Actorul Tim Robbins, la Sibiu: „Nu suport provincialismul criticilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Robbins, alături de Cătălin Ştefănescu                                  FOTO: Sebastian Marcovici
Tim Robbins, alături de Cătălin Ştefănescu                                  FOTO: Sebastian Marcovici

Tim Robbins a susţinut, vineri după-amiază, la Sibiu, o conferinţă, avându-i parteneri de dialog pe Cătălin Ştefănescu şi pe Irina Margareta Nistor.

Două reprezentaţii ale spectacolului "Visul unei nopţi de vară", în regia lui Tim Robbins, sunt prezentate la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS).

Într-o conferinţă, susţinută la Sala Thalia, vineri după amiază, actorul a subliniat că nu suportă provincialismul criticilor de teatru, în special. De asemenea, el a povestit despre întâlnirile cu Bruce Willis şi cu alţi mari actori de la Hollywood. El a vorbit că astăzi nu se mai face jurnalism adevărat şi că, pentru o "ştire", jurnaliştii îşi vând şi sufletul.

Actorul american a reiterat că nu-l mai interesează succesul, ci valoarea adevărată. A trecut de la film, de la actorie, la regie de teatru, într-o căutare a sinelui. "Nu mă mai interesează banii, nici succesul, ci să-mi îndeplinesc visurile, am visat de când eram mic să fac regie de teatru", a afirmat actorul.

"Prima dată am făcut spectacolul Visul unei nopţi de vară fără buget. Am folosit limbajul trupului. Elementele sunt foarte simple, aşa cum cred că a fost pe vremea lui Shakespeare. Pe vremea aceea nu exista tehnologia modernă pentru a crea iluzii prin tehnologie. Pentru mine, adevăratul teatru este ceea ce pot face actorii, în esenţa lor, şi simplitatea acestor lucruri. Nu sunt un mare fan al spectacolelor create cu lasere şi scenografii mari şi scumpe. Cred că teatrul trebuie să poată fi interpretat de oricine şi ar trebui să fie un lucru pe care ţi-l permiţi, ceva la care publicul are acces. Dacă ieşi din colegiu şi vrei să faci un spectacol, creativitatea ta şi imaginaţia trebuie să fie capabile să creeze magie pe scenă şi nu să te bazezi pe efecte speciale", a explicat Tim Robbins.

tim robbins conferinta sibiu

 "Îmi place ce fac acum. Îmi place să fiu în Sibiu, să fac teatru. Fac în continuare film, atunci când scenariul este bun. Accept mai greu acum să fac un flm, trebuie să fie destul de important, să fie bine scris, altfel nu. Sunt în acel punct din viaţă când pot să spun: de ce să o fac dacă nu este pasiune? Teatrul pentru mine a fost întotdeauna o pasiune şi să umblu în jurul lumii făcând teatru pentru public a fost ceva ce am visat întotdeauna. Prefer să ajung la un public de 500 de persoane cu ceva de care sunt pasionat, decât să fac un film în care nu cred, dar care ajunge la un milion de oameni. Cred că, la un moment dat, trebuie să iei o decizie cu privire la viitorul tău, iar decizia mea este că vreau să fac lucruri de care sunt pasionat".

Tim Robbins a spus că piesa cu care a venit la Sibiu "este foarte importantă, reafirmă pasiunea, iubirea şi reaminteşte, într-un timp cu atâtea conflicte şi teamă, că inima umană este capabilă de atât de multe, că răspunsurile noastre zac în această inimă".

Tim Robbins va primi sâmbătă, în cadrul FITS, o stea pe Aleea Celebrităţilor, alături de nume mari ale teatrului mondial. Întrebat ce părere are despre acest lucru, Tim Robbins a spus: "Sunt atât de onorat să fiu în această companie".

Trei reprezentaţii cu "Visul unei nopţi de vară" şi la Bucureşti, la Teatrul de Comedie

Producţia californiană „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în regia lui Tim Robbins, va fi reluată şi la Bucureşti săptămâa viitoare.
Trei reprezentaţii extraordinare, pe 22, 23 şi 24 iunie (ora 19.00)  îl vor aduce în prim plan pe marele actor şi regizor de teatru şi film, Tim Robbins, împreună cu trupa sa The Actors’ Gang, în Bucureşti, la Teatrul de Comedie.

tim robbins

Tim Robbins este cunoscut publicului din România pentru rolurile din filmele „Top Gun”, „Cadillac Man”, „Bob Roberts” sau „Mystic River”. Câştigător al Oscarului şi al Globului de Aur pentru rolurile din „Mystic River” şi „Player”, Tim Robbins s-a remarcat ca regizor cu producţia de succes „Cradle Will Rock” iar    lung-metrajul „Dead Man Walking”, scris şi produs de Tim Robbins, a câştigat mai multe premii, dintre care amintim  Academy Award pentru cea mai bună actriţă pentru Susan Sarandon şi patru premii la Festivalul de Film  de la Berlin, precum şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu.
Din 1981, Tim Robbins este  Director Artistic al companiei teatrale The Actors’ Gang, care a realizat, de la fondare, peste 150 de spectacole primind mai bine de 100 de premii.
Compania The Actors’ Gang prezintă piese noi,  neconvenţionale şi reinterpretări dinamice ale clasicilor, reînviind vechea semnificaţie a scenei ca spaţiu al comuniunii sacre, transmiţând publicului mereu  un mesaj îndrăzneţ, original şi ferm.

„Privind acest grup de actori, descopăr existenţa unui fenomen numit stil, în care mişcarea actorilor de pe scenă devine un miracol al artei. ”
(Dario Fo)
Pe scena Teatrului de Comedie, feeria Visul unei nopţi de vară,   va recrea  o lume fantastică, populată de zâne, de vrăji, incantaţii, cu îndrăgostiţi fermecaţi şi descântaţi, o lume în care până şi Crăiasa Zânelor se îndrăgosteşte de un măgar. O dezordine universală care este repusă pe făgaş de zburdălniciile  unei nopţi de la jumătatea verii.
Treisprezece actori ai  The Actors’ Gang, împreună cu regizorul  Tim Robbins şi Co-Directorul Artistic al companiei, Cynthia Ettinger, luminează hăţişurile shakespeariene cu muzică originală, expresivitate cinetică şi cu o abordare captivantă a realităţii şi a magiei limbajului original.

”Aceasta este una din piesele mele preferate de la Shakespeare – sunt atât de multe straturi de adevăr, minciună, vis, realitate, vrajă şi înşelăciune. O dispută conjugală aruncă Universul în haos şi confuzia rezultată este periculoasă, scandaloasă şi sălbatic de amuzantă.” (Tim Robbins)

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Pierre Adeli,  Adam Ferguson,   Ali Grusell, Lee Hanson,  Adam J. Jefferis, Will Thomas McFadden,   Mary Eileen O’Donnell, Molly Mignon O’Neill, Monica Quinn,  Pedro Shanahan,  Bob Turton, Sabra Williams,  Jillian F. Yim. 
Echipa de creaţie este formată din Tim Robbins (regia), Cynthia Ettinge (asistent de regie), Dave Robbins (ilustraţie muzicală), Bosco Flanagan (light design) şi Erhard Steifel (măşti). Muzica spectacolului este interpretată live de Dave Robbins şi Mikala Schmitz. 

O producţie Actors’ Gang  în colaborare cu  Change Performing Arts. 

Spectacolul se joacă în limba engleză cu  supratitrare în limba română.
 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite