Nudiștii catalani fac campanie împotriva turiștilor îmbrăcați: „O lipsă de respect“

0
Publicat:

Federația naturistă-nudistă din Catalonia luptă împotriva unui curent de turiști în costume de baie care stric tradiția.

Plaja de nudiști Marbella din Barcelona FOTO: Profimedia
Plaja de nudiști Marbella din Barcelona FOTO: Profimedia

Într-o plajă însorită din Catalonia, Segimon Rovira a început să se simtă stânjenit. De când își amintea bărbatul de 56 de ani, apele turcoaz ale zonei fuseseră frecventate în principal de nudiști. Acum, era dureros de conștient de faptul că era înconjurat de persoane care făceau plajă în costum de baie, scrie theguardian.com.

"Înainte, oamenii ajungeau pe o plajă de nudiști și fie plecau, fie se dezbrăcau", a spus Rovira. "Acum rămân și își păstrează costumul de baie pe ei. Dar ceea ce nu-și dau seama este că, dacă sunt mulți, ajung să ne facă pe noi să ne simțim inconfortabil. Este o lipsă de respect".

Acum, Rovira și alți naturiști din Catalonia ripostează, cu o campanie menită să protejeze tradiția de zeci de ani asociată cu aproximativ 50 de plaje din regiune.

"Nudismul nu este interzis în Spania, se poate face pe orice plajă", a declarat Rovira, care conduce Federația Naturistă-Nudistă din Catalonia. "Dar, pentru a nu deranja oamenii, preferăm să mergem pe plajele care au fost în mod tradițional nudiste și unde majoritatea oamenilor sunt dezbrăcați. Vrem ca oamenii să respecte acest lucru".

Recent, asociația a trimis o scrisoare guvernului catalan prin care a solicitat o întâlnire pentru a aborda ceea ce a descris ca fiind "discriminarea cu care se confruntă nudiștii pe plajele din Catalonia". Colectivul a început deja să se gândească la posibile solicitări, de la o semnalizare sporită pentru plajele de nudiști până la o campanie de sensibilizare a publicului care ar putea contribui la promovarea respectului față de naturism. Încă nu au primit un răspuns.

În centrul a ceea ce presa locală numește "invazia textilă" se află boom-ul turismului și explozia rețelelor sociale. Pe măsură ce un număr tot mai mare de bloguri și ghiduri de călătorie concurează pentru a-i conduce pe cei care caută soarele în afara căilor bătute, acestea au scos în evidență cele mai intacte și ascunse plaje din regiune, lăsând adesea la o parte legăturile lor de lungă durată cu nudismul.

Alteori, turiștii au ales ei înșiși să treacă cu vederea aceste legături, trecând pe lângă semnele pe care scrie "plajă pentru nudiști" pentru a-și asigura un loc pe nisipurile aurii. "Am pierdut un pic din civilizație", a spus Rovira.

Rezultatul amenință să erodeze în mod constant naturismul. "Există nudiști care au încetat să mai meargă pe unele plaje pentru că sunt prea aglomerate și sunt prea mulți oameni care poartă costume de baie și se simt inconfortabil", a spus el.

Alții au ales să rămână îmbrăcați, descurajați de mulțimea de vizitatori cu smartphone-uri dornici să împărtășească frumosul decor cu cei care îi urmăresc online, a spus Rovira.

"Oamenii care sunt goi nu vor să ajungă cu pozele lor pe rețelele de socializare".

Unii nudiști au perseverat, doar pentru a se trezi în centrul chicotirilor, al privirilor prelungite și, uneori, al comentariilor denigratoare. "Din păcate, femeile sunt de obicei mai mult privite sau hărțuite", a spus Rovira. "Astfel, ele sunt discriminate de două ori; pentru că sunt nudiști și pentru că sunt femei."

Speranța este că această campanie va contribui la asigurarea faptului că anumite plaje rămân spații sigure pentru nudisti și va ajuta la menținerea tradiției. "Să începi să practici naturismul când ești înconjurat de oameni îmbrăcați este foarte complicat", a spus Rovira. "De aceea credem că este important să avem spații nudiste în care majoritatea oamenilor sunt nudisti, astfel încât oamenii să fie încurajați să încerce".

Mesajul se află în centrul unui videoclip, publicat recent de asociația sa, care înfățișează doi turiști care dau peste o plajă nudistă și care trec în curând de la privit la dezbrăcat.

Videoclipul încearcă să surprindă călătoria celor doi, pe măsură ce ajung să îmbrățișeze tot ceea ce spun entuziaștii că oferă nudismul. "O facem pentru sentimentul de libertate", a spus Rovira. "Nu există nicio comparație între a înota în pielea goală și în costum de baie. Ești mai liber, mai calm și mai relaxat."

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite