Au un pic de telemea şi un gust cu vino-ncoa’

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare brânză! Un sufleu de conopidă!“, zice cu dispreţ vecina, către soţu-i, cu obidă.

„El, gurmand înflăcărat, cu burta bine dospită, imediat a observat: gospodina iscusită la care au fost acasă le-a pus doar delicatese când i-a invitat la masă. „Un sufleu, cartofi, crochete, toate-au fost cu telemea, le-am halit pe îndelete şi-am uitat că viaţa-i grea."

Amintindu-şi gusturile ce rapid l-au cucerit, îşi priveşte soţioara ca pe-un critic înăcrit. Şi îi spune pe de-a dreptul, fără pic de laşitate, cu o mină indignată: „Da, nevastă, ai dreptate!"

Sufleu de conopidă

Timp de gătit: 100'

Dificultate: medie

Număr de porţii: 6

Ingrediente:

- 1 conopidă potrivită

- 4 cartofi mari

- 250 g telemea

- 200 g smântână

- 4 ouă

- 3 linguri pesmet

- 3 linguri caşcaval rassarepiper

Preparare

1 Se spală conopida, se desface bucheţele, se fierbe 10 minute în apă cu sare, după care se scurge cât se poate de bine. Separat, se pun cartofii la fiert în apă cu sare, după care se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri. Într-un castron se bat ouăle cu smântâna, apoi se adaugă telemeaua rasă, două linguri cu pesmet şi conopida.

2 Se aşază un strat de cartofi într-o tavă unsă şi tapetată cu pesmet, se toarnă compoziţia cu conopidă, se acoperă cu felii de cartofi şi, la final, se presară caşcavalul ras deasupra. Se coace în cuptorul preîncălzit până se rumeneşte frumos.

Cartofi umpluţi cu brânză

Timp de gătit: 100'

Dificultate: mică

Număr de porţii: 8

Ingrediente:

- 8 cartofi

- 250 g telemea oi

- 100 g caşcaval ras

- 1 linguriţă chimen

- 1 bucată mică broccoli

- sare

- unt

- ulei

Preparare

1 Se spală cartofii şi se ung cu puţin ulei. Se coc în cuptorul încins. Se scot pe o tavă, se lasă să se răcorească şi se taie pe lungime.

2 Se scoate cu o linguriţă miezul cartofilor şi se pune într-un castron. Se amestecă cu telemeaua fărâmiţată şi chimenul. Se umplu cartofii cu acest amestec.

3 Se presară pe cartofi caşcavalul ras, se pun pe fiecare cartof o bucăţică de unt şi două-trei bucheţele mici de broccoli fierte în apă cu sare şi se dau la cuptor 10 minute.

Cartofi umpluţi cu brânză

Crochete cu telemea

Timp de gătit: 75'

Dificultate: mică

Număr de porţii: 6

Ingrediente

- 1 kg cartofi roşii

- 1 legătură pătrunjel verde

- 60 g parmezan ras

- 4 ouă

- 100 g telemea oaie

- sare

- piper

- 100 g pesmet

- ulei pentru prăjit

Preparare

1 Se curăţă cartofii de coajă, se taie cubuleţe şi se fierb în apă cu puţină sare. Se scurg bine de apă şi se pasează. Se adaugă în cartofii pasaţi pătrunjelul tocat mărunt, parmezanul şi se amestecă până se omogenizează. Se face o adâncitură în mijlocul compoziţiei şi se pun două ouă. Se amestecă bine compoziţia şi se condimentează, după gust, cu sare şi piper.

2 Se formează dreptunghiuri de aproximativ 2x5 cm. Se aşază o bucăţică de telemea în mijloc, se acoperă şi se dă forma de crochete. Se bat celelalte două ouă într-un castronel. Se dau crochetele prin ou bătut, se trec prin pesmet, presând uşor, şi se prăjesc în ulei încins, pe toate părţile, până devin aurii. Se scot pe hârtie absorbantă şi se servesc calde.


Crochete  cu telemea
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite