbirii pentru femei!", sunt câteva din zecile de mesaje care circulă pe Twitter.

Afişul oficial al celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes, care va avea loc în perioada 17 — 28 mai, este "vesel, liber şi îndrăzneţ, aducând un omagiu unei actriţe aventuriere şi unei femei independente...", se arată într-un comunicat al organizatorilor, care nu au dorit să comenteze criticile, scrie News.ro.

O fotografie ce o prezintă pe actriţa italiană Claudia Cardinale în timp ce dansează pe un fundal de un roşu vibrant, realizată în 1959, reprezintă afişul oficial al celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, miercuri, organizatorii evenimentului, citaţi de News.ro.

Plină de bucurie, libertate şi îndrăzneală, la fel cum Claudia Cardinale dansează în fotografia de pe afişul său oficial, cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de la Cannes (17-28 mai) promite să fie celebrare într-un roşu pasional şi un galben strălucitor”, au declarat organizatorii festivalului de pe Croazetă.

Ei au descris-o pe Claudia Cardinale ca pe ”o actriţă aventuroasă, o femeie independentă şi o activistă socială”, care întruchipează mai bine decât oricine altcineva spiritul festivalului.

Afişul oficial al evenimentului a fost prezentat, miercuri, pe contul de Twitter al municipalităţii din Cannes.

”Pe parcursul celor 12 zile de festival, spiritul de deschidere şi de acceptare se va manifesta pe Croazetă - aşa cum se întâmplă în fiecare an - cu filme din lumea întreagă care îndrăznesc să privească dincolo de oglindă, să fie mândre de realizările lor şi să vorbească cu fermitate despre chestiuni presante”, au transmis organizatorii Festivalului de la Cannes, a cărui selecţie oficială va fi anunţată pe 13 aprilie.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar. Actriţa italiană Monica Bellucci a fost desemnată gazda ceremoniilor oficiale de la Cannes.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite