Somn ușor, România: Alexandru Corneschi, rezultat magnific la Maratonul de la Boston, ignorat total în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decăderea sportului românesc e cauzată nu doar de lipsa rezultatelor cu adevărat remarcabile, dar și de faptul că, în puținele cazuri în care avem o performanță importantă nu suntem în stare să o apreciem în adevăratul sens al cuvântului. În acest peisaj dezolant, atenția e acordată unor subiecte ieftine, de doi bani.

Alexandru Corneschi. FOTO: Arhiva Adevărul
Alexandru Corneschi. FOTO: Arhiva Adevărul

Luni, la Boston, a avut loc ediția cu numărul 128 a maratonului găzduit de acest oraș. Vorbim despre un eveniment care a debutat în 1897 și care, anual, împarte orașul în două categorii de oameni: cei care aleargă și cei care vin să încurajeze alergătorii. Trecând pe lângă faptul că la noi o asemenea abordare ar fi de neconceput pentru un eveniment de alergare stradală, e de remarcat că pe lângă noi a trecut, din punct de vedere mediatic, și rezultatul fabulos pe care l-a înregistrat un român în cursa de luni.

Vorbim despre botoșăneanul Alexandru Corneschi (32 de ani). Care a trecut linia de sosire după 2 ore, 16 minute și 23 de secunde. Ceea ce înseamnă că a parcurs fiecare kilometru cu un ritm mediu de 3 minute și 13 secunde! O asemenea viteză nu poate fi menținută de 99% dintre oameni, nici măcar un minut. Corneschi, în schimb, a avut această viteză pe parcursul celor 42,195 de kilometri. Iar rezultatul său fabulos l-a plasat pe locul 20. Câștigătorul Maratonului de la Bosoton, ediția 2024, a fost Sisay Lemma (Etiopia) cu timpul de 2 ore, 6 minute și 17 secunde.

Corneschi, într-un club select al atletismului românesc

Chiar dacă au trecut ore bune de la încheierea cursei – Maratonul de la Boston a fost transmis și în România, la Eurosport, cu comentariul cuplului Adi Dobre – Constantina Diță – rezultatul obținut de Alexandru Corneschi, cu o clasare în Top 20, e inexistent la noi!

Această situație incredibilă trebuie pusă în context. Maratonul de la Boston e cel mai prestigios din lume, iar participarea în această cursă e un vis pentru milioane de oameni. Mai mult decât atât, Boston are un traseu infernal, cu foarte multe dealuri în partea a doua. Ca să înțelegem dificultatea cursei, un singur detaliu vorbește de la sine: în 2023, Eliud Kipchoge (Kenya), considerat cel mai bun maratonist din istoria omenirii, s-a clasat doar pe locul 6 la Boston. Cu timpul de 2 ore, 9 minute și 23 de secunde. Așadar, rezultatul obținut de Corneschi acum e cu atât mai prețios, având în vedere că nu poate exista termen de comparație între condițiile de pregătire pe care le are Kipchoge și cele care sunt disponibile pentru alergătorul nostru. Și, cu toate astea, românul de 32 de ani a făcut o cursă fulminantă în SUA!

De remarcat că Alexandru Corneschi e într-un club select al atletismului românesc. În istoria probei de maraton la noi, doar șase alergători au încheiat cursa în sub 2 ore și 14 minute. Corneschi e unul dintre ei, după cum se poate vedea mai jos:

*Cătălin Andreica – 2 ore, 12 minute și 30 de secunde în 1978

*Marius Ionescu - 2 ore și 13 minute în 2016

*Gyorgy Marko - 2 ore, 13 minute și 7 secunde în 1993

*Nicolae Mustață - 2 ore, 13 minute și 27 de secunde în 1968

*Alexandru Corneschi – 2 ore, 13 minute și 39 de secunde în 2022

*Nicolae Soare - 2 ore, 13 minute și 29 de secunde în 2022

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite