Nadia Comăneci, interviu pentru publicația „Le soir“: „Nu sunt geloasă, am avut timpul meu“

0
Publicat:

Cotidianul belgian „Le soir” a publicat un interviu pe o pagină întreagă, cu Nadia Comaneci. „Zeița de la Montreal” se află zilele acestea la Campionatele Mondiale de la Antwerp.

Nadia Comaneci
Nadia Comaneci

În introducere, autorul a pozitionat-o pe sportivă alături de cele mai mari nume din istoria sporturilor.

În galaxia giganților sportului, ea are un loc extrem de sus, alături de de Jesse Owens, Mark Spitz, Pele, Muhammad Ali, Eddy Merckx și Carl Lewis. Nadia Comăneci este un nume asociat imediat cu sportul pe care l-a practicat pentru că a scris o pagină care nu se va șterge niciodată din istoria acestei discipline: a fost prima care a obținut o notă de zece, la Jocurile Olimpice, în 1976, la Montreal, la doar 14 ani”. Aastfel a început articolul jurnalistul belgian Philippe Vande Weyer, scrie GSP.

„Zeița de la Montreal”, încă un idol în gimnastica mondială

Interviul nu putea începe altfel decât cu o întrebare referitoare la momentul de acum 47 de ani de la Montreal și de felul în care își amintește de acel moment.

 „De câte ori se vorbește despre gimnastică apare și numele meu, cu atât mai mult aici, la o competiție majoră. Nu-mi vine să cred că e aproape jumătate de secol de atunci. E amuzant pentru că în zilele noastre avem tendința să uităm ce s-a întâmplat cu o zi în urmă. Să fiu recunoscută de la generație la alta este o mare onoare, continuă să mă impresioneze și îmi merge direct la inimă”, a spus Nadia.

Ea nu a ascuns faptul că se bucură că încă este un idol în lumea gimnasticii mondiale. „Au fost alți mari campioni, dar mereu ne amintim de cei care au fost primii în ceva, care au realizat lucruri neașteptate. Întotdeauna credem să există limite, dar, de fapt, nu e așa”, a mai mărturisit ea.

„Gimnastica te pregătește pentru viață”

Sportul este, fără îndoială, cea mai bună școală de viață pentru copii. Dacă nu aș fi făcut gimnastică, nu știu unde aș fi fost azi. M-a învățat multe lucruri: disciplina, punctualitatea, mi-a scos în cale provocări. Gimnastica te învață să te ridici când ai căzut, și nu cazi doar o dată. De aceea spun că gimnastica te pregătește pentru viață”, a completat fosta sportivă.

Ea a fost apoi întrebată despre Simone Biles. „Este unică, apare poate o dată la o jumătate de secol și care domină lumea. Are o acrobatică extraordinară, pe care unii nici nu o pot descrie. Sigur, materialele s-au schimbat față de epoca mea, dar ea face lucruri incredibile, care îi vor purta numele pentru totdeauna. 

Ea face exact ce visează orice gimnastă: să-și lase amprenta asupra istoriei. Nu poate oricine să revină așa cum a făcut-o ea după doi ani de pauză”, a subliniat ea.

„Am avut timpul meu”

Ea a povestit apoi despre întâlnirea emoționantă cu gimnastele române de la Antwerp, unde echipa feminină a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a fost a zecea în calificări.

 „În afara Anei Bărbosu, niciuna dintre fete nu mă întâlnise în persoană, au fost extrem de emoționate”, a spus ea, vorbind, apoi despre materialele din care sunt făcute aparatele de azi. „Acesta permite o acrobatică mai dificilă, dar mi-ar plăcea să fie mai multe elemente artistice, avem nevoie de amândouă. Nu știu încotro vom merge, se va lăți bârna pentru a permite executarea altor elemente? 

Barele de la paralele nu mai sunt ca pe vremea mea... Mi-ar plăcea să le testez. Dacă aș mai avea 14 ani, mi-ar plăcea să fiu lângă fetele din această generație. Dar nu sunt geloasă, am avut timpul meu”, a încheiat Nadia. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite