Cineastul Quentin Tarantino va fi distins cu premiul „Lumière“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Quentin Tarantino, la decernarea Premiilor Oscar FOTO Reuters
Regizorul Quentin Tarantino, la decernarea Premiilor Oscar FOTO Reuters

La cea de-a cincea ediţie a Lumière Grand Film Festival, care se va desfăşura în perioada 14-20 octombrie 2013, cel mai important premiu îi va fi acordat americanului Quentin Tarantino. Cineastul se va alătura, astfel, unor personalităţi cu nume rezonante în industria cinematografică, care au primit această distincţie în anii trecuţi - Clint Eastwood, Milos Forman, Gérard Depardieu şi Ken Loach.

Ceremonia va avea loc pe 18 octombrie, la Centre de Congrès din Lyon, în faţa a 3.000 de invitaţi. Decernată de Bertrand Tavernier - preşedintele Institutului Lumière - şi Thierry Frémaux - delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes -, această recompensă este atribuită cineastului american „pentru ansamblul carierei sale, pentru simţul său strălucitor de cinefil, pentru omagiile aduse de filmele sale întregii mitologii a celei de-a şaptea arte (cineaşti, actriţe, actori, muzicieni etc.) şi pentru felul în care spune întotdeauna: «Trăiască cinema-ul!»“, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Acest premiu onorific este acordat într-o perioadă în care Quentin Tarantino a cunoscut cel mare succes de casă din carieră, cu westernul spaghetti "Django dezlănţuit/ Django Unchained", care a obţinut încasări de peste 420 de milioane de dolari pe plan mondial.

În vârstă de 50 de ani, autor a opt lungmetraje, a 15 scenarii de film, episoade de televiziune şi câştigător al trofeului Palme d'Or de la Cannes cu filmul "Pulp Fiction" din 1994, Quentin Tarantino a fost pe rând regizor, scenarist, producător şi chiar actor în filmele sale. Opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul şi criticii de film: "Profesioniştii crimei/ Reservoir Dogs", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", cele două filme din seria "Kill Bill", "Maşina morţii/ Death Proof", "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" şi "Django dezlănţuit/ Django Unchained" au devenit filme de referinţă ale cinematografiei mondiale.

Premiul „Lumière“, creat de Institutul Lumière, recompensează un cineast care şi-a adus o contribuţie remarcabilă în lumea filmului şi este decernat în acelaşi loc în care cinematograful a fost inventat de Louis şi Auguste Lumière şi în care ei au turnat primul lor film, în 1895, „Muncitori care pleacă din Fabrica Lumière“.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite