Mesajul emoționant transmis de Nadia Comăneci de Ziua Națională. Ce le-a urat românilor fosta mare campioană VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota 10 la Jocurile Olimpice și care a făcut mândre generații întregi de români, a transmis un mesaj emoționant de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

„La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români! În această zi de sărbătoare vă doresc multă, multă sănătate, urări de bunăstare, prosperitate şi succes. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, a transmis Nadia Comăneci într-un mesaj video popstat pe Facebook.

La 14 ani, Nadia Comăneci scria istorie Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec.

A devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori) și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, devenind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.În 1976, Nadia Comăneci a fost decorată cu medalia de aur Secera și Ciocanul.  

Regimul comunist nu a știut cum să aibă grijă de cea mai de preț comoară a imaginii României.

Securitatea -  familia Ceaușescu și tot sistemul său - a supravegheat-o pe campioană până la sufocare impunându-i reguli absurde și refuzându-i șansa la dezvoltare reală. 

Nadia Comăneci. Getty Images
Nadia Comăneci. Getty Images

Nadia Comăneci a fost lipsită de îndrumare, de prieteni, de mentori, de punere în valoare, fiind folosită strict ca o mașină de promovare a performanței ceaușiste, ca sistem.

A dost dorită ca trofeu, speculată, criticată aspru pentru căderile sale (un „român adevărat“ nu putea suferi psihic și nici nu avea nevoie de ajutor), jignită, lovită și judecată fără milă pentru gesturile sale de revoltă.

Securitatea a eșuat până și în a detecta evadarea Nadiei, care a fost urmărită de copilă, de când nu avea niciun gând de fugă, dar a fost hăituită pe de o parte și lăsată de izbeliște pe de altă parte, până când a fost determinată să o facă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite