„Românii au talent“: Eduard Dragu Sălăgean, tânărul autist care a oferit o lecție de viață

0
Publicat:

Concurentul a interpretat la pian o bucată muzicală dificilă, fără partitură, și a trecut în etapa următoare de la „Românii au talent“ cu patru de „Da“.

Eduard Dragu Sălăgean cântă la pian la „Românii au talent“
Eduard Dragu Sălăgean, moment emoționant la „Românii au talent“ FOTO Pro TV

Eduard Dragu Sălăgean (17 ani) are tulburări din spectrul autist. Interpretările lui la pian sunt emoționante, iar acest instrument a fost o parte importantă din terapia lui de recuperare.

Eduard cântă la pian de la 7 ani, este elev la Liceul de Muzică “Tudor Jarda“ din Bistrița și a povestit cât de mult a luptat cu sine și cu cei din jur pentru a ajunge la performnțele de azi.

Eduard a fost diagnosticat la un an şi nouă luni cu autism infantil. Pentru ca el să poată merge la şcoală fără însoţitor, alături de alţi copii de vârsta lui, a fost nevoie de şase ani de terapie neîntreruptă. Mama lui Eduard, Ana Dragu, este psihoterapeut și scriitoare.

Eduard a mers la o școală normală și a avut parte de mult bullying. „Mi-a fost greu din cauza colegilor. Doamne, ce am lat-o razna atunci! Eram în clasa întâi și un șmecheraș din clasa a 7-a mă încuia în baie și făcea ca o fantomă, iar eu credeam c[ e o fantom[ și mă speriam. Își bătea joc de mine, că mă vedea diferit“, a mărturisit adolescentul. „Terapia mamei mele și pianul m-au ajutat să scap de fricile astea“, a adăugat el.

„Românii au talent“: Cu patru de „Da“ pentru Eduard Dragu Sălăgean

Eduard are și o soră cu patru ani mai mare, Alexa Dragu, care a ajuns în semifinala „Vocea României“. În copilărie, în vacanța de vară, Alexa stătea doar în casă şi avea grijă de fratele ei.

"Se spune despre muzică că, de fapt, este modul cel mai direct prin care poți comunica. Faptul că tu ai descoperit acest mod de a comunica, pe care-l stăpânești impecabil, e un semn. Sunt sigur că te-a ajutat în recuperarea ta și uite că nu se mai vede nimic. Bravo!“, i-a spus Dragoș Bucur.

„Ești foarte talentat și nu mă miră lucrul ăsta pentru că persoanele care trec prin experiențele tale sunt foarte sensibile. De asta vă regăsiți în artă, în general, și în muzică, în mod special. Te încurajez să mergi mai departe. Cred că e chiar calea vieții tale“, a adăugat Andi Moisescu.

Cu patru de „Da“, tânărul a trecut în etapa următoare la „Românii au talent“.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite