Manipularea sportului transformat în vehicul al urii, intoleranței și violențelor

0
0

Vă mai amintiți oare de mecanismul folosit de împărații Romei pentru a stăpâni masele organizând festivități populare care să distragă atenția de la tragediile vieții cotidiene? „Dați-le pâine și circ și nu se vor revolta niciodată” spunea Iuvenal adăugând: „...acești romani, atât de mândri de voturile cu care puteau decide absolut totul. Decideau soarta regilor, a națiunilor. Decernau însemnele puterii și acordau legiuni. Hotărau când va fi pace și când va fi război. De pe Capitoliu, domneau asupra întregii lumi. Sunt acum sclavii corupătorilor. Și ce le mai trebuie? Doar pâine și lupte cu gladiatori”.

image

Timpul acela a trecut demult odată cu ceea ce am numi evoluția civilizației umane? Absolut deloc, doar s-au modificat niște parametri de folosire a mecanismului respectiv,  pur și simplu pentru că și crizele nu mai sunt o excepție, ci o stare de lucruri permanentă, de unde și nevoia liderilor politici de a crea un sistem profesionist pentru a oferi, din timp, asemenea momente de detensionare populară cât mai amplă.

George Orwell avea perfectă dreptate spunând că „filmele, fotbalul, berea și mai ales jocurile de noroc le umplu întreg orizontul și oferă toate satisfacțiile spirituale de care oamenii au nevoie. A-i controla nu era deloc dificil...”. Observație perfect valabilă la nivelul scenariului opresiunii totale din scenariul negru din „1984”. Din păcate, acum depășit cu mult de realitate.

Elementul cu totul nou este adus de folosirea acestui sistem, absolut deloc modificat tocmai fiindcă funcționează perfect, dar pus acum în slujba politicilor naționaliste, politizat din ce în ce mai puternic și mai dominat de extremiști de toate culorile, tendințele și obediențele internaționale. Crește ca fenomen relevant un fenomen multă vreme considerat – greșit și superficial – doar expresia unor grupului marginale, exemplul de manual fiind bandele de huligani produși în Marea Britanie și care au devenit model de export în întreaga lume. Așa a fost la început, dar jucătorii din spatele politicienilor, adevărații mânuitori de păpuși, și-au dat seama foarte rapid de potențialul excepțional pe care-l  poate reprezenta asocierea, n-are niciun fel de importanță cât e de forțată, a simbolurilor protestelor la marile evenimente politice care să le confiște astfel în folosul „mișcării”.

Un exemplu nefericit – și care deja produce tensiuni majore departe de a se încheia deoarece povestea a intrat deja în vizorul FIFA care a deschis deja o procedură disciplinară care poate duce la o condamnare a naționalei de fotbal a Serbiei – este fotografia care reprezintă steagul Kosovo inscripționat cu mesajul „nu vom ceda niciodată” afișat în vestiarul naționalei Serbiei la campionatul mondial de fotbal din Qatar. Imediat, Hajrullan Ceki, ministrul tineretului, sportului și culturii din Kosovo a postat pe Twitter  fotografia respectivă însoțită de un simplu comentariu care a reaprins toate focurile conflictului tradițional: „iată condamnabilele imagini din vestiarul sârbilor, purtătoare de mesaje xenofobe, de ură și genocid împotriva Kosovo, exploatând platforma FIFA de la Cupa Mondială”.

Incident grav care vine exact în momentul când comunitatea internațională saluta perspectivele deschise de un acord privind reglementarea nefericitei probleme a plăcuțelor de înmatriculare care, și ea, se înveninase într-atât încât aduseră aduse trupe în regiunea de graniță. Dar, la scandalul de acum, ministrul de externe sârb reacționează:”...nu există principii ci standarde duble. Nimeni n-a pedepsit vreodată Ucraina atunci când a spus „Donbasul ne aparține” sau „Crimeea e a noastră”, atunci care e diferența?”. Context mai mult decât complicat în care orice scânteie poate alimenta un incendiu devastator.

Off topic, poate este interesant faptul pe 28 noiembrie, apare și un comunicat oficial al guvernului sârb  în care există numai cuvinte de laudă, absolut îmbucurătoare, pentru conținutul discuțiilor avute între premierii celor două țări, lăudând în mod special că România că nu și-a schimbat poziția principială față de Kosovo și Methia.

Bruxelles în timpul manifestației violente
Bruxelles în timpul manifestației violente

O teamă exagerată și măsuri super-forțate de precauție? Unii acuză asta, dar evenimentele din teren arată cât de fantastic de rapid poate degenera situația. Dovadă evenimentele incredibil de violente care s-au petrecut în Belgia și Olanda imediat după meciul Belgia-Maroc (0-2) când bande foarte bine organizate au țâșnit „la distrugere” după modelul huliganilor britanici, declanșând lupte de stradă în trupe masive de poliție și jandarmerie. Au fost distrugeri importante în centrul orașului Bruxelles care arăta ca un câmp de luptă, în cartierele „sensibile” Schaerbeek, Saint-Gilles, Meollenbeek Saint-Jean. Dar și la Liege unde aproximativ 50 de persoane au atacat un comisariat de poliție, dar și în centrul orașului Rotterdam unde peste 500 de persoane au manifestat violent, aruncând în polițiști cu artificii și sticle. Același număr de manifestanți, la fel de violenți, la Amsterdam șu Haga, iar în Utrecht și Amersfoort demonstranții au lansat artificii și au incendiat motociclete.

image

Povestea este departe să se termine. Dimpotrivă, se complică pe măsură ce apare revendicări ca cea în legătură cu interdicția afișării în Qatar a simboluri LGBTI ceea ce a produs reacția excepțională a echipei de fotbal a Germaniei, generând o propagandă masivă, instantanee, pe toate rețelele sociale la care nu sperau nici cei mai înfocați propagandiști ai mișcării.

image

Nu e numai un simbol al protestului. Ci și semnalul că, poate în mod definitiv, lumea sportului va fi asociată celei a politicii, îmbolnăvindu-se prin contaminare directă și, ca atare, devenind o anexă foarte ușor de folosit, la ordin, pentru mobilizarea tuturor energiilor negative în folosul unui slogan sau al unor declarații goale de sens dar bune oricând ca vreascuri pentru aprinderea de conflicte.  Lăsăm situația să evolueze astfel, atunci rezultatele vor fi pe măsură și vor învinge huliganii din specia nouă a prădătorilor politici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite