Latura Cupei Mondiale pe care Qatar ar prefera ca oamenii s-o ignore

0
Publicat:

Adesea sunt momente de o realitate crudă care te scot din iluzia pe care o reprezintă Cupa Mondială. Unul dintre ele se regăsește chiar în taxi, când șoferul care te lasă în apropierea evenimentului îți spune: „Puteți să-mi dați un bacșiș, vă rog? Nu am bani să mănânc".

Ce ascunde Qatar despre Cupa Mondială / Foto: Profimedia
Ce ascunde Qatar despre Cupa Mondială / Foto: Profimedia

Șoferul, de origine sud-asiatică, trimite aproape tot ce câștigă înapoi la familia sa. Aceasta trebuie să fie perioada mult așteptată de șoferii de taxi care fac venituri datorită numărului de vizitatori din Qatar, dar tot mai există unii care mor de foame.

Oricine a fost în Doha în prima săptămână a Cupei Mondiale ar fi văzut trecând prin fața ochilor săi multe povești similare. Centrul de Resurse pentru Afaceri și Drepturile Omului a declarat duminică că au fost raportate șase cazuri de abuzuri asupra lucrătorilor migranți numai în această perioadă.

Aceasta este o latură pe care Qatar ar prefera să o ignore oamenii care vin pentru a vedea meciurile de fotbal, dar acest lucru este inevitabil, având în vedere că șoferii de taxi sunt esențiali pentru desfășurarea acestui turneu.

Cum te atrage Qatar

Există strălucirea din Lusail, orașul construit în jurul locului de desfășurare a finalei campionatului. Există „divertismentul" de pe stadion, în mod clar creat pentru a atenua orice lipsă de atmosferă, dar, ocazional o suprimă. 

Imagine din Lusail FOTO Shutterstock
Imagine din Lusail FOTO Shutterstock

În mare parte, în apropierea orașului încă se fac construcții, existând porțiuni de teren neterminate și muncitori migranți care încă mai bat cu ciocanul.

Între timp,  anunțurile cu privire la meci au atras multă atenție. Declarația potrivit căreia meciul Argentina-Mexic a avut cel mai mare număr de spectatori la meciul de la Cupa Mondială de la finala din 1994 încoace — 94.194 față de 88.966 — a îndreptat atenția, din nou, către partea frumoasă a țării.

Există apoi afirmația lăudată că acesta va fi primul turneu neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, afirmație care a fost deja batjocorită de grupuri de mediu precum Greenly și pare complet absurdă atunci când te plimbi pe străzile din oraș, scrie Independent.

Între timp, nu există fișe de echipă sau programe oficiale, deoarece este un turneu „verde". Acest lucru este la fel de artificial ca și unele dintre împrejurimi. Chiar și Souk Waqif, care este unul dintre puținele spații publice în care se pot aduna fanii, a fost reconstruit în anii 1980.

Aspecte pozitive de la Cupa Mondială, pătate de ignoranța statului

Există o mândrie profundă pentru prima Cupă Mondială organizată într-o țară arabă și musulmană. Acest lucru este important, mulți dintre localnici sunt foarte ospitalieri și prietenoși, un memento important al diferenței dintre un stat și poporul său. Metroul este strălucitor,  problemele logistice au fost rezolvate pe măsură ce competiția a avansat și stadioanele arată bine.

Și totuși, este imposibil să complimentezi cu sinceritate majoritatea acestor lucruri din cauza modului profund imoral în care a fost construit totul. Nu te poți uita la nimic din Qatar, oricât de impresionant, fără să te gândești la abuzul sistemic asupra muncitorilor migranți pe care a fost construit.

Este pata care nu poate fi niciodată curățată, indiferent de câte ori  sunt puși muncitorii să dea cu mopul pe podele care nu au avut ocazia să acumuleze murdărie. Discuția despre oricare dintre aceste lucruri a adus tot mai multe împotriviri din partea Qatarului.

„Adu-o în discuție și vei fi numit rasist", spune un oficial din fotbal care lucrează în zonă. „Ni s-a spus cât de umile și binevenite vor fi toate acestea, dar, în unele cazuri, am constatat contrariul".

Fiind un stat polițienesc în care familia regală deține practic puterea absolută, fără presă liberă, nu este obișnuită ca perspectiva sa să fie pusă la îndoială.

Acest lucru a făcut ca întreaga Cupă Mondială să fie o întâlnire interesantă și instructivă între lumi. Este un eveniment geopolitic mai mult decât unul sportiv.

Importanța LGBTQ+

Steagul curcubeu a căpătat un simbolism și mai mare decât avea până acum. În prezent, acesta nu se mai referă doar la manifestarea sprijinului pentru comunitatea LGBTQ+, ci și la ce reprezintă desfășurarea turneului și mai mult, relația dintre Fifa și Qatar.

Atunci când s-au auzit povești despre suporteri cărora li s-au luat obiecte în culorile curcubeului, federațiile s-au plâns direct organizatorilor.

Li se spusese înainte de Cupa Mondială că acest lucru nu va fi o problemă. Astfel, Fifa a luat din nou legătura cu Qatar și cu Comitetul pentru operațiuni de siguranță și securitate, care, la rândul lor, le-au dat asigurări că acest lucru nu va mai fi o problemă.

În afară de câteva „incidente localizate", cum ar fi faptul că unui cameraman i s-a spus să își scoată brățara în culorile curcubeului, promisiunea a fost în mare parte respectată. Fanilor nu li s-au retras obiectele care simbolizau comunitatea LGBTQ+.

Cu toate acestea, cel mai relevant aspect este că a existat un sentiment de neliniște în legătură cu acest lucru. Oficialii Fifa au ținut să sublinieze federațiilor că nu puteau oferi ei înșiși garanții și că au transmis doar asigurările primite de la Qatar.

O replică a fost că „nu putem face poliție pentru poliție". Cu alte cuvinte, Cupa Mondială este la cheremul statului. 

Qatar conduce cu adevărat acest turneu

Acesta a fost motivul pentru care povestea cu alcoolul a fost mult mai mult decât posibilitatea de a vinde bere pe stadioane. Este corect ca o țară predominant musulmană să interzică alcoolul în jurul stadioanelor, dar întrebarea este: De ce s-a decis acest lucru cu doar două zile înainte de începerea turneului?.

Acest lucru a lăsat Fifa să se zbată, într-o situație cu care nu este obișnuită. „(Măsura) Arată că Qatar conduce cu adevărat acest turneu", mărturisește un oficial important pentru The Independent.

De asemenea, măsura neașteptată privind alcoolul indică o altă complicație a acestei Cupe Mondiale, dincolo de straturile statului. Există sentimentul din ce în ce mai puternic, în cadrul unora dintre federațiile europene, că Fifa ia decizii condiționate de Qatar.

Un exemplu în acest sens este controversa legată de brățările OneLove și, în special, amenințarea că ar putea exista o „răspundere nelimitată" în cazul în care Anglia și alte națiuni europene le-ar fi purtat în Qatar.

The Independent a fost informat că Qatar nu a avut nimic de-a face cu asta; totul a fost din cauza Fifa. Întrebarea este de ce oficialii Fifa au fost dispuși să fie atât de severi când nu exista niciun precedent în acest sens. 

Este imposibil să nu se concluzioneze că poziția Fifa a fost determinată de grija de a ofensa sensibilitățile locale.

Aceasta s-ar potrivi cu o acuzație a lui Michael Posner, fost secretar de stat adjunct al SUA pentru Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă: „Președintele Fifa, Infantino, încearcă să protejeze guvernul din Qatar de criticile legitime pentru modul în care companiile pe care le-a angajat pentru a construi infrastructura Cupei Mondiale au exploatat muncitorii migranți săraci, în principal din Asia de Sud."

Acesta este motivul pentru care idea principală din discursul de deschidere al lui Infantino a fost despre „cei 3.000 de ani" ai Europei. Președintele Fifa a făcut apel la o nouă bază de putere, una care a fost parțial rezistentă la criticile „occidentale" privind modul în care a fost construită această Cupă Mondială.

Una dintre cele mai mari moșteniri ale acestei Cupe Mondiale ar putea fi modul în care aceasta a articulat o divizare tot mai mare între Sudul global și Occident. Au existat apoi dinamicile ciudate încrucișate ale blocadei din Golf, în care Arabia Saudită și Qatar s-au înmuiat aparent una față de cealaltă, doar pentru ca prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman să interzică apoi din nou BeIn Sports în regat.

Între timp, Infantino are o susținere de aproape 100%. Doar o mână de federații, printre care Danemarca și Germania, refuză să meargă cu acesta.

Federația de Fotbal și Federația de Fotbal din Țara Galilor intenționează să îl susțină, deși s-a subliniat în repetate rânduri că sprijinul lor nu este necondiționat și vine cu rezerve. Multe depind de abordarea lui Infantino față de Europa și mai ales față de calendarul aglomerat al fotbalului.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite