Ce trebuie să știe obligatoriu toți șoferii despre martorii din bord VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martorii din bord pot varia în funcție de marca și modelul mașinii și ajută șoferul să monitorizeze starea mașinii.

Martori din bordul unui autoturism Foto Shutterstock
Martori din bordul unui autoturism Foto Shutterstock

Pe bordul unui automobil modern, dar nu neapărat foarte nou, pot fi văzuți un număr foarte mare de martori de bord, iar pentru un conducător neexperimentat asta poate reprezenta o provocare.

Cei mai comuni martori de bord sunt cel de ulei, de baterie, de presiune a aerului din anvelope, de aprindere a motorului, martorul de sistem de frânare și martorul de încălzire.

Martorii de bord sunt extrem de importanți pentru că ajută șoferul să monitorizeze starea mașinii și să ia măsuri imediate în cazul în care apare o problemă, lucru care poate ajuta la prevenirea accidentelor și la prelungirea duratei de viață a mașinii.

Culorile martorilor de bord

„Atunci când un martor de bord este pornit, îți dai seama despre severitatea problemei prin culoarea acestuia. Este una dintre primele lecții pe care ar trebui să le ia un șofer începător.

Martorii de bord verzi (sau albaștri) te anunță dacă o componentă a mașinii a fost activată, cum ar fi luminile de întâlnire sau portierele deschise. Martorii de bord galbeni (sau portocalii) indică o componentă care nu funcționează corespunzător și care trebuie înlocuită. Nu este chiar o urgență: în general, culoarea galbenă arată că reparația trebuie făcută într-o perioadă de timp de câteva zile.

Exemple de martori de bord galbeni: avertizare bujii, bec ars, filtru de particule, airbag dezactivat sau probleme la senzorul de ploaie.

Martorii de bord roșii indică o defecțiune gravă a mașinii sau o problemă care ține de siguranță. Atunci când apare un martor roșu, problema trebuie rezolvată rapid. Conducerea în continuare a mașinii poate crea probleme”, scrie alba24.ro.

Printre martorii de bord roșii se regăsesc cel de combustibil, ușa deschisă, martorul care indică probleme cu uleiul de motor, servodirecția, sistemul de pornire sau sonda lambda.

AutoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite