Secretul congelării ciupercilor. Cum își pot păstra aroma proaspătă cât mai mult timp

0
Publicat:

Cei care adoră ciupercile știu cât de repede se strică, dacă nu sunt păstrate în condiții optime. De îndată ce le-ai pus în frigider, știi că au foarte puțin timp în care aroma lor va rămâne proaspătă. Dar specialiștii spun că exisă o variantă ca această aromă să fie păstrată mai mult timp.

Ciupercile congelate își păstrează aroma  FOTO Pexels
Ciupercile congelate își păstrează aroma FOTO Pexels

Pentru a le păstra mai mult timp, ciupercile pot fi congelate, astfel că nu vom arunca din ele și vor avea aceeași aromă savuroasă fără să se piardă.

Știm cu toții că acestea rezistă foarte puțin timp, chiar și păstrate la frigider. Cel mult câteva zile și aroma lor s-a dus.  

Dar congelarea ciupercilor nu numai că este o tehnică utilă pentru a prelungi timpul pe care îl aveți la dispoziție pentru a le folosi, dar reduce și risipa de alimente. Este deosebit de utilă dacă ai cumpărat prea multe sau dacă au rămas și nu știi ce să faci cu ele. Iar cu prețurile actuale ale produselor, reducerea risipei este chiar o necesitate.

Cum alegi și congelezi ciupercile

Pentru a se păstra savuroase, va trebui să congelezi ciupercile înainte de a da semne de putrefacție. Ciupercile zbârcite, vâscoase și (bineînțeles) mucegăite pur și simplu nu vor merge. Dacă nu ești sigur de momentul exact în care le vei folosi după ce le aduci acasă, mi bine congelează-le imediat.

Există două moduri de a congela ciupercile - fierte sau la aburi. Ciupercile fierte la aburi vor rezista mai mult în congelator, dar nu sunt la fel de convenabile de folosit, deoarece ciupercile fierte îți vor economisi puțin timp suplimentar în timpul pregătirii mesei. De asemenea, gătitul scoate umezeala din ele, asigurând o textură mai frumoasă și o ciupercă mai intactă pentru a fi folosită după congelare, și chiar le concentrează puțin aroma specifică, arată All recepis.

Spală bine ciupercile și curăță-le de bucățile lemnoase sau de tulpinile pe care nu le folosești.

Usucă bine ciupercile.

Taie ciupercile în bucăți uniforme, cum ar fi sferturi sau felii. Le poți lăsa întregi dacă sunt suficient de mici (mai puțin de un centimetru în diametru).

Ciupercile se rumenesc în puțin ulei neutru până când tigaia se usucă și ciupercile sunt fragede (ciupercile își vor elibera toată apa din interioar). Se lasă să se răcească.

Cea mai bună metodă de congelare

Deși ce mai mulți dintre noi le punem în pungi la congelator, specialiștii spun să le așezăm într-un singur strat pe o foaie de copt și să le dăm la congelator, iar apoi să le transferă într-o pungă sau recipient rezistent la congelare, din care să extragem tot aerul. În definitiv, nu e greșit nicium.

Dacă le prepară la aburi, ciupercile tăiate sau lăsate întregi dacă sunt mai mici se lasă la înmuiat într-un bol cu apă rece și cu o lungură de zeamă de lămâie. Aceasta va avea rolul de a preveni decolorarea lor. Ciupercile se pun la aparatul de gătit la abur pentru 3-5 minute, după care se introduc într-o baie de apă cu gheață pentru câteva minute. Apoi se strecoară și se usucă cât mai bine cu un prosop.

Se dau apoi la congelator după aceași metodă.

Sfat:

Poți dezgheța ciupercile congelate peste noapte în frigider sau pur și simplu le poți arunca în tigaie așa congelate.

Ciupercile congelate trebuie folosite întotdeauna în mâncăruri care sunt gătite și niciodată în preparate crude, chiar dacă au fost doar gătite la aburi sau congelate crude. Congelarea modifică structura și textura ciupercilor și nu vor fi plăcute de mâncat în stare crudă.

Ciupercile congelate rezistă până la 9-12 luni.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite