Insula grecească a liniștii, unde mașinile sunt interzise și timpul parcă stă în loc FOTO

0
Publicat:

Hydra nu este la prima vedere diferită de vecinii săi. La fel ca alte insule din Marea Egee, are străzile vopsite în alb, aerul parfumat de iasomie și priveliști uluitoare asupra apelor albastre strălucitoare din jurul său.

In Hydra, masinile sunt interzise FOTO Pixabay
In Hydra, masinile sunt interzise FOTO Pixabay

Ceea ce diferențiază Hydra este modul său preferat de transport. Localnicii au rezistat zgomotului de claxoane, îmbrățișând în schimb sunetul ritmic al copitelor de cal, scrie edition.cnn.com.

Aici, mașinile nu sunt doar absente, ci sunt ținute la distanță în mod intenționat. O interdicție privind vehiculele motorizate (cu excepția camioanelor de pompieri și de gunoi și a ambulanțelor) este consfințită în legislația locală.

FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses
FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses

Populația de aproximativ 2.500 de localnici de pe insula grecească se deplasează cu ajutorul catârilor, măgarilor și cailor mici.

Coborând de pe feribot și ajungând în portul Hydra, inima insulei, vizitatorii sunt întâmpinați de cai mici care își croiesc cu grație drum pe străzile pietruite și care le dau o idee despre ritmul fără grabă al insulei.

FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses
FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses

În timp ce vă plimbați pe căile pitorești din Hydra, este obișnuit să vedeți localnici care își văd de treburile zilnice, însoțiți de companionii lor cu patru picioare.

De la Kaminia, un sat liniștit de pe coasta sudică, împodobit cu case tradiționale din piatră, până la Mandraki, pe țărmul vestic al insulei, renumit pentru apele sale virgine și aura relaxată, insula este împletită cu prezența lor.

"Hydra este o insulă care te duce cu adevărat înapoi în timp", spune Harriet Jarman, proprietara companiei de drumeții cu cai, Harriet's Hydra Horses.

FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses
FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses

"Tot transportul pe această insulă se face cu cai sau catâri. Pentru că nu există mașini, viața tuturor este puțin mai liniștită."

Fără mașini? Nicio problemă

Legătura lui Jarman cu Hydra a început în urmă cu 24 de ani, când mama ei a adus-o pe insulă în vacanță, ceea ce a dus la o decizie care i-a schimbat viața, aceea de a face din Hydra casa lor permanentă.

Un deceniu mai târziu, în timpul crizei economice din Grecia, Jarman s-a confruntat cu presiuni pentru a-și vinde calul ei drag, Chloe.

Hotărâtă să își păstreze iubitul companion, a decis să își înființeze afacerea de drumeții cu cai, o afacere care nu numai că a sprijinit-o pe Chloe, dar i-a permis și să împărtășească dragostea ei pentru peisajele insulei.

"M-am săturat ca toată lumea să-mi spună să o vând (pe Chloe) pentru că este scump să ții un cal", își amintește ea. "M-am gândit, bine, am să le arăt oamenilor motivele pentru care vreau să rămân eu însămi pe insulă".

FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses
FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses

Compania are acum o echipă de 12 cai, cu tururi ghidate pe traseele de pe insulă, conduse de călăreți experimentați.

Aceste călătorii cuprind numeroasele mănăstiri pitorești și plajele pitorești din Hydra. Călăreții pot chiar să facă o baie răcoritoare alături de cai.

O moștenire sculptată în urme de copite

Decizia de a adopta transportul tradițional tras de cai, cunoscut sub numele de "cáiques", aduce un omagiu patrimoniului bogat al insulei și angajamentului față de un stil de viață durabil.

În secolele XVIII și XIX, Hydra a înflorit ca un centru maritim plin de viață. Dar, odată cu sosirea secolului XX, care a adus transportul motorizat în restul Greciei, străzile înguste și abrupte ale insulei, împreună cu terenul stâncos, au făcut ca mașinile să fie impracticabile pentru a se deplasa.

Așa că locuitorii s-au agățat de transportul ecvestru, care putea traversa mai eficient peisajul accidentat.

În timp, această dependență de copite a devenit înrădăcinată în cultura și modul de viață al Hydrei.

FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses
FOTO: Facebook/Harriet's Hydra Horses

Măgarii și catârii au devenit o parte integrantă a identității insulei și au fost folosiți pentru a transporta bunuri, materiale de construcție și chiar oameni în jurul insulei - o tradiție care persistă până în prezent.

"Toată lumea de pe aici trăiește pe spinarea lor", spune Jarman. "Sunt mașinile și mâinile noastre, transportând totul, de la materiale de construcție și mobilier până la bagaje și cumpărături."

Un paradis artistic

Absența mașinilor a contribuit la liniștea de necontestat a insulei, atrăgând creatori de pretutindeni, inclusiv pe renumita actriță italiană Sofia Loren, care s-a îndrăgostit de Hydra în timp ce filma "Boy on a Dolphin" în 1957.

"Hyrda oferă culori minunate, o lumină frumoasă și o atmosferă unică care a inspirat mulți oameni", spune designerul de bijuterii și originară din Hydra, Elena Votsi.

Cunoscută pentru lucrările sale care îmbină meșteșugul tradițional cu estetica modernă, Votsi se inspiră din moștenirea sa grecească, precum și din natură și geometrie.

Deși s-a născut în Atena, Votsi spune că și-a petrecut verile și vacanțele în Hydra, în vizită la tatăl ei. Ea spune că absența mașinilor face din acest loc un loc magic pentru a lucra și că i-a inspirat modelele încă de la începutul carierei sale.

"Soarele, rocile și modelele valurilor m-au inspirat. Frumusețea naturală și unicitatea insulei au avut o influență semnificativă asupra procesului meu creativ", a declarat Votsi.

În 2003, ea a fost invitată să participe la un concurs de reproiectare a medaliei Jocurilor Olimpice de vară pentru Comitetul Olimpic Internațional.

După ce a primit invitația de a concura, Votsi s-a îndreptat spre casa ei din Hydra. Insula, cu farmecul său inefabil, a jucat rolul de muză, instigând o călătorie creativă care avea să o ducă pe Votsi să câștige concursul și să-și adauge numele în palmaresul celor mai celebre evenimente sportive din lume.

Mulți artiști celebri au vizitat sau au trăit în Hydra. Farmecul magnetic al insulei i-a atras pe țărmurile sale pe pictorii Brice Marden, Alexis Veroucas, Panagiotis Tetsis, Nikos Hadjikyriakos-Ghikas și John Craxton, precum și pe scriitorul Henry Miller, fiecare găsind inspirație în peisajele sale liniștite.

Cântărețul și compozitorul canadian Leonard Cohen a descoperit Hydra în anii 1960 și a făcut din ea casa sa pentru mai mulți ani. Perioada petrecută la Hydra este imortalizată în cântecul său "Bird on the Wire", pe care l-a scris parțial în timp ce locuia acolo.

"Hydra este un paradis. Este un loc magic în care să lucrezi și o binecuvântare că pot veni aici ca artist, așa cum au făcut-o mulți alții înaintea mea și vor continua să o facă", a declarat Votsi.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite