Scăpaţi de tristeţe prin transpiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vă duelaţi cu depresia, exerciţiul fizic este la fel de eficient ca un medicament. Nu este la fel de simplu ca înghiţirea unei tablete, dar efectele sale "secundare" – o inimă mai puternică, tonus muscular superior, mai multă energie – vă fac şi mai sănătos.

Trebuie să vă măriţi pulsul şi să respiraţi mai repede, dar nu până la punctul durerii sau al epuizării. În orice caz, activitatea merită întrega dumneavoastră atenţie.

Dacă puteţi citi un ziar în timp ce pedalaţi pe o bicicletă staţionară sau puteţi purta o conversaţie în timp ce alergaţi, înseamnă că sunteţi angajat mai degrabă într-o modalitate relaxantă de petrecere a timpului decât într-un exerciţiu fizic adevărat. Cu un singur antrenament nu veţi alunga depresia.

Trebuie să vă legaţi şireturile pantofilor de sport de ce puţin trei ori pe săptămână, timp de 30 de minute, vreme de o lună sau mai bine.


A fost nevoie de şase săptămâni pentru ca medicii de la Centrul Sportiv al Universităţii din Rochester să observe rezultate într-un studiu la care au participat 100 de bărbaţi.

Subiecţii au fost supuşi, iniţial, unor teste de evaluare a simptomelor depresive şi apoi au fost incluşi într-un program de exerciţii fizice şi monitorizaţi. După o lună şi jumătate, subiecţii cu depresiile cele mai accentuate au prezentat îmbunătăţirile cele mai semnificative.

Într-un studiu la care au participat bărbaţi cu depresii moderate, diferenţa s-a observat după 10 săptămâni de exerciţii aerobice. Cei care au făcut extensii în locul activităţii aerobice, timp de două săptămâni în loc de zece, nu au prezentat ameliorări.

Tot  în cadrul Centrului Sportiv al Universităţii din Rochester, 40 de femei cu tulburări depresive au urmat un program de activitate aerobică – alergat sau mers pe jos – sau de exerciţii la aparatul cu gerutăţi. La finalul programului, semnele de depresie dispăruseră aproape complet.

Fiecare antrenament a constat într-o încălzire de 5 până la 10 minute, o şedinţă principală de ridicare a unor greutăţi din ce în ce mai mari, mers sau alergat pe o pistă până la folosirea a 80% din capacitatea de efort a organismului, urmate de 10 minute de răcorire.

Într-un grup de control, alcătuit din femei cu semne similare de depresie, nu s-au făcut exerciţii fizice. După 8 săptămâni, scorurile femeilor active la testele standard pentru depresie se îmbunătăţiseră vizibil, în timp ce semenele lor sedentare nu au înregistrat vero îmbunătăţire a sănătăţii mentale. Mai mult decât atât, testele pentru depresie efectuate un an mai târziu au arătat că femeile active şi-au menţinut starea de sănătate.

Motivele psihologice pentru care activitatea fizică îi face pe oameni să se simtă mai bine sunt clare. Când fac regulat exerciţii fizice, oamenii se simt mai împliniţi, mai stăpâni pe ei înşişi şi pe vieţile lor, spun autorii studiului.


Motivele fiziologice pentru care mişcarea şi transpiraţia alungă depresia izvorăsc din îmbunătăţirea activităţii chimice şi a funcţiei cardiovasculare. Cu plămâni puternici şi o inimă sănătoasă, organismul face mai bine faţă presiunilor stresului şi este mai puţin vulnerabil la depresie. Mişcarea constantă şi antrenarea muşchilor provoacă şi creşterea adrenalinei, o altă explicaţie posibilă a efectului antidepresiv al exerciţiului fizic.

De asemenea, exerciţiul fizic vă stimulează sistemul opiod natural  - endorfinele care vă măresc pragul durerii şi vă micşorează tensiunea arterială.


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Goteborg din Suedia consideră că ridicarea prin exerciţii fizice a nivelului endorfinelor poate fi un tratament eficient nu numai pentru depresie, ci şi pentru alcoolism, dependenţă de droguri şi anorexie nervoasă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite