INFOGRAFIE Quentin Tarantino: 50 de ani de viaţă, 26 de ani dedicaţi filmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmele lui Tarantino au beneficiat de success critic cât şi comercial, acestea fiind distinse cu numeroase premii importante din industria filmului FOTO Reuters
Filmele lui Tarantino au beneficiat de success critic cât şi comercial, acestea fiind distinse cu numeroase premii importante din industria filmului FOTO Reuters

Unul dintre cei mai mari regizori ai generaţiei actuale, Quentin Jerome Tarantino, împlineşte miercuri 50 de ani. Peliculele sale, cu subiecte satirice şi scene violente, au fascinat publicul din întreaga lume.

Numit „regizor DJ“ datorită modului în care combina diferitele genuri de film cu muzica, Tarantino este cunoscut pentru talentul cu care transformă elementele cinematografice vechi în unele noi.

Născut în Knoxville Tennessee, tânărul Tarantino a fost încă din adolescenţă un mare iubitor de filme şi chiar s-a angajat într-un magazin de unde se închiriau peliculele. Pasionat fiind de lumea filmului,era mereu atent la ce gen de filme închiriau oamenii, iat mai târziu a declarat că experienţa pe care a câştigat-o la acel loc de muncă l-a ajutat în cariera sa de regizor. „Când oamenii mă întreabă dacă am fost la şcoala de filme, le zic mereu că «nu, m-am dus la filme»“, a mărturisit talentatul regizor şi scenarist.

Cariera sa a început la sfârşitul anilor 1980, când a regizat filmul „My Best Friend's Birthday“, al cărui scenariu a ajuns la baza peliculei „Iubire adevărată“.

Începutul anilor ´90 l-a prins pe Tarantino în postura de cineast independent, datorită lasării filmului „Profesioniştii crimei“ (1992), supranumit „cel mai bun film independent al tuturor timpurilor“ de revista „Empire“. Cu „Pulp Fiction“ (1994), un film neo-noir, cineastul a înregistrat un succes comercial fulminant, pelicula fiind considerată unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. A urmat după aceea succesul răsunător al filmelor „Kill Bill“ volumul 1 şi volumul 2, realizate prin combinarea elementelor din filmele chinezeşti cu arte marţiale, westernurilor în stil italian (spaghetti western) şi filmelor de groază italieneşti.

Răsplata talentului

„Ticăloşi fără glorie“ (2009), care spune povestea asasinării unor liderilor nazişti, a devenit cel de-al doilea film marca Tarantino cu cele mai mari încasări de casă (321 milioane de dolari). Cel mai recent film al său este „Django dezlănţuit“, un western a cărui acţiune se desfăşoară în sudul Statelor Unite, înainte ca sclavia să fie abolită. Pelicula a fost foarte bine primită de critici, câştigând un premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu original.

Filmele lui Tarantino au beneficiat de succes la critică, dar şi comercial. A primit multe premii importante, printre care  două premii Oscar, două Globuri de Aur, două premii BAFTA şi un Palm D´Or, fiind numit de cineaşti „cel mai influent regizor al generaţiei sale“.

Infografie Tarantino
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite