Cele mai comune greşeli în planificarea călătoriilor şi sfaturi pentru a le evita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape o treime dintre români se stresează atunci când planifică o călătorie FOTO momondo.ro
Aproape o treime dintre români se stresează atunci când planifică o călătorie FOTO momondo.ro

Planificarea unei vacanţe aduce mult entuziasm, dar se pare că pentru mulţi dintre călători acesta dispare sau vine la pachet cu un set de griji referitoare la lucrurile care ar putea să nu se întâmple în concordanţă cu aşteptările.

Un procent de 29% dintre români îşi fac griji privind felul în care vor decurge planurile de călătorie. Germanii se stresează cel mai puţin (13% dintre respondenţi) iar americanii au cele mai multe dubii (41% dintre participanţi), arată un studiu  realizat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro

Un motiv care pune ţara noastră în fruntea clasamentului este acurateţea rezervărilor: 41% dintre români se întreabă în timpul unei călătorii dacă au făcut toate rezervările corect. Foarte aproape de noi au fost şi respondenţii din Suedia (40%), iar la polul opus se află participanţii care provin din Germania (24%). Acest motiv este din ce în ce mai îngrijorător pe măsură ce creşte vârsta celor intervievaţi, ajungând până la 52% dintre cei cu vârste cuprinse între 56 şi 65 de ani.

Cele mai comune greşeli în planificarea călătoriilor şi sfaturi pentru a le evita

1. Introducerea greşită a datelor de călătorie.

Mulţi călători fac greşeli în timpul rezervării zborurilor sau a cazării introducând o altă lună din calendar. Cele mai comune erori sunt selectarea lunii iunie în locul lunii iulie (sau invers) sau introducerea numărului corespunzător lunii: luna a 6-a în locul lunii a 7-a (sau invers). Recomandăm verificarea multiplă a datelor selectate, sau chiar reverificarea de către o altă persoană înaintea efectuării plăţii, pentru că schimbarea ulterioară a datelor de călătorie pentru o cursă low-cost poate fi mai scumpă decât achiziţionarea unui nou bilet.

2. Introducerea greşită/incompletă a datelor de contact.

Schimbările de orar sunt frecvente mai ales în cazul călătoriilor cu avionul, iar acestea obişnuiesc să fie transmise prin SMS/mail tuturor călătorilor. Introducerea eronată a datelor de contact poate împiedica aflarea informaţiilor privind cursele anulate sau reprogramate, ceea ce va afecta întreaga vacanţă. Pe lângă reverificarea datelor introduse, o măsură preventivă poate fi verificarea cursei anterioare a unei aeronave, întrucât dacă au existat întârzieri în segmentele de zbor anterioare, sunt şanse ca acestea să impacteze următoarele curse. Puteţi verifica acest lucru pe site-uri de monitorizare a curselor aeriene (un exemplu este https://www.flightradar24.com/).

3. Introducerea greşită a segmentelor de zbor.

Mai ales în cazul biletelor pentru zboruri cu escală achiziţionate separat, se întâmplă frecvent încurcarea segmentelor de zbor selectând greşit oraşele de plecare sau destinaţie (pot fi selectate în ordine inversă) sau selectând datele greşite de zbor atunci când un segment de zbor are loc în timpul miezului nopţii. Unii călători pot omite acest aspect şi achiziţionează biletul de zbor pentru o dată diferită de cea necesară (fie în ziua următoare, fie în cea precedentă). Din nou, este recomandată reverificarea datelor şi orelor de zbor, pentru a evita neplăcerile.

4. Nefolosirea unui segment de zbor.

În cazul nefolosirii unui segment de zbor, cele mai multe companii iau în calcul nefolosirea întregului lanţ de călătorii care ar urma acelui segment, deci există posibilitatea revânzării locurilor respective. De exemplu, un zbor Bucureşti - Amsterdam - Bangkok pentru care nu a fost folosit segmentul Bucureşti - Amsterdam, va avea semnalată posibilitatea neapariţiei călătorului în segmentul Amsterdam - Bangkok. Desigur, compania va găsi o soluţie pentru compensarea acestui lucru în cazul înregistrării pentru al doilea segment de zbor, dar aceste soluţii pot include şi replanificarea zborului respectiv, deci este recomandată semnalarea continuării călătoriei în acest caz, pentru a evita reorganizarea excursiilor.

Studiul a fost realizat pe datele colectate în 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de ţări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite