Halep, culisele excluderii de la French Open: cât a contat naționalitatea Simonei în decizia organizatorilor

0
Publicat:

Cine și-a pus speranțele în revenirea Simonei Halep (32 de ani, 1.149 WTA) la Roland Garros, probabil, merge din dezamăgire în dezamăgire. Pentru simplul motiv că refuză să fie ancorat în realitate.

Simona Halep. FOTO: Arhiva Adevărul
Simona Halep. FOTO: Arhiva Adevărul

Vorbim, în primul rând, despre fanii înfocați ai fostului lider WTA care, în martie, după verdictul TAS, au și desfăcut șampania, crezând că reducerea suspendării pentru dopaj va rezolva instantaneu toate problemele Simonei. Timpul ne-a arătat însă că Halep are nevoie, în primul rând, de o doză uriașă de răbdare, în tentativa de a atinge forma sportivă de dinaintea suspendării care a ținut-o pe tușă 18 luni. Iar asta fără să existe vreo garanție în acest sens! De fapt, cele mai multe exemple, cu sportive revenite după absențe îndelungate, ne arată că în foarte puține cazuri s-a reușit întoarcerea în elită. Provocarea e cu atât mai mare în cazul jucătoarelor de categoria +30 de ani, într-un circuit feminin dominat de puștoaice de 18-20 de ani.

Apoi, Halep a primit la TAS o suspendare redusă. Dar eticheta de „sportivă sancționată pentru dopaj“ i-a rămas pe CV. Desigur, în cazul ei contaminarea a fost de vină, după cum a apreciat tribunalul de la Lausanne, și intenția de a trișa a lipsit. Din păcate, acest amănunt n-a contat nici pentru organizatorii turneului de la Roma, nici pentru cei de la French Open. Ambele competiții au refuzat să-și asocieze imaginea cu Simona, ceea ce reiese din decizia lor de a o exclude de pe lista wild-card-urilor.

În ceea ce privește turneul de la Roland Garros, hotărârea, oficializată marți, a fost previzibilă. Inclusiv „Simo“ a intuit-o, încă de pe 11 aprilie: „Sper și-mi doresc să joc la French Open, însă francezii sunt naționaliști și, din ce am înțeles, dau la franțuzoaice (n.r. – wild-card-urile disponibile). Eu îmi doresc tare mult să joc la Roland Garros, pentru că e turneul meu preferat și ar fi bine. Dar, acum decizia e la ei“.

S-a respectat formula 6+2

Pe site-ul oficial al turneului French Open a apărut numele jucătoarelor invitate pe tablou pentru ediția din acest an: Alize Cornet (34 de ani, 99 WTA), Fiona Ferro (27 de ani, 149 WTA), Elsa Jacquemot (21 de ani, 158 WTA), Kristina Mladenovici (31 de ani, 220 WTA), Chloé Paquet (29 de ani, 133 WTA), Jessika Ponchet (27 de ani, 155 WTA), Ajla Tomljanovic (31 de ani, 219 WTA) și Sachia Vickery (29 de ani, 127 WTA).

Primele șase sunt franțuzoaice, Tomljanovici e din Australia, iar Vickery din Statele Unite. Așadar, s-a respectat formula 6+2 din ultimii ani. Și chiar se precizează pe site-ul French Open că Tomljanovici și Vickery au primit wild-card-uri pe baza acordului de reciprocitate care există între Federațiile de Tenis din Franța, Australia și SUA. Vorbim despre țări organizatoare de Grand Slam. De precizat că formula 6+2 s-a respectat și în privința invitațiilor acordate pentru tabloul masculin. Și acolo sunt pe listă șase francezi și câte un australian și un american.

Au fost ignorați și alți „grei“

Faptul că Halep a fost sărită din schemă pentru o prezență la French Open 2024 – n-a primit wild-card nici pentru calificări! – a stârnit un val de revoltă în mediul online din România. Degeaba însă! Simona nu va rata al doilea Grand Slam al anului din cauza vreunui complot împotriva ei. Ceea ce e evident când vedem că francezii au refuzat acordarea unor wild-card-uri și pentru alți „grei“ ai tenisului. Iată câteva exemple:

*Emma Răducanu (Marea Britanie, 21 de ani, 212 WTA) – Campioană la US Open 2021 și fostă ocupantă a locului 10 mondial

*Caroline Wozniacki (Danemarca, 33 de ani, 119 WTA) – Campioană la Australian Open 2018, finalistă la US Open 2009 și 2014 și fost lider mondial.

*Venus Williams (SUA, 43 de ani, 454 WTA) – Fostă ocupantă a locului 1 WTA, cu șapte trofee de Grand Slam în palmares și o finală la French Open 2002.

*Dominic Thiem (Austria, 30 de ani, 117 ATP) – Jucător care și-a anunțat retragerea la finalul acestui sezon din motive medicale, cu două finale la French Open, în 2018 și 2019, plus un Grand Slam cucerit la US Open 2020.

Toate aceste vedete și-ar fi dorit să evolueze, la Paris, însă, la fel ca Halep, au fost ignorate de organizatorii French Open. Cu precizarea că, în cazul lui Thiem, există varianta ca austriacul să evolueze în calificări și, obținând trei victorii, să promoveze pe tabloul principal.

Revenind la Halep, în cazul ei s-a respectat și tradiția excluderii sportivilor suspendați pentru dopaj de pe lista wild-card-urilor la turneele de Grand Slam. De pildă, Maria Șarapova, care a câștigat French Open în două rânduri (2012, 2014), n-a fost invitată pe tabloul de la Paris, în 2017, imediat după ce și-a ispășit suspendarea de 15 luni într-un alt caz de dopaj. De fapt, cât timp a mai jucat, până în 2020, Șarapova a primit wild-card pentru un singur Grand Slam, la US Open 2017, unde a bătut-o pe Halep în turul I.

„N-are legătură cu respectul față de România“

Cristian Mîndru (jurnalist TVR Sport) a preluat pe pagina sa de Facebook știrea excluderii Simonei Halep de la French Open 2024. Fiind un bun cunoscător al „sportului-alb“, acesta a intrat apoi într-un dialog virtual cu cei care au comentat subiectul. Cristian Mîndru a ținut să precizeze că decizia francezilor era una așteptată: „Nu are legătură cu respectul față de tenisul românesc sau cu vreun naționalism. Sunt reguli de la care nu s-au abătut pentru nimeni în ultimii 20 de ani. Dacă e să găsim vinovați, aș zice WTA. Care ar fi trebuit să o repună pe Simona pe locul pe care se afla în momentul terminării suspendării“.

Ultima parte din postarea jurnalistului TVR face referire la o situație pe care a explicat-o și pentru „Adevărul“ într-un interviu acordat în luna martie: Din punct de vedere juridic, eu cred că Halep trebuie repusă în situația din data de 6 iulie 2023 când i-a expirat suspendarea de 9 luni. În săptămâna respectivă, cu punctele pe care încă le mai avea, ea era pe locul 54 WTA! Pentru că mai avea punctele de la Toronto, unde a câștigat trofeul înainte de suspendare. De aceea spun că, în mod normal, ea ar trebui să revină acolo. WTA ar trebui să-i dea acel loc 54 prin ceea ce se numește <<protected ranking>>. Clasament protejat, adică, așa cum e prevăzut în regulament. E o chestiune care se întâmplă în cazul jucătorilor accidentați“.

Din păcate, ceea ce a spus Cristian Mîndru nu s-a întâmplat și în practică pentru simplul motiv că o asemenea procedură nu e prevăzută în regulamentul WTA în cazul sportivilor suspendați pentru dopaj. De fapt, cazul Halep a reprezentat o premieră. A fost pentru prima dată în istoria tenisului când cineva a stat pe tușă 18 luni, pentru o suspendare de 9 luni pe hârtie, pentru că procedurile de judecată s-au lungit prea mult!

*George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, pentru prosport.roMă așteptam ca Halep să primească wild-card. Totuși, a fost lider mondial și câștigătoare de Grand Slam chiar la Roland Garros. Nu știu dacă e neapărat o nedreptate, pentru că e pe undeva normal ca ei să prefere sportivii din Franța.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite