Amenzi uriașe pentru combaterea violenței pe stadioane. Huliganii trebuie să-și vândă casele pentru a le plăti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele Dinamo - Steaua 1-2, din Liga a II-a și U Craiova 1848 - Rapid 1-0, din Superliga, s-au lăsat cu incidente grave: bătăi atât între suporteri, cât și între fani și forțele de ordine, plus un conflict în care fundașul giuleștean Cristi Săpunaru s-a răfuit cu ultrași pe tunelul de la vestiare.

Săpunaru s-a războit cu toată lumea după înfângerea Rapidului la Tg Jiu. Captură TV
Săpunaru s-a războit cu toată lumea după înfângerea Rapidului la Tg Jiu. Captură TV

Eduard Novak, ministrul sportului, a anunțat întrunirea unei comisii în cadrul căreia să fie luate măsuri împotriva celor care comit acte de violență pe stadioane. Întrebat ce măsuri se impun pentru combaterea violenței pe viitor, oficialul a spus se urmărește majorarea amenzilor la întrunirea Comisiei Naționale de Acțiune împotriva Violenței în Sport.

Huliganii ar putea intra în zone mult mai securizate, să nu poată avea acces unul la celălalt. Totul depinde de organizare. Desigur, noi dorim să înăsprim amenzile... Dar trebuie luat un pachet de măsuri, începând de la intrarea spectatorilor până la ieșirea lor, cum să fie controlați...

Cumva, obiectele contondente și fumigenele ajung în continuare în incinta stadionului. E vorba de organizare, indiferent că sunt introduse direct de suporterii huligani sau aduse pe stadion prin ajutorul cuiva”, a declarat Novak la Digi24.

Ministrul Novak vrea amenzi usturătoare pentru huligani. Foto Arhivă Adevărul
Ministrul Novak vrea amenzi usturătoare pentru huligani. Foto Arhivă Adevărul

”E nevoie de amenzi de până la 50.000 de lei”

Am convocat Comisia Națională de Acțiune împotriva Violenței în Sport. Vom discuta cu cei de la Jandarmerie și FRF, apoi vom iniția un proiect de ordonanță de urgență pentru a preveni aceste situații care văd că escaladează.

Dacă acum avem amenzi de 3.000 de lei, e nevoie de unele serioase, de 40.000-50.000 de lei, iar aceste persoane se vor gândi mai bine la ce fac”, a adăugat Novak. Adică amenzi care vor depăși și 10.000 de euro, astfel că persoanele sancționate vor trebui să-și vândă casa sau mașina pentru a le putea plăti.

Ministrul spune că principalii vinovați de creșterea incidentelor pe stadioane sunt oficialii fotbalului românesc, dar și forțele de ordine: „Noi adaptăm legile în urma situațiilor, cred că nu se poate pune în cârca mea ce se întâmplă astăzi pe stadion. Ne dorim să dispară aceste elemente de pe stadioane. Sunt mai mulți actori implicați aici, vorbim de FRF, jandarmerie, cluburile organizatoare. Trebuie să face front comun și să blocăm toate acțiunile violente”.

Sancțiuni după partida U Craiova - Rapid

Deocamdată, protagoniștii incidentelor de la meciul Craiova - Rapid au primit amenzi la nivelul celor actuale: ”Ca a urmare a verificărilor efectuate până în acest moment, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 13.550 lei. Pentru nerespectarea obligațiilor ce-i revin conform legii, clubul organizator a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei”, a comunicat Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Cinci dintre persoanele sancționate sunt reprezentanți ai celor doua cluburi de fotbal, care au fost sancționati cu amendă în valoare totală de 4000 lei, pentru săvârșirea în public de fapte acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență si provocare și participare la scandal. Totodată, au fost întocmite actele de constatare, necesare începerii cercetării pentru o faptă de natură penală, prevăzută de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare”, a trasmis Jandarmeria Craiova.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite