2009 aduce mai multe zile libere pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum românii se plângeau că sunt printre ultimii din Europa în ceea ce priveşte numărul sărbătorilor legale, de anul viitor situaţia se mai echilibrează. Astfel, din 2009 vom avea 11 zile libere, cu trei mai mult decât până acum.

Potrivit celei mai recente reglementări legislative, românii vor avea de anul viitor mai multe zile libere, considerate sărbători legale:

-    1 şi 2 ianuarie
-    prima şi a doua zi de Paşte
-    1 mai
-    prima şi a doua zi de Rusalii
-    15 august, Sfânta Marie Mare
-    1 decembrie, Ziua Naţională
-    prima şi a doua zi de Crăciun.

Românii încep anul cu patru zile libere


Cum Revelionul 2009 cade miercuri, cele două zile libere de 1 şi 2 ianuarie pică joi şi vineri, iar cumulat cu sâmbătă şi duminică se ajunge la patru zile libere, perioadă tocmai bună pentru a petrece Anul Nou cu cei dragi, acasă sau într-o minivacanţă.

Sărbătorile de Paşte din 2009 sunt înscrise în calendar în 19 şi 20 aprilie, care vor deveni alte două zile libere. La zece zile după Paşte, ne vom bucura din nou de o minivacanţă de trei zile, având în vedere faptul că 1 mai (Ziua Muncii) se va sărbători vineri.

image

Două noi sărbători legale: Rusaliile şi Adormirea Maicii Domnului



  Anul viitor ne va aduce două noi sărbători legale. Parlamentarii noştri au modificat Codul Muncii, astfel că românii vor dispune de trei zile libere în plus. Potrivit noului Proiect de lege privind Codul Muncii, au fost declarate zile nelucrătoare 15 august - Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Măria), precum şi prima şi a doua zi de Rusalii. Ziua de Sfânta Măria a fost declarată nelucrătoare în urma intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că 15 august este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în alte zece ţări europene: Germania, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia şi Portugalia.

Anul viitor, Rusaliile se vor sărbători în 7 şi 8 iunie (duminică şi luni), iar ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), sâmbătă.

Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sunt sărbătorite duminica, la 50 de zile după Paşte şi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Christos.

În 15 august 2008, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Internelor, peste 2,2 milioane de români şi-au sărbătorit onomastica. Dintre aceştia, peste 1,8 milioane erau femei (Maria, Mariana, Marina, Marioara, Măriuca, Mioara, Mariela şi Marilena), numărul bărbaţilor depăşind cu puţin 417.000 (Marin, Marian, Marinică, Marinache).

Ziua Naţională va pica marţi anul viitor, iar Crăciunul – vineri

image

Din 15 august şi până în 1 decembrie, românii nu vor mai beneficia de nicio sărbătoare legală, aşa că ne mai rămân zilele de concediu neefectuate. Dacă în 2008, 1 decembrie a fost sărbătorit într-o zi de luni, astfel că am avut trei zile libere, în 2009, această zi se va sărbători marţi. Totuşi, există speranţa ca guvernul să declare şi ziua de 30 noiembrie liberă, ajungându-se astfel la o minivacanţă de patru zile.

Ultimele două zile libere din anul 2009, 25 şi 26 decembrie – zilele de Crăciun, se sărbătoresc vineri, respectiv sâmbătă, aşa că cei care nu îşi pot lua concedii în perioada respectivă se pot bucura doar de trei zile libere.

Cum Anul Nou urmează la o săptămână după Crăciun, primele două zile libere din 2010 vor fi în realitate doar una, din cauză că noul an va începe cu o zi de vineri.

Orice zi liberă e binevenită

image

Fie că e zi de sărbătoare în calendar sau nu, românii profită de fiecare zi liberă. „Conaţionalii noştrii au o dorinţă mai mare pentru zile libere. Românii vor să profite de ziua liberă , indiferent dacă e sărbătoare sau nu”, afirmă sociologul Mircea Comşa.

Cele trei noi zile de sărbătoare, manifestate prin zile libere, Rusaliile şi Sfânta Maria, vor aduce o bucurie şi mai mare credincioşilor. „Românii sunt un popor credincios, cel puţin la nivel declarativ, iar Rusaliile şi Sfânta Maria sunt sărbători importante pentru noi”, este de părere sociologul Claudiu Tufiş.

„De aceste zile o să profite din plin cei care sunt religioşi, însă marea parte a oamenilor nu vor ţine cont neapărat de asta. Important este că au liber”, adaugă Mircea Comşa.

Dacă e minivacanţă, sunt şi oferte

image

Deşi criza economică s-a resimţit şi în domeniul turismului, iar anul care vine se anunţă unul greu pentru buzunarele românilor, ofertele de vacanţă nu vor întârzia să apară.

 “În contextul crizei, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România va impulsiona vânzările timpuri”, a spus consilierul de presă al patronatului din turism, Traian Bădulescu. Astfel, ANAT face o campanie de Early-Booking sau Fruebucherrabatt, care presupune acordarea de discounturi importante turiştilor (20-30%) pentru cumpărarea vacanţelor cu mult timp înainte de sezon.

Campania vizează perioada estivală, sfârşitul lui mai – 1 septembrie. Pentru a putea beneficia de o astfel de reducere, trebuie să achiziţionaţi pachetul în perioada 1 februarie – 31 martie 2009.

Cei care vor să îşi petreacă Rusaliile pe litoralul Mării Negre pot beneficia de un astfel de pachet. ANAT anunţă că perioada sejurului poate fi aleasă oricând doreşte turistul, biletele sunt nerambursabile şi netransmisibile, iar modificările de nume sau alte servicii se penalizează cu contravaloarea reducerii. În cazul renunţării, penalizarea este de 100%. Totodată, nu sunt admise rezervări după data de 31 martie.

Traian Bădulescu precizează că în program vor fi înscrise minimum 200 de hoteluri de la munte şi de pe litoralul românesc.

Dacă doriţi să consultaţi oferte de Paşte şi de 1 mai, ANAT anunţă că acestea vor apărea până în luna februarie.

În privinţa destinaţiilor externe, consilierul de presă al ANAT apreciază că anul viitor vor fi la mare căutare ţările care au avut întotdeauna flexibilitate în privinţa ofertelor: Austria, Bulgaria şi Bazinul Mediteraneean (Grecia, Turcia, Tunisia, Egipt).

2008: zile libere de summit şi vacanţă prelungită de Paşte şi 1 mai

image

Pe lângă cele opt zile libere în 2008, unii dintre locuitorii Capitalei au avut parte şi de o minivacanţă cu ocazia summitului NATO, care s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 2 – 4 aprilie.

Pentru siguranţa participanţilor la summit şi  pentru fluidizarea traficului, Guvernul a decis ca ca unele instituţii publice din Capitală, printre care şcolile şi universităţile, să-şi închidă porţile în perioada 2 – 4 aprilie, adică de miercuri şi până vineri inclusiv. Serviciile medicale, administraţia locală şi serviciile de siguranţă publică au funcţionat, însă, şi în această perioadă. Cei care au avut liber nu s-au putut bucura pe deplin, deoarece au recuperat cele trei zile în 12 şi 19 aprilie, respectiv în 10 mai.

Bugetarii au lucrat doar două zile în perioada 27 aprilie – 3 mai. Sărbătoarea Învierii Mântuitorului – Paştele a căzut în 27 aprilie, a doua zi 28 (luni) fiind zi liberă.

Aceştia au revenit la muncă marţi (29 aprilie), urmând ca de joi (1 mai ) să intre într-o nouă minivacanţă, după ce Guvernul a decretat vineri (2 mai) zi nelucrătoare pentru bugetari. Ei au avut însă de recuperat în data 24 mai ziua declarată nelucrătoare. Spitalele şi celelalte instituţii cu activitate continuă au funcţionat normal în acea zi.

Cea mai mare parte a studenţilor au primit încă două zile libere în 27 şi 28 noiembrie pentru a putea merge în localitatea de domiciliu ca să voteze duminică (30 noiembrie) pentru scrutinul alegerilor parlamentare. Aceştia şi-au continuat minivacanţa şi luni (1 decembrie), cu prilejul Zilei Naţionale.

Românii, printre cei mai muncitori din Europa

Deşi au încă trei zile în plus, românii au mai puţine sărbători legale decât vecinii lor din Uniune. Germania, Italia şi Grecia au 14, Austria şi Bulgaria – 13. Franţa se poate lăuda cu 13 sărbători, după cum urmează: Anul Nou, două zile de Paşte, Ziua Muncii (1 mai), Ziua Victoriei din Al Doilea Război Mondial (8 mai), Înălţarea, două zile de Rusalii, Ziua Naţională (14 iulie), Sfânta Maria (15 august), Ziua Tuturor Sfinţilor (1 noiembrie), Ziua Veteranilor din Primul Război Mondial (11 noiembrie), Crăciunul.

Şi vecinii noştrii de la nord, ungurii, au 13 zile: Anul Nou, Izbucnirea Revoluţiei Maghiare din 1848 (15 martie), Paştele, a doua zi de Paşte, Ziua Muncii (1 mai), Rusaliile, a doua zi de Rusalii, Formarea statului ungar – Ziua Naţională (20 august), Revoluţia magiară din 1956 (23 octombrie), Ziua Tuturor Sfinţilor (1 noiembrie), Crăciunul, a doua zi de Crăciun, 31 decembrie.

Muncitori, însă mai puţin productivi

image

Deşi au mai puţine sărbători legale şi se situează pe locul şase la nivelul Uniunii Europene ca număr de ore lucrătoare, după Cehia, Grecia, Bulgaria, Polonia şi Slovacia, românii sunt mai puţini productivi, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat.

Conform unui studiu realizat în 2007, ţara noastră se afla pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte productivitatea muncii. Pe scurt, stăm mult la serviciu, dar productivitatea este mică.

Şi sociologul Claudiu Tufiş afirmă că românii, deşi sunt printre cei mai muncitori europeni, desfăşoară o activitate ineficientă, fiind mai puţini productivi. Motivele sunt legate, pe de o parte, de „o dotare precară, din punct de vedere tehnic, românii sunt mai puţin avansaţi decât mulţi europeni”, iar pe de altă parte este vorba de factorul cultural.

„Românii discută foarte mult cu colegii în timpul programului de lucru, fapt care îi face ineficenţi. Acest lucru este bine înrădăcinat în comportamentul nostru. Deşi mulţi angajaţi sunt tineri care nu au prins perioada de dinainte de 1989, productivitatea muncii încă mai merge după vechea zicală comunistă ’Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim’ ”, afirmă Claudiu Tufiş.

Spania: “libere” naţionale, plus cele locale

image

În calendarul spaniol din anul 2009, zece zile sunt considerate nelucrătoare pe întreg teritoriul iberic. Aceste zile de sărbătoare, la nivel naţional, din anul 2009 sunt:

- Joi, 1 ianuarie: Anul Nou;
- Marţi, 6 ianuarie: Ziua Regilor Magi ;
- Vineri, 10 aprilie: Vinerea Mare;
- Vineri, 1 mai
- Sâmbătă, 15 august: Adormirea Maicii Domnului;
- Luni, 12 octombrie: Ziua Naţională a Spaniei;
- Duminică, 1 noiembrie: Ziua tuturor Sfinţilor;
- Duminică, 6 decembrie: Ziua Constituţiei;
- Marţi, 8 decembrie: Sărbătoare religioasă Inmaculada Concepcion;
- Vineri, 25 decembrie: Ziua de Crăciun.

Deoarece Ziua tuturor Sfinţilor şi Ziua Constituţiei cad într-o zi de duminică, Comunităţile Autonome din Spania au posibilitatea de a translata ziua liberă în lunea următoare.

Fiecare comunitatea autonomă are zile nelucrătoare în plus faţă de cele naţionale, aprobate de guvernele regionale.

Astfel, în Comunitatea Valenciană, unde se află oraşul Castellon, sărbătorile regionale nelucrătoare au fost aprobate pe 24 octombrie 2008 de către Consiliul Generalităţii Valenciene. Acestea sunt următoarele:
- Joi, 19 martie: Sfântul Ioan Botezătorul;
- Joi, 9 aprilie: Joia Mare;
- Luni, 13 aprilie: A doua zi de Paşti;
- Vineri, 9 octombrie: Ziua Comunităţii Valenciene.

Pentru anul 2009, în Comunitatea Madrid au mai fost incluse două sărbători locale faţă de anii anteriori: Sfântul Ioan Botezătorul (care înlocuieşte ziua în care se sărbătorea Sfântul Apostol Simon) şi Sărbătoarea religioasă „Corpus Christi”. Cele cinci zile nelucratoare din comunitate sunt:

- Joi, 19 martie: Sfântul Ioan Botezătorul;
- Joi, 9 aprilie: Joia Sfântă;
- Sambătă, 2 mai: Ziua Comunităţii Madrid;
- Joi, 11 iunie: Sărbătoare religioasă Corpus Christi.

Consiliul din Comunitatea Catalunya a aprobat la data de 2 iunie 2008, cele patru sărbători în care nu se lucrează. Acestea sunt:
 
- Luni, 13 aprilie: A doua zi de Sfintele Paşti;
- Miercuri, 24 iunie: Sfântul Ion;
- Vineri, 11 septembrie: Ziua Comunităţii Catalunya;
- Sâmbătă, 26 decembrie: Sfântul Stefan.

(Laura Chiva)

Italia: Sărbătorile legale şi religioase


image

Seria zilelor nelucrătoare în Italia debutează cu 1 ianuarie 2009. În prima zi a anului toate instituţiile italiene se vor închide. Zilei de 1 ianuarie i se vor adăuga zilele de vineri (2 ianuarie), sâmbătă şi duminică (3, 4 ianuarie). Perioada liberă se va prelungi cu ziua de luni (5 ianuarie) şi marţi (6 ianuarie). Pe 6 ianuarie se celebrează o importantă sărbătoare religioasă: “L 'Epifania” (Boboteaza)  corelată cu o importantă sărbătoare laică “La Befana” (Vrăjitoarea). “Vrăjitoarea” este un personaj din folclorul italian care umple şosetele copiilor cuminţi cu ciocolată sau bomboane, iar pe ale celor obraznici, cu cărbuni. Această sărbătoare face parte din ciclul zilei de 25 decembrie, ocazie în care cel care oferă cadouri copiilor este Moş Crăciun. Aşadar în perioada 1-6 ianuarie, în Italia, toată lumea va sta acasă. Activitatea va fi reluată pe 7 ianuarie 2009.

În 22 februarie (duminică) se va celebra “Il Carnevale” (Carnavalul). Acesta este o sărbătoare respectată în special în ţările creştine de rit catolic. Evenimentele Carnavalului se concentrează în perioada care premerge Postul de dinaintea Paştelui. Carnavalul se distinge, între celelalte sărbători, prin parada măştilor.

O altă mini-vacanţă va urma în perioada: 11-13 aprilie aprilie (sâmbătă -luni). Activitatea se va relua marţi, 14 aprilie 2009. Pe 12 aprilie se va sărbători Paştele, iar pe 13 aprilie, “Lunedi dell' Angelo” (Lunea Îngerului) supranumită “Lunedi di Pasqua” (Lunea Paştelui) sau “Pasquetta” (Paştele cel Mic).

În weekendul 25-26 aprilie, sâmbătă (25 aprilie) se va celebra “Anniversario della Liberazione” eliberarea (Eliberarea). Se reaminteşte astfel, în fiecare an, că în 1945 Italia se elibera de sub ocupaţia germană.

În perioada 1 mai (vineri)-3 mai (duminică) va urma o altă perioadă liberă. Pe 1 mai (vineri) se sărbătoreşte Ziua Muncii.

În perioada 30 mai (sâmbătă)-2 iunie (marţi) va urma o altă mini-vacanţă. Pe 2 iunie (marţi) se va  sărbători Ziua Naţională a Republicii Italiene. Se va reaminti astfel, şi în 2009, faptul că în 2 şi 3 iunie 1946 a avut loc un referendum prin care italienii au fost chemaţi la urne pentru a alege forma de guvernământ potrivită Italiei (monarhie sau republică), în urma căderii fascismului.

În 15 (sâmbătă)- 16 (duminică) august Italia va sărbători din nou, de această dată “Ferragosto”, o sărbătoare populară, cu rădăcini antice, care simboliza sfârşitul muncilor agricole. Cu această ocazie, ţaranii mergeau să-şi felicite stăpânii (aristocraţi), iar aceştia din urmă le ofereau primilor un mic bacşiş.

În weekendul 31 octombrie-1 noiembrie, duminică (1 noiembrie) va fi sărbătoarea religioasă “Tutti  I Santi” (Toţi Sfinţii). Aceasta e o sărbătoare religioasă prin care sunt sărbătoriţi toţi Sfinţii canonizaţi sau nu.

În perioada 5 (sâmbătă)- 8 decembrie (marţi) 2009 se va face o nouă mini-vacanţă. În 8 decembrie (marţi) se va sărbători “L'Immacolata Concezione della Beata Vergine Maria” (Zămislirea Maicii Domnului).

Ultima perioadă liberă din 2009 va fi între 25 (vineri) şi 27 decembrie (duminică) 2009. Vineri (25 decembrie) se va sărbători Crăciunul, iar sâmbătă (26 decembrie) se va sărbători Sfântul Ştefan.

(Simona Topciu)

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite