Premiera săptămânii: „Jurassic World“, un simbol al consumerismului şi al exceselor corporative

0
0

Filmul „Jurassic World“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Cel de-al patrulea lungmetraj din franciza de succes „Jurassic Park“ aduce în atenţia publicului un nou dinozaur hibrid, care conform regizorului Colin Trevorrow, simbolizează consumerismul şi excesele corporative.

„Jurassic World“ este un thriller de acţiune cu accente SF, regizat de Colin Trevorrow, după un scenariu realizat chiar de regizorului filmului în colaborare cu Rick Jaffa, Amanda Silver şi Derek Connolly. Celebrul Steven Spielberg, cel care a regizat primele două filme din franiza „Jurassic Park“ a fost, ca şi în cel de-al treilea film al seriei, „Jurassic Park III“, producător executiv.

Deşi producătorii „Jurassic World“ intenţionau să înceapă filmările în anul 2004, astfel încât filmul să se bucure de o lansare în vara lui 2005, multiplele revizuiri prin care a trecut scenariul, precum şi deciziile de a schimba data la care filmul va debuta în cinematografe au dus la întârzierea acestei producţii cu câţiva ani.

Din distribuţia filmului „Jurassic World“ fac parte actorii Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, Irrfan Khan şi B. D. Wong, cel din urmă fiind singurul protagonist care a jucat şi în celelalte pelicule din seria „Jurassic Park“.

La 22 de ani de la evenimentele petrecute în „Jurassic Park“, Isla Nublar a devenit parcul de distracţii „Jurassic World“, în care oamenii pot vedea dinozaurii readuşi la viaţă de tehnologii revoluţionare. Deşi, de-a lungul timpului, milioane de turişti au păşit pe Isla Nublar, plătind preţuri destul de piperate pentru a vedea cu ochii lor dinozaurii din parcul de distracţii imaginat de vizionarul Josh Hammond, în ultimul timp, numărul vizitatorilor a scăzut. Astfel, pentru a creşte vânzările, Corporaţia Patel comandă realizarea unui nou dinozaur, mult mai periculos, care va lua forma hibridului Indominus Rex.

În ciuda faptului că noua creaţie, o combinaţie între speciile Carnotaurus, Gigantosaurus, Majungasaurus şi Rugops, reuşeşte să retrezească interestul publicului, consecinţele vor fi dramatice. Comportamentul dinozaurului îi va ului chiar şi pe anagajaţii parcului, iar natura va profita de ocazie pentru a demonstra că nu poate fi combătută de mâna omului.

Indominus Rex – un simbol al consumerismului

Regizorul Colin Trevorrow a mărturisit că hibirdul Indomius Rex este, de fapt, un simbol al consumerismului şi al exceselor corporative. „Scopul acestui dinozaur este de a întruchipa cele mai rele tendinţe ale omenirii. Suntem înconjuraţi de minuni şi, cu toate acestea, ne dorim mereu mai mult, vrem ca totul să fie mai mare, mai rapid, mai tare, mai bun. Lăcomia şi dorinţa oamenilor pentru profit sunt reprezentate în acest film. Pentru mine, Indominus Rex se asemeană foarte mult cu acea dorinţă care trebuie satisfăcută“, a  completat Trevorrow. Această paralelă realizată de regizorul Colin Trevorrow în „Jurassic World“ a fost observată şi de jurnaliştii de film străini.

image

„Jurassic World“ a primit, în mare, recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, care au apreciat atât partea regizorală, cât şi interpretarea actorilor Chris Pratt şi Bryce Dallas Howard, prcum şi efectele speciale, mai ales scena luptei care închieie această producţie cinematografică.

Secvenţă din „Jurassic World“  FOTO cinemagia.ro

image

„O continuare realizată în stilul pur al lui Spielberg“

Peter Bradshaw, editorul publicaţiei „The Guardian“, i-a acordat filmului „Jurassic World“ patru stele din cinci, adăgând că vizionarea sa a fost o experienţă „terific de plăcută, spectaculoasă, savuroasă şi amuzantă“. Robbie Collin, de la „The Telegraph“, care i-a acordat filmului tot patru stele din cinci, este de părere că „Jurassic World“ merită, într-adevăr, să fie continuarea muncii pe care Spielberg a depus-o pentru a realiza primele două producţii ale francizei: „O continuare care-ţi opreşte inima în loc, realizată cu un simţ viziual copleşitor, în stilul pur al lui Spielberg“.

Parcul de distracţii din Isla Nublar FOTO cinemagia.ro

image

„Jurassic World“, aproape la fel de bun ca filmul original

„«Jurassic World» nu este acea producţie cinică de care v-aţi temut. Bine, poate că este puţin aşa, dar această epopeee sofisticată a dinozaurilor este mai mult decât o explozie de răcnăte. Este o mare distracţie“, a scris şi Peter Travers, pentru revista „Rolling Stone“.

Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“ a considerat această producţie ca fiind a doua cea mai bună din seria „Jurassic Park“, poziţionând-o chiar sub filmul original. Deşi acesta a criticat povestea de dragoste care se înfiripă între cei doi protagonişti ai filmului, McCarthey este, totuşi, de părere că „Jurassic World“ va fi pe placul publicului din lumea întreagă.

Cu toate acestea, „Jurassic World“ nu a fost ferit de recenziile negative, care au venit din partea publicaţiei „The New York Times“, ai cărui editori au catalogat filmul lui Trevorrow drept „urât şi suprasaturat“, adugând că producţia „duce lipsa sentimentelor de uimire şi de suspans care au ghidat filmul original“.

Chris Pratt în rolul personajului Owen Grady din „Jurassic World“ FOTO cinemagia.ro

image
Filme


Ultimele știri
Cele mai citite